Hteli da priznamo ili ne, istina je da svakog leta na odmor ponesemo više stvari nego što nam treba. Te krema ova ili ona, te ovaj SPF, makar 2 kupaća kostima, peškir, šminka, a odeću i da ne razgovaramo.

I epilog je uvek isti - nismo se ni okrenuli, a nešto što treba da bude čisto uživanje pretvorilo se u danonoćni stres, trčanje, pranje i peglanje... kao da nam stresa ovako nije dosta.

Upravo ove teme dotakla se i naša poznata spisateljica i slikarka Mirjana Bobić Mojsilović koja je svima koji prolaze kroz ovu muku i te kako imala šta da poruči, a njen tekst prenosimo vam u celosti:

"Spremanje za more danas se ispostavlja kao neverovatno veliki zadatak, pogotovo ako slušate savete stručnjaka iz oblasti mode, zdravlja i takozvanog "vođenja života", ili "life coaching".

Treneri života javljaju da sve ide kao po loju, ako prvo zavolimo sebe, a gurui mode, izgledanja i okupatori ženske pažnje, javljaju kako se samopouzdanje stiče, i svaki san ostvaruje, ako samo malo obratimo pažnju na to kako izgledamo, jer je izgled – poruka. A na moru, te poruke se, lakše čitaju.

To znači, pre svega – nabaviti nešto novo: sandale sa visokom štiklom, pa zatim apostolke za plažu, baletanke za nacigovanu haljinu, šešir za slike na instagramu, i kačket za plivanje, pošto lice najviše izgori dok smo u vodi. Zatim tuniku dugačku, "za do plaže" po mogućstvu heklanu ili providnu, pa pareo da se upari sa torbom za plažu, u kojoj je nešto protiv UV zraka, pa nešto za crnjenje.

Sve one haljine koje nikada ne nosimo u gradu, sad je prilika da spakujemo, kad, ako ne sad, za more? I zatim, obavezno, nešto belo. I nešto crno. A i nešto na cveće, jer boje su boje. Peškir, naravno.

Pre toga, jasno, ide rigorozna dijeta. Anticelulit masaže. Pa tretmani lica, redovna gimnastika. Struganje peta, manikir, pedikir, depilacija. Kupovina kupaćeg kostima ( očajanje u kabini u kojoj se proba kupaći, podrazumeva se). Naočari za sunce. Nadogradnja veštačkih trepavica, jer onda i preko dana oči izgledaju našminkano i upečatljivo.

Obavezno farbanje kose. Naravno, i nakit za do plaže, pošto se sa orglicama ne pliva. Cveće za kosu. Hidrirajuće kreme za telo. Ulje za noge i ruke, za veče. Nešto protiv opekotina. I protiv komaraca. I za ne daj, bože, nešto protiv bolova.

Ispostavlja se da uopšte nije lako, nego da je teško. Teško je koliko je težak jedan veliki kofer, nakrcan neophodnim stvarima koje povećavaju samopouzdanje, koje je ionako poljuljano u kabini za probanje kupaćeg (dođavola, mogla sam ranije da počnem sa dijetom!) a i celulit me ubija!

A i sa ovim šeširom izgledam smešno, i kako ću sa kačketom u vodu? A i gde ću da obučem onu crvenu haljinu i visoke štikle – kad uglavnom jedem picu i giros? Da li da spakujem bar nekoliko papilotni?

Ove godine na sedmodnevno letovanje nosim jedan šorc, jednu suknju, sedam majica, tri kupaća, dva parea, papuče, baletanke, slameni šešir, jedno mleko za telo, jednu pomadu i četiri knjige. Koncept letovanja "mali kofer tri sa tri", ostavila sam u ropotarnici vlastite istorije, i sada i bukvalno i simbolički, lakša putujem", piše Bobić Mojsilović.

pritnscreen/instagram Pogledajte još fotografija naše poznate umetnice Mirjane Bobić Mojsilović...

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!