CRVENA, NARANDŽASTA, SMEĐA... Šta znače različite boje krvi za vreme menstruacije i koja je alaram za odlazak lekaru?

Šta znače različite boje za vreme menstruacije i kada je vreme za uzbunu otkrijte u nastavku.

mensturacija
Profimedia 

Kako bismo bolje upoznali svoje telo i naučile da razlikujemo šta je normalno, a šta ne, jedna od stavki o kojoj se dobro informisati je i boja menstruacije.

Sigurno ste se nekad zapitali šta znače različite nijanse crvene boje, zašto je vaša krv nekad smeđa i slično. Razumevanje menstrualnog ciklusa pomoći će vam u brizi za vaše zdravlje.

Za početak bitno je znati da je uobičajeno da menstrualna krv nije u svakom trenutku iste boje. Ali, sve vezano za menstruaciju, od dužine ciklusa do tekstura i boja koje vidite može ukazivati na važne stvari vezane za vaše zdravlje. Zato u nastavku donosimo objašnjenja koja se kriju iza svih nijansi menstruacije.

Svetlo/jarko crvena

Menstruacija mnogima započinje jarkocrvenim krvarenjem. To znači da je krv sveža i da je protok brz. Može ostati takva tokom cele menstruacije, ali može i potamniti kada se protok krvi uspori.

Ovakva krv obično je normalna, ali ako krvarite previše, ako morate često menjati tampone ili uloške, ako imate velike krvne ugruške...dobro je o tome porazgovarati s lekarom kako bi se potencijalno proverio uzrok prejakog krvarenja.

Šta znače različite boje za vreme menstruacije?
Shutterstock 

Tamnocrvena

Tamnocrvenu krv možda ćete ugledati nakon buđenja ili nakon što ste neko vreme ležali. Tamnija boja najčešće jednostavno znači to da je krv neko vreme provela u materici, ali nije oksidirala do tačke da postane smeđa. Tamnocrvena krv često je povezana s krajem normalnog menstrualnog ciklusa jer se protok usporava.

Ružičasta

Krv može biti ružičaste boje na početku ili na kraju menstruacije, a ova svetlija nijansa verovatno ukazuje da se krv pomešala s cervikalnom tečnošću koja je razredila njenu nijansu. Ružičasta krv najčešće nije razlog za zabrinutost, a ponekad može ukazivati na nizak nivo estrogena.

Smeđa

Smeđa krv povezana je s početkom ili krajem menstruacije. Ako je protok spor, krvi može trebati duže vreme da izađe iz vašeg tela, a kada duže ostane u materici često postane smeđa. Može se raditi i o zaostatku od prethodne menstuacije.

Tamnosmeđa krv na samom kraju menstuacije prilično je tipična pojava.

Štaviše, krv može postati toliko tamna da izgleda gotovo crno. Iako će vas crna krv potencijalno uznemiriti, ona obično nije razlog za brigu. Obično se radi o krvi kojoj je trebalo duže vreme da napusti maternicu. Izgledom može podsećati na talog kafe.

Narandžasta

Ovde se ponavlja ista stvar kao s ružičastom bojom. Kada se krv pomeša s cervikalnom tečnošću može izgledati i narandžasto.

Siva

Sivi ili prljavobela boja obično je razlog za javljanje lekaru. Ova nijansa obično ukazuje na to da se sprema infekcija poput bakterijske vaginoze.

Da li je normalno da se boja krvi razlikuje na početku i na kraju menstruacije?

Apsolutno da. Normalno je da se boja menstrualne krvi menja od početka do kraja menstruacije. Možete čak imati različite boje iz meseca u mesec i u različitim životnim peirodima.

Šta znače različite boje za vreme menstruacije?
Shutterstock 

U većini slučajeva, boja krvi koja varira od svetlocrvene do smeđe povezana je s vremenom koje je krv provela u materici. Naravno, to ne znači da je svaka promena u boji normalna. Ako se počnu događati promene na koje niste naviknuti, pogotovo ako se događaju u kombinaciji s nekim drugim simptomima, obratite se vašem lekaru

Šta ako je menstruacija vodenasta ili puna ugrušaka?

Osim boje, i tekstura krvi može se menjati tokom menstruacije, piše Healthline. Tako ugrušci ne moraju nužno biti razlog za zabrinutost. Ipak, ako su preveliki ili ako ih prati obilno krvarenje javite se lekaru

Vodenasta krv je najčešće nova krv koja brzo teče iz maternice.

Šta znače različite boje za vreme menstruacije?
Shutterstock 

Kada se javiti lekaru?

Ako vaša menstuacije traje duže od sedam dana, ako obilno krvarite, ako morate menjati uložak ili tampon svaki sat... javite se lekaru kako biste isključili određena medicinska stanja.

Ostali razlozi za odlazak lekaru su:

- nepravilni ciklusi koji se drastično menjaju iz meseca u mesec
- ciklusi kraći od 24 ili duži od 38 dana
- izostanak menstruacije duži od tri meseca
- neuobičajena bol ili drugi neobični simptomi koji prate krvarenje
- krvarenje između menstruacija
- ako ste prošli kroz menopauzu i ponovo počnete da krvarite.

Naravno, u slučaju trudnoće s lekarom razgovarajte o krvarenju bilo koje vrste.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši