TikTok je ove godine definitivno potukao sve ostale društvene mreže i postao No1 platforma, a po broju pregleda pretekao je čak i Google.

Uostalom, kako i ne uz ono što se na njemu servira.

Red zabave, DIY projekata, saveta za šminkanje i frizure, muzike, nauke, ali i izazova. I dok u pojedinim nema ama baš ničeg lošeg, postoje i oni zbog kojih bi lako mogli da završite kod sudije za prekršaje, ili pak u bolnici.

Koliko je sve otišlo daleko svedoči i to što je TikTok morao da da zvaničnu obajvu u kojoj je zamolio korisnike da "ne budu glupi da to rade, jer mogu naškoditi i sebi i drugima".

Pojedini TikTok izazovi mogli su vas odvesti iza rešetaka.
Unsplash 

Međutim, uprkos zabranama veliki broj priča postao je prva noćna mora, kako za roditelje, tako i za one nešto starije koji u svemu nisu videli ništa loše već "kul, alternativnu zabavu".

Sundress Challange

Ovaj trend nastao je iz potrebe da se korisnici snimaju dok imaju odnose na otvorenom. Devojke su za to vreme morale da nose suknje ili haljine sa suncokretima.

Sundress challenge pokrenuli su oni koji su želeli da imaju odnose u javnosti.
pritnscreen/tiktok 

Naravno, tu se onda stvarao problem da su svi pratili devojke koje se kreću u haljinama sa suncokretom, pod pretpostavkom da će imati seks negde u blizini. Naravno, kad su skontali da se pod ovim heštegom deli javni blud i nemoral, TikTok je obrisao sve videe pod pretnjom da će vlastima poslati vašu IP adresu.

Beaning

Stari običaj bacanja jaja na nečiju kuću je dobio svoju novu, Gen Z verziju. S tim što ovog puta nema bacanja hrane na nečiju kuću, već dolazi do prosipanja konzerve pasulja ispred nečije kuće i na pragu, ali i po automobilima i slično.

Koliko je sve uzelo maha svedoči i to što je na kraju bila uključena i policija koja je pratila klince na TikToku i pokušavala da im nađe adrese. Čak su pratili i ko od klinaca kupuje velike količine pasulja. TikTok je naravno, na kraju zabranio svaki TikTok sa ovim heštegom, čak i one koji su se bavili ovom pojavom kao fenomenom.

The Milk Crate Challenge

Još jedan od opasnih trendova. Cilj je da se ljudi popunu na "stepenice" napravljene od plastičnih gajbca. Međutim, iako vam se ovako nešto ne čini posebnim, dovoljno je reći da su povrede učesnika bile sve samo naivne.

Devious Lick

Ovaj trend najveću popularnost doživeo je u Americi, a pre svega raširio se među tinejdžerima u srednjoj školi. Nije poput prehodnog u kom ste mogli da nastradate, ali je bila poenta da kradete što zanimljivije stvari iz škole i naravno, javno okačite svoj "ulov".

Međutim, stvari su otišle daleko kada među stvarima koje su nestajale nisu bile krede, lopte i slično, već su se našli protivpožarni aparati, zidni satovi, pa čak i aparati za dezinfekciju tuku. Sve je na kraju došlo do uprava raznih škola koje su ulagale naprave da se trend skine a počinioci kazne.

Blackout challenge

Na samom kraju, možda i najmračniji od svih. Blackout ili onesvešćivanje je izazov u kom je cilj da dođete u to stanje davljenjem, kako ovako, tako i tokom intimnih odnosa, kako bi dobili par sekundi "čistog blaženstva i euforije".

Nažalost, retki su uspeli da to urade kako treba, dok je većina završila sa većim ili manjim posledicama. Jedan tinejdžer iz Kolorada tri meseca je bio u komi nakon ovog izazova, da bi na kraju ipak podlegao povredama. Iako je TikTok uspeo da ugasi trend, još uvek ima onih koji pokušavaju ovako nešto.