U današnje vreme biti influenser defintivno je jedno od najpopularnijih zanimanja.

Ipak, iako se umnogome priča o velikim imenima koja imaju milionske pratioce, u poslednje vreme sve je više reč o takozvanim nanoinfluenserima koji su postali posebno zanimljivi velikim brendovima.

Doduše, pre njih su takozvani mikroinfluensri koje odlukuje od pedesetak pa do nekoliko stotina hiljada influensera, međutim, kompanije se više izdaju u one koji imaju svega nekoliko hiljada pratilaca.

Zašto?

Zapravo, postoji jedan bitan razlog. Naime, ovaj tip blogera uglavnom oko sebe skuplja ljude koji su im bliski po interesovanjima, a sadržaj je topliji, prisniji, gotovo kao da su jedna velika porodica. Veliki brendovi upravo se vode tom logikom, računajući da ovakav tip influensera ima malu, ali vernu publiku koja ne misli da će im ta osoba prodavati sve, već da će ih savetovati kao što bi to dobar prijatelj uradio.

Brendovi sve više biraju nanoinfluensere jer su veće šanse da će prodati proizvod ciljnoj grupi.
Shutterstock 

Brendovima su nanoinfluenseri posebno zanimljivi jer se vrlo lako dogovore sa njima. Za reklamu proizvoda ove osobe nemaju posebne zahteve i na prvu loptu pristanu na sve što im kompanija ponudi.

Primera radi, da se držimo stranih influensera, Aleksis Baker ima 2.700 pratilaca na Instagramu sa slikama koje imaju tipičnu estetiku blogerki - sa plaže, u društvu drugarica, sa "ootd" momentima i travel putopisima. Međutim njen onlajn život promenjem je u trenutku kada je počela da pozira pored proizvoda kao što su "Suave Professionals Rose Oil Infusion shampoo", "Clinique Beyond Perfection" i "Loco Coffee".

"Prijatelji su se iznenadili kada su videli kako nudim proizvode i stavljam haštag #ad, posebno jer nisam imala hiljade i hiljade pratilaca. Ali sve se promenilo kada mi je pristupila marekting agencija "Obviously", specijalizovana za influensere."

Me Karvovski, izvršni direktor agencije smatra da su nanoinfluenseri budućnost digitalnog marketinga i da njihovo vreme tek sledi.

"Svi koji imaju Instagram profil, znaju bar jednog prijatelja koji ima konstantno veliki broj lajkova, komentara i sjajan sadržaj. Te osobe imaju između hiljadu i pet hiljada pratilaca i najpre da nisu nikada ni sarađivale sa nekim brendom, samo im prosto mnogo dobro idu društvene mreže."

Zašto je došlo do pojave nanoinfluensera?

I ovde je razlog veoma jednostavan. Velika imena imaju tendenciju da upravo zbog svog milionskog auditorijuma više naplaćuju objave koje veoma često i ne stignu do ciljne grupe kojoj su namenjene. Samim tim, gube poverenje i uticaj. Nano za sada čak i ne traži novac već neku vrstu kompenzacije u vidu putovanja ili poklona.

Veliki influenseri imaju tendenciju da više naplaćuju svoje postove
Freepik/Freepik 

Ovo olakšava posao svih marketinških agencija jer sada sa velikim budžetom mogu da ciljaju više nanoinfluensera umesto da ceo deo "kolača" daju jednom "velikom" Influenseru koji će jer mu to ne predstavlja jedini priliv novca, ponekad i zaboraviti - namerno ili slučajno na ugovorene obaveze.