Proslavljeni kompozitor i televizijski voditelj Minja Subota napustio nas je 82. godini života.

Njegove pesme i emisije obojile su detinjstva mnogih, a sigurni smo da će "Išli smo u Afriku", "Deca su ukras sveta", "Razbole se lisica" i mnoge druge i dalje ostati omiljene i budućim naraštajima.

Mnogi će ga se sećati i po jednoj od najpopularnijih dečijih emisija svih vremena na ovim prostorima "Muzički tobogan".

Emitovao se nedeljom, a ono što je posebno bilo komično je to da je Minjino prezime bilo Subota, zbog čega su ga i deca sama pitala:

"Kako to da se prezivaš Subota, a vodiš "Muzički tobogan" nedeljom?".

Voditelj je jednom prilikom objasnio koja je "tajna" iza njegovog prezimena:

- Bio je problem sa prezimenom jer su deca pitala, kako emisija ide nedeljom a ja se zovem Subota. To je bila velika dilema... Moje prezime je pravo srpsko prezime. Čak i ovi koji se bave tim kažu da mi sa prezimenom koje imaju ovo "a" a ne "ić", da su to ustvari srpske porodice koje su sačuve svoje prvobitno prezime - rekao je Minja za Telegraf.

Sa druge strane, njegovo pravo ime bilo je Milan, a nadimak su mu nadenuli roditelji kada je bio mali.

minja subota
Kurir/Zorana Jeftić 

Govoreći o čuvenoj emisiji, Minja je rekao da joj je on smislio ime.

- Želeo sam da bude to radost dečija, a da ne bude to samo muzika. I onda sam svom prijatelju Adamovu, čuvenom dirigentu i muzičaru, rekao da se zove "Muzički tobogan" i tako je ostalo - prisećao se Minja.

Otkrio je tad i tajnu svoj "dugovečnosti", i kako je i posle više od šest decenija rada i duhom i likom ostao isti.

- Uvek idite onim putem koji vam je najdraži. Ja sam uvek bio samostalac, a na Televiziji Beograd radio sam velike i najveće programe. Morali ste stalno da se potvrđujete i to moraš da radiš svaki dan. Uvek je dobro stalno raditi i stalno stvarati., a najvažnije je ulagati u sebe - rekao je čuveni Minja Subota.

minja subota otkrio tajnu svog prezimena
printscreen/youtube 

Podsetimo, Minja je pre nekoliko dana zbog komplikacije zbog bolesti prevezen na odeljenje pulmologije, a iako je stanje najpre bilo stabilno, kompozitor je ipak izbubio bitku za život.