Američki profesor Skaj, vlasnik YouTube kanala koji se bavi kritikom muzike, veliki je obožavatelj Đorđa Balaševića. Jutjuber i profesor francuskog jezika bavi se muzičkom kritikom, a oženjen je ženom s područja bivše Jugoslavije.

Budući da je ona veliki fan Balaševića, svake godine za njen rođendan na svom kanalu govorio je o jednom od Balaševićevih albuma.

Balaševićeva smrt potpuno ga je slomila, a u posljednjem video snimku pokušao je da objasni smrt Đorđa Balaševića i ono što ona predstavlja za prostor bivše Jugoslavije.

"Koliko puta jedna zemlja može umreti", citirao je jednog srpskog novinara Skaj na početku videa, a zatim ljudima koji ga prate kazao da je s Balaševićem simbolično umrla i Jugoslavija.

Amerikancima je zatim kratko govorio o raspadu Jugoslavije, a preminulog kantautora usporedio je s Dilanom.

djordje balasevic
Youtube 

"Raspad Jugoslavije i rat koji se dogodio bili su neuspeh čovečnosti", kaže profesor koji je zatim govorio o važnosti Balaševićeve muzike.

"Svi u bivšoj Jugoslaviji plaču, posebno u Hrvatskoj koja je bila u ratu sa Srbijom. Ne mrze se kada je reč o Balaševiću, već pevaju zajedno. Ne vole njega Hrvati zato što mu je majka Hrvatica, nego zbog njegove ljudskosti", kaže on.

U videu je govorio i o Balaševićevom koncertu u Sarajevu 1998. godine koji se smatra jednim od najvažnijih i najvećih u njegovoj karijeri zbog okolnosti u kojima se održao.

Zaključio je da je Balaševićeva smrt gubitak za ceo svet i da je to jedan od najznačajnijih odlazaka jedne muzičke zvezde u istoriji.
Pogledajte ceo video: