Junak našeg detinjstva, Minja Subota preminuo je u 82. godini.

Čuveni televizijski voditelj prebačen je na odeljenje pulmologije pre nekoliko dana zbog bolesti sa kojom se borio duže vreme.

Međutim, iako su vesti bile ohrabrujuće isprva, a voditelj bio u stabilnom stanju, samo nekoliko dana kasnije izgubio je bitku za život.

Minja je obojio detinjstvo mnogih generacija koje su rasle uz čuvene stgihove "Razbole se lisica", "Išli smo u Afriku" i mnogi drugi.

Radio je kao autor i voditelj i na drugim uspešnim serijama kao što su: „Od glave do pete“; „Igre bez granica“; „Željoteka“; „Sve igračke sveta“; „Muzički balon“; „Nedeljno popodne“; „Zvezdana žurka”; „Dete je čovek važan“ i mnoge druge.

preinuo minja subota
printscreen/youtube 

Komponovao je mnoge pesme na stihove istaknutih pesnika kao što su: „Razbole se lisica“, „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“ i tako dalje. Njegove pjesme danas su jednako popularne kao i u periodu nastanka i sastavni deo muzičkog obrazovanja učenika mlađeg školskog uzrasta.

Biografija

Minja Subota je rođen u Sarajevu 1938. godine. Njegov otac zvao se Ante, a majka Desanka. Rođen je u srpskoj pravoslavnoj porodici koja vuče korene iz Dalmacije. Njegov stariji brat Aleksandar je rođen 1935. godine. Nakon Drugog svetskog rata porodica Subota se preselila u Beograd.

U Beogradu je Minja Subota pohađao osnovnu školu i gimnaziju.Isto tako, bio je učenik niže i srednje muzičke škole „Stanković“. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, tada stekavši diplomu inženjera elektrotehnike. Posedovao je dve diplome iz fotografije: „Famous Schools International“ i „Evropske kuće fotografije iz Chalon-sur-Saône“.
Komponovao je veliki broj pesama zabavnog karaktera. Isto tako, šansone su bile sastavni deo njegovog kompozitorskog djelovanja. Redovno je izdavao ploče sa svojim pesmama koje su bile popularne u celoj Jugoslaviji.

preminuo minja subota
printscreen/youtube 


Privatni život

Njegova supruga se zvala Branka Jeremić Subota. Supruga Branka je bila glavna urednica „Bazara“. Do njihovog upoznavanja došlo je zahvaljujući zajedničkim prijateljima. Branka je mesecima odbijala njegove pozive na večeru, a onda je njen iznenadni pristanak označio početak njihove velike ljubavi.

Branka je govorila kako je tajna uspeha njihovog braka, koji je trajao više od trideset godina, u tome da žena treba da bude žena. Smatrala je za sebe da je dobra domaćica kojoj ništa nije bilo teško da uradi. Isto tako, povezivala ih je sklonost prema umetnosti. Iz ovog braka rođen je njihov sin Miloš.