NEMA VIŠE ODLAGANJA: Beogradski festival dokumentarnog filma biće održan na ovaj ili onaj način

Organizatori su rešili da se, ukoliko mere ne dopuste uobičajeni protokol, Beldocs održi onlajn

Wanted Dokumentarna ostvarenja su iz godine u godinu sve gledanija

Trinaesti Beldocs festival održaće se bez odlaganja, od 3. do 10. oktobra u Beogradu. U zavisnosti od situacije, organizatori će festival održati i u online formatu, ukoliko to bude neophodno. Festival će otvoriti domaći dokumentarni film „Govori da bih te video” Marije Stojnić, koji će biti prikazan u nakon uspešnih nastupa na festivalima IDFA, Dok.fest Minhen i Doc Fortnight u Njujorškom muzeju MoMA.

Pored internacionalnog takmičarskog dela programa, najveći zaljubljenici filmove imaće prilike da u festivalskim programima otkriju i pogledaju dokumentarce koji govore o najcenjenijih filmskim stvaraocima prošlog i ovog veka: „Forman protiv Formana", „Fatalna Nomi“, „Duh Pitera Selersa”, „Sakavem", „Kauboji i indijanci: Filmovi Patara i Obijea” i njemu pridruženi „Panika u selu: Vašar poljoprivrede".

Na festivalu će biti predstavljen i izbor iz stvaralaštva francuske autorke Kler Simon i kompletan dokumentarni opus slovenačkog autora Maka Sajka, koje će Simon i Sajko predstaviti lično. Planirani su i masterklasovi ovih velikana. U fokusu ovogodišnjeg Beldocsa biće norveška kinematografija, koja će biti zastupljena kroz šest ostvarenja.

U programu „Profile” će, uz pomenute dokumentarce o legendarnim stvaraocima, biti prikazan i film „Uspon Džordana Pitersona” u režiji kanadske autorke Patriše Markoče, o jednom od najkontroverznijih ljudi našeg vremena - Džordanu Pitersonu.

U okviru festivala biće prikazano više od 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.