Da sa velikom modnim kućama nema šale, dokaz je i najnovija informacija da je milanska modna kuća Dolče i Gabana podnela tužbu za klevetu italijanskom sudu, zahtevajući odštetu od 600 miliona dolara od dva američka modna blogera koji su objavili antiazijatske komentare pripisane jednom od kreatora, što je dovelo do bojkota azijskih potrošača.

Kako je Beta prenela, tužba je podneta u milanskom građanskom sudu 2019. godine, ali se za nju saznalo tek ove nedelje kada su blogeri to objavili na svom Instagram nalogu Diet Prada. Njihovi blogovi se jako prate u svetu mode zbog oštrih komenatara o neoriginalnosti kreacija i društvenim temama.

"Ceo slučaj je pokušaj da se ućutka "Diet Prada" i dvoje blogera - Toni Liu i Lindsi Šajler lično", rekla je Amerikanka Susan Skafidi koja koordinira njihovu odbranu.

Predmet tužbe potiče iz novembra 2018. godine kada su firmu Dolče i Gabana počeli da bojkotuju u Aziji zbog, kako se smatralo, kulturno neosetljivih video snimaka na kojima se promoviše modna revija u Šangaju i objave uvredljivih komentara koji su usledili na privatnom Instagram četu.

Revija je otkazana, a maloprodajne radnje su povukle marku Dolče i Gabana iz svoje ponude i poznate azijske ličnosti su se odrekle tog brenda.

Kreatori Domeniko Doče i Stefano Gabana su prvo rekli da je nalog Gabane bio hakovan ali su se kasnije pojavili u video snimku i izvinili kineskom narodu.

Po rečima braniteljke blogera modna kuća traži 450 miliona evra da se povrati imidž brenda od 2018. godine, i još tri miliona evra za kompaniju i milion evra za Gabanu kome su neprikladne izjave pripisane.

Takodje se traži više od 86 miliona evra za otkazivanje revije u Šangaju, 8,6 miliona evra za troškove osoblja i 89,6 miliona evra za izgubljenu prodaju u Aziji od novembra 2018. do marta 2019.

Od kada su objavili informaciju o ovoj tužbi, blog Diet Prada, koji ima više od 2,5 miliona pratilaca na Instagramu, sakupio je više od 38.000 dolara za odbranu.

U saopštenju su Liu i Šajler rekli da neće dozvoliti da se tužbama ućutka njihova platforma, koja je takodje bila glasna oko pokreta "I ja" (MeeToo) - Crni životi su važni, i nedavnih napada na Azijate u SAD.