Holivudska glumica i aktivistkinja Olivija Mun nedavno je za magazin "People" otvoreno progovorila o borbi za svoje zdravlje otkako je dobila dijagnozu autoimune bolesti fibriomialgije.

"Nisam bila sigurna šta mi se dešava. Godinama sam se borila sa mnogo različitih simptoma, nesvesna onoga šta se krije iza toga", započela je priču glumica

Atraktivna 40-godišnjakinja je u saradnji sa ekspertskim timom od pet lekara saznala da boluje od fibromialgije. Reč je o autoimunom poremećaju za koji ne postoji lek, ali u ublažavanju simptoma mogu da pomognu lekovi i život sa eliminisanjem stresa u što većoj meri.

Olivija Mun
Instagram 

Fibromialgija je stanje sistemski poremećenog metabolizma, a najčešće se javlja kod žena i u to periodu adolescencije usled jakog inteziteta stresa. Karakteriše ga niz simptoma kao što su opšta slabost mišića, umor, problemi sa spavanjem, pamćenjem i raspoloženjem, razdražljivost, jake potiljačne glavobolje.

"Morala sam značajno da promenim svoj režim ishrane i vežbanja. Odjednom sam morala puno da razmišljam o tome šta unosim u svoje telo. Iz ishrane sam izbacila gluten, mlečne proizvode i šećer. Morala sam izbacim mnogo stvari koje sam navikla svakodnevno da konzumiram i koje sam zaista volela", rekla je glumica.

Olivija kaže da joj promena načina života nije lako pala, ali njen izbor je bio jasan. Lekari su joj objasnili mračnu budućnost ukoliko odmah nešto ne uradi po tom pitanju.

"Morala sam zaista da poslušam naredbe lekara i izbacim sve namirnice. Lekari mi je rekao da moram da poradim na zdravlju svojih creva, a da je najvažniji savet svesna ishrana odnosno da sve što jedem, moram stvarno da volim", istakla je Munova.

"Morate da pronađete ono što volite da jedete i pijete jer će to stvoriti promenu. Sva istraživanja pokazala su da kada ste srećni, stvarate hemikalije koje su dobre za celo telo i zdravlje. Kada ste nesrećni i radite stvari koje vam se ne sviđaju ili pak jedete stvari koje vam ne odgovaraju, stvarate u svom telu loše reakcije koje nisu dobre za vas. Da biste ostali zdravi, morate da pronađete stvari u kojima uživate. To je za mene bilo ključno", dodala je.