Dvorci palate, kraljice, princeze…sigurno si barem kao dete zamišljala da živiš na nekom dvorcu ili u palati. Oni kojima je ta pomisao još uvek privlačna mogu se inspirisati stvarnim palatama koje su i danas više nego u upotrebi, poput Bakingemske palate, doma britanske kraljevske porodice.

Luksuzni nameštaj, raskošni dekor, prostrane dvorane različitih namena…sve to sadrži jedna palata, ali i tajna vrata koja vode do još tajanstvenijih prolaza. Jedna takva koja koristi kraljica Elizabeta II i više nisu tajna. Javnosti su otkrivena u emisiji "Good Morning Britain", a otvorila je ih je voditeljka Kejt Gerivej.

Tajna vrata koja otkrivaju prolaz do privatnog apartmana kraljice Elizabete skrivena su iza velikog ogledala i komode na kojoj se nalaze zlatni svećnjaci. Međutim, potrebno je uz manji napor povući ovo masivno ogledalo s komodom u prostoriji "White Drawing Room" gde kraljica često dočekuje goste, pozira za porodične kraljevske portrete ili snima svoje božićne čestitke i otvara se jedna čuvana tajna palate.

kraljica Elizabeta i princ Filip
Shutterstock 

Tajni prolaz, kako je objasnila kustos za kraljevsku zbirku Ana Rejnolds, kraljici služi kao prečica do privatnog apartmana kako bi bila brža i izbegla susrete s ljudima dok se pojavljuje na zakazanom događaju. Kako izgledaju tajna vrata možeš pogledati u nastavku: