Čitav ovaj događaj, koji bi slobodno mogao da bude i neka epizoda "Crnog ogledala", počeo je tako što je četrdesetčetvorogodišnji Maksim Krivoš iz Lutska u severozapadnoj Ukrajini, naoružan automatskom puškom i ručnim bombama, oteo autobus sa trinaest ljudi. Pored još nekoliko manje bitnih zahteva koje policija nije želela da otkriva, Krivoš je izričito tražio da predsednik države Vlodimir Zelenski, javno pohvali film "Earthlings" ("Zemljani"), u kom je narator slavni Hoakin Finiks, i pozove građane da ga pogledaju. 

Reč je o filmu koji na vrlo konkretan način prikazuje koliko čovek eksploatiše životinje, najpre zbog profita, a Hoakin Finiks, koji priča ovu potresnu priču, inače je osvedočeni aktivista u borbi za brigu o životinjama.

Krivoš, koji je inače Rus, svoju "akciju" je nazvao "Srećnim danom za borbu protiv sistema," iako nije izneo nikakve stavove, viđenja niti ideologije povodom ukrajinsko-ruskih odnosa.

Zelenski je ovo i uradio kratkim postom na Fejsbuku: "Film 'Zemljani' iz 2005. Pogledajte ga svi," rekao je u videu od 3 sekunde, koji je obrisao odmah pošto je Krivoš sve taoce nepovređene pustio kućama.

Međutim, otmica je mnogo veću popularnost filmu donela zahvaljujući drugom ukrajinskom zvaničniku, koji ga je takođe pogledao tokom talačke krize.

"Film koji ovaj čovek preporučuje je dobar," rekao je ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na konferenciji za novinare, "Ali ne morate da budete toliko sumanuti i terorišete celu naciju da bi u njemu uživala."

Posebno zanimljiva stvar u ovom nesvakidašnjem terorističkom napadu jeste i to što je sam predsednik Zelenski nekadašnji televizijski glumac.