Uglavnom mislimo da se loše stvari dešavaju samo običnim ljudima. Međutim, da je to sve samo ne istina, osetio je na svojoj koži poznati glumac Majkl Džej Foks, kome se ceo život promenio kada je imao samo 28 godina. Komičar kog publika pamti po franšizi "Povratak u budućnost", ali i iz serije "Spin city" susreo se sa stravičnom dijagnozom. Otkrivena mu je Parkinsonova bolest, a najgore od svega je što leka nema!

Zapravo je zbog napretka bolesti i morao da napusti hit seriju "Spin city" nakon što mu je bilo sve teže bilo da kontroliše simptome. Nakon četiri godine i ogromnog uspeha koji je serija postigla, "nasledio" Čarli Šin, a sa njim su snimljene još dve sezone.

Majkl se u finalnoj epizodi četvrte sezone oprostio sa svim kolegama sa kojim je radio u ostvarenju, a mnogi nisu mogli da zaustave suze zbog odlaska omiljenog američkog komičara.

Prvi znaci bolesti počeli su da se javljaju još davne 1989. godine, a konačna dijagnoza postavljena mu je godinu dana kasnije. Međutim, svoju tajnu dugo je čuvao, i tek je 1998. godine odlučio da otkrije javnosti od čega boluje.

U međuvremenu je prestao da pije alkohol koji je počeo da konzumira nakon postavljene dijagnoze, jer je to bio jedini način, kako je tada rekao, da izađe na kraj sa depresijom i tugom jer jednostavno nije mogao da prihvati činjenicu da boluje od neizlečive bolesti.

"Samo sam pomislio – ovo je nemoguće, to se ne događa meni. Itekako me je iznenadilo kada sam čuo dijagnozu, bio sam potpuno preplašen, pa sam odlučio da pronađem načine kako bih pobegao od svega što sam čuo'', izjavio je svojevremeno za "Closer Weekly".

"Počeo sam da pijem, i to previše. Pio sam jer sam sam sebe uverio da će bolest tako da nestane'', priznao je.

Da ima ozbiljan problem shvatio je tek nakon nemilog događaja kada ga je supruga Trejsi zatekla pijanog na kauču sa prolivenom limenkom piva, dok je njihov trogodišnji sin bio bez nadzora.

Glumac je istakao da je to bila kap koja je prilila čašu i tada je odlučio da potraži profesionalnu pomoć. Trejsi se ostala uz njega, a i dan-danas uživaju u skladnom braku.

Par se zapravo upoznao na snimanju serije "Porodične veze", kada je lepa Trejsi Polan igrala ulogu Majklove devojke. Venčali su se 16. jula 1988. godina, i dobili su četvoro dece: sina Majkla Sema, bliznakinje Akvinu Kejtlin i Sjaler Franses, i ćerku Esme Anabel.

Posle skoro 36 godina braka, naučili su dosta lekcija o ljubavi, ali njihova tajna održavanja čvrste veze je prilično jednostavna.

“Mislim da zaista slušamo jedno drugo. Tu smo jedno za drugo kada je to potrebno”, rekla je Polan.

Takođe su objasnili da vrijeme koje provedu zajedno treba da bude u ravnoteži sa vremenom kada nisu.

“I onda jedno drugome dajemo prostora kada je to potrebno. Samo osećam ono što je potrebno u ovom trenutku i pokušavam da budem tu”,rekla je ona.

On je jasno stavio do znanja da je ona uz njega sve vreme, od trenutka postavljanja dijagnoze Parkinsonove bolesti, kada je imao 29 godina, a venčali su se samo tri godine pre toga.

“Nisam imao pojma šta da očekujem, a nije ni ona. Ali u dobru i u zlu… U bolesti. Htjela je da ostane uz mene i to je tako već 35 godina”, govorio je prošle godine.

“Znali smo da autobus dolazi, ali nismo znali kada i kojom brzinom dolazi prije nego što nas je udario. U bilo kom trenutku bi joj moglo biti oprošteno da je rekla: “Samo želim da izađem”.Ali ona to nije uradila”, rekao je uživo u “CBS Mornings”.

Majkl je podigao svest o bolesti i prikupio preko dve milijarde dolara za Parkinsonovu bolest, za koju trenutno nema leka.

Njihovo zajedničko putovanje počelo je 1985. godine, kada se sudbina umiješala, dodijelivši Trejsi ulogu Elen, djevojke Majklovog lika Aleksa P. Kitona u ostvarenju “Porodične veze”. U to vreme su ostali prijatelji, jer je Majkl bio sa glumicom Nensi Mekion, a Trejsi je izlazila sa glumcem Kevinom Bejkonom.

Njihovi putevi su se ponovo ukrstili 1987. kada su glumili u dramskom filmu “Bright Lights, Big City” (1988). Sa okončanim prethodnim vezama, između njih dvoje je odmah zaiskrila romantična iskra, a ostalo je, kako kažu, istorija.

Davne 2000. godine osnovao je udruženje "The Michael J. Fox", koje je posvećeno pronalasku leka, što je prema njegovim rečima veoma blizu, a tokom godina prikupljeno je preko 100 miliona dolara namenjenih za podrobna istraživanja bolesti.

Bonus video

Najstravičnije rečenice lekara kojima su pacijentima saopštili da boluju od teške bolesti Kurir televizija

Izvor: Wanted A.N.