Režiser i otac čuvenog glumca Roberta Dauni Džuniora, Robert D. Senior, umro je jutros u 86. godini. 

Tužnu vest glumac je podelio je na svom Instagramu, i otkrio da je njegov otac godinama bolovao od Parkinsonove bolesti.

"Počivaj u miru Bob. D. Sr. Sinoć je tata preminuo u snu nakon što se godinama borio s Parkinsonom. Bio je svojeglav filmski stvaralac i nikad nije gubio optimizam. Prema računici moje maćehe, bili su u srećnom braku malo više od 2000 godina. Rozmari Rodžers-Dauni, ti si svetica i naše molitve su s tobom", napisao je glumac uz staru fotografiju svog oca.

Stariji Dauni ostaće najviše upamćen po filmovima "Boogie Nights", "Magnolia" i "Živeti i umreti u Los Anđelesu", ali i brojnim drugim ostvarenjima.

Robert Dauni Senior, bio je nezavisni producent i režiser bizarnih i ekscentričnih filmova, a iako je kasnije Dauni Džunior tvrdio da je glumu zavoleo jer ga je majka inspirisala, otac je zapravo bio taj koji ga je uveo u svet sedme umetnosti, pa se Robert sa samo pet godina pojavio u očevom filmu "Pound", a dve godine kasnije u još jednom "Greaser's Palace."

Videvši u ocu jednu vrstu idola, Robert se trudio da se na sve načine zbliži s njim. Tako je u osmoj godini zajedno sa ocem počeo da konzumira marihuanu i tada bi se, kako je kasnije govorio, stvarala neka vrsta tajne konekcije u odnosu otac - sin.

"Dok smo se moj otac i ja drogirali zajedno, on je tim postupkom želeo da pokaže kako deli sve sa mnom. Hteo je da mi da do znanja koliko me voli na jedini način koji je znao", rekao je u jednom intervjuu Robert u čiji su dom često dolazili različiti umetnici pa su film i produkcija postali deo njegove svakodnevice. Ipak, Robert se sve više, zanesen i opijen u svom mikrokosmosu, nesvesno kretao ka stranputici.

Jednom prilikom, kada je njegov sin otpužen za upotrebu kokaina, Robert Dauni Senior je izjavio:

"Nije lako biti filmska zvezda. Ljudi za tebe rade sve što želiš i donose ti sve što želiš. Holivud je grozno mesto", kazao je tada za The post, a zatim je priznao da se i on drogirao u prošlosti.

"Deset godina sam uzimao kokain. Zavisnost sam pobedio tek 1981. godine, kada mi je moja pokojna supruga dala ultimatum. Zvanično sam prestao da se drogiram pred sinom. On me često na to podseća, a ja mu govorim da bi i on trebalo da uradi isto", priznao je 2001. godine.

Srećom, robert D. Džunior istrgao se iz kandži narkotika kada je upoznao svoju suprugu, a kasnije je i oprostio svom ocu rekavši da bi možda bio bolji roditelj da nije radio neke stvari, ali da on ne bi bio ovo što je danas da nije prošao sve to sa svojim ocem.