Četiri žene, među kojima i njegova dugogodišnja partnerka Kasandra „Kesi" Ventura, podnele su tužbe protiv slavnog muzičara Šona „Didija" Kombsa, optuživši ga za seksualno i fizičko zlostavljanje.

Producent Rodni „Lil Rod" Džons podneo je sličnu tužbu u februaru, navevši da ga je Pi Didi Kombs zlostavljao tokom godinu dana koliko je ovaj živeo na imanju zvezde i radio na njegovoj muzici.

U saopštenju objavljenom u decembru prošle godine, Kombs je negirao sve optužbe, navodeći da su ih izneli „pojedinci željni brze isplate".

„Dozvolite mi da budem apsolutno jasan, nisam uradio nijednu od groznih stvari za koje me optužuju", rekao je, dodavši da će se boriti da spere ljagu sa imena.

Međutim, u martu 2024. godine, federalni agenti su upali u dve kuće u vlasništvu zvezde „u sklopu tekuće istrage" o trgovini ljudima u cilju seksualne eksploatacije.

Njegov advokat je policijsku akciju „preteranom upotrebom maltene vojne sile", ostavši pri tome da je njegov klijent nevin.

Kombs - koji je poznat i pod imenima Pafi, Paf Dedi, Pi Didi, Lav i Brader Lav - praktično je redefinisao pravila hip-hopa devedesetih.

Niz optužbi protiv bivšeg dečka Džej Lo za zlostavljanje devojaka
HENNY RAY ABRAMS / AFP / Profimedia 

Ipak, njegova karijera puna je brojnih kontroverzi i optužbi za zlostavljanja.

2019: Optužba Đine Han za zlostavljanje

Prve optužbe za zlostavljanje protiv Kombsa stigle su 2019. od njegove bivše devojke Đine Han, poznate manekenke.

Han je to prvi put izjavila u intervjuu jutjuberki Taši K. Tvrdila je da je Kombs tokom njihove povremene petogodišnje veze bio nasilan i da joj je nudio novac da abortira.

Rekla je i da joj je Kombs jednom „stao nogom na stomak vrlo snažno" i izbio joj sav vazduh iz pluća. Kombs nije odgovorio na optužbe, piše BBC na srpskom.

Decembar 2023: Optužbe Kesi Venture

Dvadesetogodišnja Kasandra Elizabet Ventura 2005. je u Nemačkoj, debitantskim singlom „Me & U", imala omanji klupski hit.

Čuvši ga u izlasku, Kombs je ubedio Venturu, poznatu kao Kesi, da se pridruži njegovoj izdavačkoj kući, Bed boj rekordsu, i potpiše ugovor na deset albuma.

Pristala je i njen debitantski album objavljen je 2008. i odmah postaje hit.

U tom trenutku, Kombs i Ventura već su bili u vezi.

Pi Didi
Raw Image LTD/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Međutim, u tužbi podnetoj u decembru 2023, Kesi je tvrdila da je Kombs iskoristio poziciju moći da „postavi temelje" za „manipulativnu i prisilnu ljubavnu i seksualnu vezu".

Njena tužba sadržala je mnoštvo eksplicitnih opisa nasilnog zlostavljanja, tvrdeći da je Kombs „redovno tukao i šutirao, ostavljajući joj modrice oko oka, masnice i krv."

Ventura je takođe tvrdila da je došlo do seksualnog zlostavljanja i silovanja.

Kako je navela, svemu je često prisustvovala Kombsova „izuzetno lojalna mreža" koja „nije bila spremna da išta uradi" kako bi zaustavila nasilje.

Kombs je njene navode energično negirao, optužujući Venturu da pokušava da iznudi novac od njega.

Svega dan po podnošenju tužbe došlo je do vansudske nagodbe. Kombsov advokat je tada rekao da nagodba „ni na koji način ne predstavlja priznanje zločina".

Tri tužbe za nedelju dana

Iste nedelje kad je Kesi podnela tužbu protiv Kombsa, još dve žene su izašle u javnost sa tvrdnjama o zlostavljanju.

Džoi Dikerson-Nil ga je optužila da ju je drogirao i seksualno napastvovao 1991. godine, dok je bila studentkinja.

Takođe je tvrdila i da je snimio napad, potom snimak delio bez njene dozvole.

Treća žena, Liza Gardner, takođe ga je tužila, uz optužbu da ju je ranih devedesetih primorao na seks, a onda, nekoliko dana kasnije, davio toliko snažno da je izgubila svest.

Sve tužbe podnete su neposredno pre isticanja njujorškog Zakona starijim žrtvama, koji je bio na snazi godinu dana.

Taj zakon je svima koji tvrde da su bili seksualno zlostavljani omogućavao da pokrenu sudski postupak, čak i nakon što su ti slučajevi zastareli.

Kombs je negirao sve optužbe, dok ih je njegov PR nazvao pukim „otimanjem para".

„Sve tvrdnje o navodno neprimerenom ponašanju protiv Kombsa od pre 30 godina, podnete u zadnji čas, on potpuno negira i odbacuje", rekao je portparol u saopštenju.

„Njujorško zakonodavstvo sasvim sigurno nije nameravalo niti očekivalo da Zakon o odraslim žrtvama bude iskorišćen u neodgovorne svrhe. Javnost treba da bude skeptična i da ne prihvata brzopleto ove nepotkrepljene navode."

Tvrdnja o seksu sa maloletnicom

Međutim, Kombsa je u decembru 2023. tužila i četvrta žena, tvrdeći da je 2003, kada je imala 17 godina, bila žrtva trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije, kao i grupnog silovanja.

Sve to, kako navodi, dogodilo se u organizaciji Kombsa, bivšeg predsednika Bed boj rekordsa Harva Pjera i još jednog muškarca.

Navela je da su joj pre napada date „ogromne količine droge i alkohola", da je nakon toga osećala tolike bolove da je jedva mogla da stoji i da se ne seća kako je stigla kući.

Kombs je odgovorio rekavši da „nije uradio ništa od navedenih groznih stvari", dok je Pjer rekao da su „odvratne optužbe lažan i očajnički pokušaj sticanja finansijske dobiti".

Sud je kasnije doneo odluku da će žena, koja je podnela tužbu anonimno, morati da upotrebi pravo ime ako želi da se postupak nastavi.

Šestog decembra, Kombs je na bujicu tužbi odgovorio saopštenjem na Instagramu.

„Što je mnogo, mnogo je. Poslednjih nekoliko nedelja sedeo sam u tišini i gledao kako ljudi pokušavaju da blate moju ličnost i ugled", naveo je.

Februar 2024: Nove optužbe

Muzički producent Rodni Džons mlađi, koji je producirao devet numera na njegovom albumu The Love Album, tužio je Kombsa u februaru 2024. godine.

Optužio ga je za neželjeni seksualni kontakt, prisiljavanje na angažovanje prostitutki i na seks sa njima.

Džons je pred sudom takođe tvrdio da je Kombs pokušao da ga prisili na seks sa drugim muškarcem, rekavši mu da je to „normalna praksa u muzičkoj industriji".

Kombsov advokat Šon Holi nazvao je producenta „najobičnijim lažovom".

Njegove tvrdnje opisao je kao „čistu fikciju" koja može da se diskredituje „ubedljivim, neporecivim dokazima".

Mart 2024: Racija

Mesec dana kasnije, policija je upala na dva poseda u Kombsovom vlasništvu u Los Anđelesu i Majamiju.

Kompjuteri i drugi uređaji su zaplenjeni, dok su agenti pretresali njegovu kalifornijsku vilu.

Kombs je zaustavljen na aerodromu u Majamiju, gde se spremao da poleti za Bahame, piše Njujork tajms.

Priča se da je predao veliki broj elektronskih uređaja i da nije pritvoren.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pretresi „sastavni deo tekuće istrage", ali nije jasno na koji način je njihova istraga povezana sa privatnim tužbama protiv Kombsa.

Njegov advokat je ove racije nazvao „lovom na veštice, zasnovanom na neosnovanim optužbama iznetim u tim tužbama" i poručio da je njegov klijent nevin.

 Bonus video

Poslednja objava Lizzo pre optužbi za zlostavljanje TikTok/Lizzo

   Izvor: BBC na srpskom