Decembar, kao uostalom i čitava ova godina, ne planira da nam ostavi baš previše prostora za uzbudljiv i dinamičan život. Ipak, i dalje postoji bezbroj mesta i ljudi koje možemo posetiti, a da pritom ne rizikujemo tuđe i svoje zdravlje. Baš kao što je slučaj i sa drugim "fabrikama sadržaja", poput filmske, televizijske i muzičke produkcije, izdavaštvo u 2020. godini nije mirovalo. Evo pet knjiga koje preporučujemo za decembar.

Sali Runi: Normalni ljudi

Odlično se čujemo, a da li se razumemo?
Screenshot Odlično se čujemo, a da li se razumemo?

Autorka koja je sa svojim prvim romanom postala planetarni književni događaj, po mnogima je tek sa drugom knjigom pokazala šta sve ima da ponudi. Sali je svoj jedinstveni stil izgradila gledajući stvari iz drugačijeg ugla nego što to čini ostatak čovečanstva i od tog pravca nije odustala ni ovde. Ono što bi trebalo da bude jedna sasvim normalna ljubavna priča, zapravo, zapinje o mogućnost komunikacije u današnjem komplikovanom, postironijskom svetu. Ili, kao što je napisao Gardijan, to je jezgrovita studija o načinima na koje muškarci i žene pokušavaju da se međusobno razumeju i u tome prečesto ne uspevaju.

Jasutaka Cucui: Devojka koja je skakala kroz vreme

Da li biste pre skoknuli do prošlosti ili budućnosti da bi vam sadašnjost bila lepša?
Screenshot Da li biste pre skoknuli do prošlosti ili budućnosti da bi vam sadašnjost bila lepša?

Iskreno, koliko ste puta poželeli da se vratite u prošlost i uradite nešto drugačije nego što ste uradili kako biste popravili sadašnjost? Sasvim sigurno, ništa ređe niste razmišljali o tome kako bi dobro bilo skočiti na trenutak u budućnost i videti kuda vode naši postupci, pa se vratiti i preduprediti nevolje. E, pa Kazuko to može.

Frederik Bakman: Medvedgrad

Svet je lep onoliko koliko volimo one oko sebe, a Bakman nas uči kako da zavolimo i potpune promašaje od ljudi
Screenshot Svet je lep onoliko koliko volimo one oko sebe, a Bakman nas uči kako da zavolimo i potpune promašaje od ljudi

Čim se pojavio, ovaj preduhoviti, ali i preozbiljni autor promenio je lice aktuelne književne scene. Njegov roman "Čovek po imenu Uve" nije bez razloga proglašavan više puta knjigom godine, decenije, veka... Za ostala Bakmanova dela uglavnom važi da su ipak mnogo više neozbiljna nego ozbiljna, ali, Bakman ne propušta da nam očita jednu lekciju od suštinske važnosti za život. Čitajući njegova dela, samo u jednom trenutku shvatamo da volimo te likove, koliko god oni grešni bili. 

Dejan Tiago Stanković: Zamalek

Zbog čega je ovaj čovek toliko dugo skrivao svoje majstorstvo od svih nas?
Screenshot Zbog čega je ovaj čovek toliko dugo skrivao svoje majstorstvo od svih nas?

Ovaj roman ne bi bilo preterano okarakterisati kao centralno delo ovogodišnje domaće književne produkcije. Dugogodišnji prevodilac koji je veliki deo života proveo u Portugaliji, konačno je zablistao u punom sjaju i pokazao svoj neverovatni ples sa likovima, osećanjima, prizorima i atmosferama. Uz sve to, uspeo je da zabeleži pripovest koja se, praktično, od svog početka gradi naizgled sama, da bi iz pomalo uvrnutog putopisa izrasla u zavodljivu, napetu i dirljivu priču.

Džulijan Barns: Čovek u crvenom kaputu

Tamo gde drugi pronađu dosadu, ovaj pisac otkrije materijal da izgradi čitav novi svet
Screenshot Tamo gde drugi pronađu dosadu, ovaj pisac otkrije materijal da izgradi čitav novi svet

Kako kažu stručnjaci, da je iko drugi pisao roman baziran na životu istinitog lika, pre ili kasnije bi nabrajanjem činjenica skliznuo u dosadu. U Barnsovom romanu o lekaru, esteti i bonvivanu Samuelu Poziju desilo se upravo suprotno: oživljavajući Pozija i londonski bel epok, pisac je uspeo da spoji to varljivo vreme sa ovim u kom trenutno živimo.