Da je živ, Džon Lenon bi 9. oktobra napunio 83 godine. Nažalost, za samo par meseci, biće tačno 43 godine od kako ga je ubio Dejvid Čepmen, opsesivni fan koji je u tom trenutku imao samo 25 godina.

Osuđen je na minimalnu kaznu od 20 godina i maksimalnu doživotnu kaznu nakon što je pet puta pucao u pevača da bi mu prekinuo život. Od 2000. godine, kada je prošlo izdržavanje  minimalne kazne, Čepmen zahteva da ga puste na slobodu, ali za sada je bezuspešno.

Džon Lenon je ubijen pre 43 godine.
Profimedia Čak i kad se izuzmu progresivne ideje, njegov imidž još sedamdesetih godina bio je Biblija hipsteraja

Zatvor visoke bezbednosti u Vendeu u Njujorku i dalje je mesto gde ga drže, a za sada izgleda da će tako ostati još mnogo godina, jer će morati da sačeka do 2024. kada će ponovo sastati odbor za uslovni otpust.

Društvena opasnost

Zvanični razlozi za odbijanje njegovog zahteva za puštanje na slobodu za sada su nepoznati, ali ono što se zna je da su u prethodnim prilikama razlozi rezimirani kao "nespojivi sa dobrobiti i bezbednošću društva".

Zatvorske vlasti su takođe u prethodnim prilikama tvrdile da bi oslobađanje Lenonovog ubice predstavljalo problem javne bezbednosti, jer bi neko mogao da napadne Čepmena "iz besa ili osvete".

S druge strane, vlasti i dalje trpe stalni pritisak od Lenonove udovice, Joko Ono, koja sa 89 godina i dalje stalno piše Odboru da Čepmena zadrži u zatvoru.

Čepmen se izvinio Lenonovoj udovici

Ubica se i javno izvinio Joko Ono, udovici Džona Lenona. Mark je najpre istakao da je svestan da je to što je uradio odvratno i da zaslužuje smrtnu ili doživotnu kaznu zatvora, ali s druge strane ne odustaje godinama od toga da dobije uslovnu slobodu.

"Želim da ponovim da mi je žao zbog toga što sam uradio. Ne postoji opravdanje. Uradio sam to zbog slave. Smatram da je to najgori zločin koji može da se uradi nekome ko je potpuno nevin", rekao je Čepman, a zatim istakao da saoseća sa udovicom muzičara.

Čepman se izvinio Lenonovoj udovici.
Shutterstock 

"Hoću da naglasim da je to bio veoma sebičan čin. Bio je izuzetno poznat. Nisam ga ubio zbog njegovog karaktera ili toga kakav je čovek bio. Bio je ikona. Bio je porodični čovek. Bio je neko ko je govorio o stvarima o kojima mi danas smemo da govorimo. Jedini razlog za to što sam uradio jeste zato što sam želeo slavu za sebe. Žao mi je zbog bola koji sam uzrokovao njoj. Razmišljam o tome stalno", rekao je počinitelj govoreći o Joko.

Mnogi smatraju Joko Ono gorom od Čepmena

No, zanimljivo je da i dan-danas mnogi smatraju da je nije Čepmen taj koji je ubio Lenona, već je mnogo pre toga to uradila Joko Ono, žena koju svet smatra direktno odgovornom za raspad kultnog benda Beatles.

Mnogi smatraju da je Joko Ono gora od Čepmena.
Shutterstock 

Kako se kasnije otkrilo, pre nego što će se Joko i Džon "slučajno" sresti u galeriji, sledila ga je gdegod se pojavio. U knjizi "Biti Džon Lenon: Nemirni život", autor Rej Konoli tvrdi da je Joko u početku htela da Lenon bude sponzor njenih umetničkih dela i da nije prihvatala "ne" kao odgovor. Obasipala ga je pismima, a kako se navodi, sem njega niko njom nije bio oduševljen.

Opsedala Pola Merkatnija

Joko je najpre opsedala Pola Merkatnija, ali ju je on odbio, pa je prešla na Lenona. Ni Lenonova porodica nije bila oduševljena njome, a Džonova tetka Mimi navodno ju je zvala "otrovnim patuljkom". Joko se nije dopadala ni ostatku benda, niti su je želeli u njihovoj blizini, na probama niti u studiju dok su svirali.

Joko je polako zavodila Lenona, čak se pojavila i sa duhovnim učiteljem u Indiji gde su bili Džon, Pol i Džejn Ašer. Na kraju je on zbog nje odlučio da ostavi svoju suprugu Sintiju. Joko je pre Džona imala dva braka. Joko i Džon su postali i par i bend.

"Ona je dobila šta je htela, postala je slavna", piše autor, te dodaje da se nakon toga Džon više nije odvajao od nje. Prisustvovala je svim snimanjima "Bitlsa", a čak su se isto i oblačili. Prigovarala mu je i da je rokenrol previše agresivan i govorila da joj se ne sviđa to što sviraju.

"Postao zavisan od heriona zbog nje"

Navodi se i da je Lenon postao zavistan od heroina upravo zbog Joko, te da je zabavljanje sa jednim od Bitlsa bio jedini način da se proslavi s obzirom da je u to vreme bila slabo poznata avangardna umetnica.

Lenon je u početku uzimao amfetamine i pio mnogo alkohola, a nakon toga se prebacio na marihuanu s kojom ga je upoznao Bob Dilan. Nakon toga je prešao na LSD. Bitlsi su se u to vreme odlučili za pauzu, a Lenon je počeo da se zanima za produhovljenost.

Međutim, onda je 1972. godine u vezi počelo da nestaje "magije". Lenon se nije mirio sa tim da ga Joko ostavi, te je jedino rešenje bilo da mu pronađe ljubavnicu. Ta uloga pripala je 22-godišnjoj Mej Pang koja je radila za njih i s kojom je Džon proveo neko vreme.

Zajedno su proveli 18 meseci u Los Anđelesu, a Džon je navodno tada bio srećniji nego ikad. Osim kad bi ga Joko pozvala, a to bi se događalo desetak puta dnevno.

Terala ga da je zove MAMA

Kako autor knjige navodi, Joko je Lenonu bila više od žene, i čak ga navodno terala da je zove "majka" što je on radio do sve pred smrt. Na kraju je postala njegov menadžer, preuzela kontrolu nad svim njegovim finansijama i obavljala poslove umesto njega. Džon se povukao iz javnosti.

Lenon je sve ostavio Joko i njihovom sinu

Džon Lenon je sve što je imao ostavio upravo Joko i njihovom sinu, dok svojoj prvoj ženi i sinu iz tog braka nije ostavio ništa. Razlog više zbog koga su konceptualnu umetnicu Joko Ono smatrali "najodvratnijom ženom svih vremena", a nemili nadimak zadržala je do dana današnjeg.

Bonus video:

ZDRAVO, DRAGI PRIJATELJI! Čuveni muzičar na tečnom srpskom pozvao publiku na koncert: Obećao SPEKTAKL sa ljubljenjem i plesanjem Kurir TV

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!