Popularnost je danas veliki biznis, ali slavu kakvu je imao Džon Lenon ni sve marketinške mašinerije sveta ne uspevaju da ponove. A samo je pevao o slobodi, voleo i mislio. Upravo danas, Džon bi duvao u 80 svećica na torti da Mark Dejvid Čepmen nije ispalio četiri metka u njega 8. decembra 1980. godine. Bio je to atentat na ideju o boljem i pametnijem svetu - te godine Regan je pobedio na američkim izborima.

A šta bi bilo da je Čepmen promašio?

Najčuveniji biografi Džona Lenona i Bitlsa, Kenet Vomak i Filip Norman, pokušali su da daju odgovor na to pitanje:

"Zalagao se za gej-prava i istopolne brakove još onda, bio je nepopravljivi buntovnik," kaže Norman."O tome koliko se glasno protivio ratovima ne mora ni da se priča - to je već ušlo u legendu."

"Mislim da bi danas vodio neke od ovih demonstracija koji se tiču kršenja ustavnih prava ljudi," dodaje Kenet. "Ali, ne verujem da bi pravio diverzije pevajući protestne pesme na republikanskim skupovima. Siguran sam da bi vladao Internetom. Mislim da bi ga, slično kao Dejvida Bouvija, Internet inspirisao. U ovom trenutku, siguran sam, na Tviteru bi pravio pakao od Trampovog života."

Čak i kad se izuzmu progresivne ideje, njegov imidž još sedamdesetih godina bio je Biblija hipsteraja
Profimedia Čak i kad se izuzmu progresivne ideje, njegov imidž još sedamdesetih godina bio je Biblija hipsteraja

"On je voleo nova tehnološka dostignuća," potvrđuje Norman. "Radili bi ga novi mediji, ali sam iz nekog razloga siguran da bi njegov govor bio jednako cenjen kao što je bilo njegovo pevanje. Kad god bi imao neku naraciju, to je bilo neodoljivo."

Vomak je na kraju zaključio da bi "Minijaturne priče", koje je Lenon svojevremeno snimio, u ovom momentu bile najslušaniji podkast na planeti.