Jedna od naših najlepših teniserki Ana Ivanović poznata je kao neko ko veoma vodi računa o svojoj nezi, kao i formi, iako su dani kada se takmičila i osvajala medalje daleko iza nje.

Da se naporan rad isplati da se videti i po tome što je slavna lepotica veoma brzo vratila staru liniju nakon trećeg porođaja. Na sve to, Ana izgleda kao da je pronašla eliksir mladosti, odnosno kao da ne stari, a iako je mnogo toga i do genetike, ali i pravilne nege, teniserka se oslanja i na moćni napitak koji je, po njenom sopstvenom priznanju, nešto bez čega ne može da zamisli dan. 

Reč je o mača čaju koji je poznat po svojim svojstvima, i jedan je od omiljenih pića i brojnim slavnim osobama poput Kortni i Kim Kardašijan i mnogih drugih. 

Ovaj napitak ubrzava metabolizam, te je dobar "saborac" ukoliko želite da smršate, Takođe sadrži mnoga bioaktivna jedinjenja, kao što su: rutin, kvercetin, kofein, hlorofil, ali i vitamine poput A, C i K, gvožđa, kao i vlakna.

"Mača sadrži velike količine antioksidanasa, poput flavonoida i polifenola, koji podržavaju imunološki i kardiovaskularni sistem, ali i kognitivne funkcije", kaže Miho Hatanaka, dijetetičar iz Portlanda, poreklom iz Japana.

Jedan od najvažnijih sastojaka mača čaja je katehin, koji poboljšava mentalnu aktivnost i koncentraciju, ali i sprečava prerano starenje ćelija, to je ključ za mladolikost.

Stručnjaci preporučuju jednu šolju ovog čaja dnevno, kako biste maksimalno iskoristili sve njegove benefite. A spremate ga od jedne kašičice praha. Ukoliko ne možete da nabavite mača čaj najbolja zamena je klasični zeleni čaj.

Ana Ivanović obožava ovaj napitak, ali je za njenu liniju zaslužna i balansirana ishrana, ali i fizička aktivnost.

Dan započinje hranljivim doručkom

"Moj omiljeni doručak je avokado i tost sa poširanim jajima, a kao prilog - dimljeni losos ili spanać", rekla je Ivanovićeva jednom prilikom. Ana je istakla i da avokado sadrži i veliki deo vitamina sa svojim zdravim mononezasićenim mastima, kao i zdravu dozu vitamina B6, ali i magnezijum, koji podržava snagu kostiju.

Ana ivanović uživa u zdravim obrocima.
Instagram 

Sa druge strane, spanać je pun vitamina K, koji pomaže u zgrušavanju krvi i održava kosti jakim. Međutim, kako ovakav doručak spada u one koje ne mogu svi da priušte, Ana je istakla u vše navrata i druge zdrave opcije.

"Ako sam u žurbi, pravim proteinski smuti sa bananom, bademovim ili kokosovim mlekom (u zavisnosti od toga šta imam), proteinskim prahom i matcha prahom ili cimetom, malo lanenog semena i maslacem od badema", kaže teniserka.

Ana takođe voli i ovsene pahuljice sa seckanim bademimima, bananon, grožđem, grčkim jogurtom i medom.

Lagan ručak

Ana nikada nije krila da uživa u pripremi obroka za sebe, a jedan od omiljenijih obroka je piletina na žaru. To kombinuje sa zelenom salatom ili nekim drugim povrćem poput brokolija.

Takođe, Ana obožava i suši, ali i vege obroke. "Moj omiljeni recept: Brokoli, falafel, špargla, slatki krompir, heljda ili smeđi pirinač, crveni kupus, rotkvice, čičoke, krastavac i zelena salata kao baza. Dodajte omiljeni preliv i uživajte u obroku", napisala je Ana jednom prilikom na svom instagramu.

Grickalice i užina su definitivno deo njene ishrane

Ivanovićeva voli orahe i proteinske pločice, mešajući ih u zavisnosti od toga šta može da nađe na aerodromima ili na novim lokacijama. Voće poput borovnica je uvek na njenom meniju, a obožava i sveže ceđeno.

"Uživam u ceđenim sokovima i smutijima. Uvek proguglam "gde je najbliže mesto za sokove ili smuti". Omiljena kombinacija su joj grejp, limun i đumbir, a ovakav napitak dokazano utiče i na brže sagorevanje masti.

Večera se sastoji od ribe ili mesa koje se lako spremaju

"Zaista volim ribu, pa ću pomešati to sa mesom, ali moram da imam proteine. Ne mogu preživeti bez toga", kaže ona. Losos i tunjevina se lako peku na roštilju ili će jednostavno obariti piletinu. Iako voli biftek, kuvanje ovog specijaliteta prepušta profesionalcima.

Napitak zbog kog Ana Ivanović ne stari
Instagram 

Upariće proteine sa povrćem bogatim hranljivim materijama, poput slatkog krompira, a salata sa strane je obavezna. Njen omiljeni dodatak salati je i burrata - sveža mocarela punjena kremom koja "vrišti" leto kada se upari sa paradajzom.

Ana ivanović vodi računa o ishrani.
instagram/anaivanovic 

Obožava zdrave dezerte

Ana nikada nije krila da uživa u slatkišima, te da ne može da im odoli, ali se trudi da ne preteruje. Njen izbor su veoma često kolači sa organiskim sastojcima, ili veganske poslastice, bez glutena i šećera. Tako je njen favorit kolač od čokoladnog sira, ili pak carrot cake, ili pak hleb od banane.

Fizička aktivnost je MUST

Pored zdrave ishrane Ana Ivanović je neko ko redovno trenira, a praktikuje kako jogu i pilates, tako i vožnju bicikla i plivanje.

Obožava i da šeta, mada je i te kako možemo videti u teretani kada praktikuje vežbe snage.

Kada se sve sabere jasno je zašto Ana izgleda toliko zanosno, a još njenih fotografija pogledajte u galeriji u nastavku:

Instagram, screenshoot/instagram Ana Ivanović oduvek brine o svojoj liniji.

Bonus video:

Smart casual izdanje Ane Ivanović instagram/anaivanovic

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!