Da je živ, slavni glumac Patrik Svejzi i jedan od nekada najpoželjnijih glumaca Holivuda napunio bi 18. avgusta 71 godinu. Nažalost, život je za njega imao drugačije planove, a zvezda "Prljavog plesa" preminula je 14. septembra 2009. u 57. godini života. 

Njegova smrt bila je duga i bolna s obzirom da se glumac borio sa rakom gušterače. Pokojni Svejzi progovorio je o svojoj teškoj bolesti početkom 2009. kada je otkrio s čim se borio.

Patrik Svejzi je preminuo od raka.
FAME PICTURES / Backgrid USA / Profimedia 

"Nikad nisam bio osoba koja beži od izazova. Možete se kladiti da prolazim kroz pakao, a tek sam na početk", rekao je tada glumac koji je kasnije preminuo na svom ranču "San Gabriel Mountains" blizu Los Anđelesa. On malo pre toga priznao da se jako boji i da je bio ljut zbog svoje bolesti.

"Pitam se: 'Zašto ja?", rekao je.

Patrikova borba s rakom gušterače je započela krajem 2007, kada primetio je da nešto nije u redu tokom proslave Nove godine sa suprugom, spisateljicom Lisom Niemi.

"Pio sam šampanjac i osećao sam se kao da ulivam kiselinu u sebe, kao da imam otvorenu ranu", objasnio je tada glumac.

Patrik Svejzi preminuo je nakon duge borbe.
FAME PICTURES / Backgrid USA / Profimedia 

Kako je otkrio planirao je da što duže krije svoju tešku dijagnozu dok on i supruga ne odluče kako bi nastavili dalje, međutim američki mediji plasirali su vest da mu je ostalo samo 5 nedelja života. Ipak, glumac je tada svima poručio da ima nameru da se bori, te da ga gledaju pobeđuje opaku bolest. Nažalost, njegova bitka okončana je u septembru iste godine, a potom su procurili i zastrašujući detalji odnosa sa suprugom

Patrikovi prijatelji su ispričali da ga je Lisa držala poput roba na njihovom ranču kao i da nije dopuštala nikome da ga posećuje.

"Zanemarivala ga je čim njegovog mlađeg brata Dona nije bilo u gradu zbog posla. Satima je ne bi bilo u kući, a kad bi se on vratio, pronašao bi Patrika kako leži u fekalijama i urinu. Kada su se svađali, šamarala ga je i grebala", rekli su glumčevi prijatelji. Takođe su tvrdili i da ga je varala, kao i da su pre njegove bolesti imali burnu vezu jer je ona želela da kontroliše svaki aspekt njegovog života.

Glumčevu porodicu je naljutilo i što je Lisa prodavala njegove suvenire s filmskih setova, a jedan od njih je bila i kožna jakna iz kultnog filma "Prljavi ples". Zbog toga se javno oglasila Patrikova nećakinja Danijel Svejzi koja je izjavila da su sve Patrikove dragocenosti trebale da ostanu u porodici.

Patrik Svejzi je bio od detinjstva sa ženom.
Shutterstock 

Patrik i Lisa su bili u braku od 1975. i nisu imali dece. Upoznali su se kada je glumac imao samo 18. Niemi, 14 godina starija od Svejzija, uzimala je časove plesa od njegove majke.

U jednom intervjuu koji je poznati glumac dao 2008. godine rekao je o svojoj supruzi: "Ona je bila moja inspiracija kada sam pisao pesmu "She's like the wind."

Ipak, u njihovom slučaju od ljubavi do mržnje bila je tanka linija.

"Voleo ju je svim srcem, ali to je stvarno bila veza ljubavi i mržnje. Ona bi ga tukla, a on bi tukao zidove i nameštaj. Svađali su se, a znali su da unište hotelske sobe, automobile… Bila je to nasilna veza", rekao je jedan od nekadašnjih Svejzijevih prijatelja.

Patrikova prijateljica iz detinjstva Šarlota Stivens rekla je da je nagovarala glumca da ostavi suprugu ako ni zbog čega drugog, onda zbog silnih afera za koje je znala i porodica i prijatelji.

Dva meseca pre Patrikove smrti Lisa, koja danas ima 67 godina i ponovo se udala, ostavila je porodicu bez teksta kad je svima zabranila da viđaju i posećuju glumca, uključujući i njegovu majku Petsi.

U tom periodu Svejzi je potpisao testament kojim je celo svoje bogatstvo od 40 miliona dolara ostavio Niemi.

Svejzijeva majka, brat i sestra izostavljeni su iz testamenta. Nakon 10 godina pretnji parnicama porodica je izašla u javnost sa tvrdnjama da je testament falsifikovan i da je Lisa orkestrirala celu prevaru. Ipak, kako su pisali strani mediji, Patrik je svojoj majci kupio kuću i obezbedio mesečni "džeparac" koji je dobijala do svoje smrti, a koji je Lisa redovno uplaćivala.

Takođe, Lisa je sa Patrikom provela mnogo više vremena nego oni (ako se uzme u obzir da su zajedno bili od njegove 18.), iako je porodica tvrdila da su poslednjih 2o meseci bili nerazdvojni.

Takođe su ukazali da je odmah nakon smrti glumca rasprodala sve što je Svejzi imao, uključujući i ranč za 4 miliona dolara. Takođe su zamerali Lisi i što nikada nije otkrila gde je rasula njegov pepeo. 

Lisa je uzvratila tvrdnjama da je glumčeva porodica ta koja je bila nasilna, što su oni demantovali.

"Patrik je bio sve majci. Nikada nije bila nasilna. Njega je oduvek povređivalo što Lisa nikada nije nosila njegovo prezime", rekao je Svejzijev brat Šon. "Ali kada je umro, želela je njegovo ime za novac."

Nažalost, zbog nedostatka novca, Patrikova porodica nije mogla da izađe na suđenje s obzirom da je Lisa imala pristup najboljim advokatima, kao i ogromnom bogatstvu piše pressreader.com.

Lisa se inače preudala 5 godina nakon Svejzijeve smrti za juvelira Alberta Depriskoa, a kako su pisali strani mediji, pre nego što se skrasila kraj milionera imala je brojne afere, čak i dok je glumac bio bolestan.

Od kako je uplovila u odnos sa Albertom pokušavala je da se "opere" od drame sa Svejzijevom porodicom, i pravdala je pronalazak nove ljubavi. 

Ipak, do dana današnjeg, Svejzijeva porodica nije se pomirila sa njom i još uvek na sve načine pokušavaju da vrate glumčevo nasleđe.

Bonus video:

Intervju Branislav Lečić emisija Lično  MONDO

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!