Te 2009. godine smrt jednog od nekada najpopularnijih glumaca svih vremena, Patrika Svejzija potresla je milione.

Preminuo je nakon teške borbe sa rakom gušterače u 57. godini na svom ranču San Gabriel Mountains blizu Los Anđelesa, a tek nešto kasnije otkriveni su stravični uslovi u kojima je glumac proveo svoje poslednje dane.

Njegovi prijatelji ispričali su da ga je supruga Lisa držala zatočenog i tretirala poput zatvorenika, što je bilo više nego poražavajuće ako se uzme u obzir njegova bogata karijera i briljantne uloge kojima se proslavio.

Svejzi se kao mlad bavio plivanjem i gimnastikom, a od malih nogu išao je i na balet zahvaljujući majci koja je bila koreograf i direktorka plesne škole. Iako je kasnije prihvatio stipendiju na univerzitetu, napustio je školovanje da bi se posvetio plesu, ali povreda kolena prekinula je njegovu takmičarsku karijeru.

Nakon toga okušao se u glumačkim vodama. Njegovi počeci bili su u jednom lokalnom pozorištu, a veoma brzo njegove predstave bile su jedne od najposećenijih. Nakon toga dobija priliku da nastupa u Holivudu. Najpre je dobijao ulogu u niskobudžetnim filmovima koji nisu doživljavali veliki uspeh, pa je Patrik ostajao u senci već afrmisanih holivudskih glumaca.

1981. godine pojavio se u jednoj epizodi TV serije „M. A. S. H.“, a 1984. godine imao je zapaženu ulogu u filmu „Crvena zora“.

Prvu istaknutiju ulogu dobio je 1987. godine kada je dobio ulogu Džona Kastla u kultnom američkom muzičkom filmu „Prljavi ples“. Pored njega glavnu ulogu je tumačila Dženifer Grej, a film je postigao ogroman uspeh i stekao kultni status.

patrik svejzi
Artisan Entertainment / Everett / Profimedia 

Početkom devedesetih izlazi američki film “Duh” u kojem je Svejzi delio platno sa Vupi Goldberg i Demi Mur. Film je kritički prošao odlično, a doživeo je i ogroman komercijalni uspeh zaradivši preko petsto miliona američkih dolara širom svetskih bioskopskih blagajni.

patrik svejzi
Shutterstock 

Iako je na početku dobijao uloge u mahom romantičnim filmovima, počeli su da ga angažuju i na ozbiljniijim trilerima, a onda je zapao u ozbiljnu krizu 1994. kada mu se sestra ubila, a on odao alkoholu. U godinama koje slede više puta bio je na rehabilitacijama, ali zavisnost prema alkoholu je bila jača. Nažalost, loš stil života u kojem je dosta pušio i lečio se nekoliko puta od alkoholizma doveli su do toga da glumac na kraju oboli od teškog oblika raka.

patrik svejzi
FAME PICTURES / Backgrid USA / Profimedia 

Na sve to, supruga se prema njemu nije ponašala s poštovanjem. Naprotiv.

"Zanemarivala ga je čim njegovog mlađeg brata Dona ne bi bilo zbog posla u gradu. Satima je ne bi bilo kod kuće kuće, a kad bi se on vratio, pronašao bi Patrika kako leži u fekalijama i urinu. Kad bi se svađali, šamarala ga je i grebala", rekli su.

patrik svejzi
FAME PICTURES / Backgrid USA / Profimedia 

Tvrdili su i da je Niemi varala Svejzija i da su pre njegove bolesti imali burnu vezu jer je ona htela da kontroliše svaki aspekt njegovog života.

Patrik i Loza Niemi bili su zajedno 34 godine, a upoznali su se kada je glumac imao samo 18. Niemi, 14 godina starija od Svejzija, uzimala je časove plesa od njegove majke.

U jednom intervjuu koji je poznati glumac dao 2008. godine rekao je o svojoj supruzi:"Ona je bila moja inspiracija kada sam pisao pesmu "She's like the wind."

Ipak, u njihovom slučaju od ljubavi do mržnje bila je tanka linija.

"Voleo ju je svim srcem, ali to je stvarno bila veza ljubavi i mržnje. Ona bi ga tukla, a on bi tukao zidove i nameštaj. Svađali su se, a znali su da unište hotelske sobe, automobile… Bila je to nasilna veza", rekao je jedan od nekadašnjih Svejzijevih prijatelja.

patrik svejzi i liza niemi
Shutterstock 

Patrikova prijateljica iz detinjstva Šarlota Stivens rekla je da je nagovarala glumca da ostavi suprugu s kojom se oženio 1975, ako ni zbog čega drugog, onda zbog silnih afera za koje je znala i porodica i prijatelji.

Dva meseca pre Patrikove smrti Lisa, koja danas ima 62 godine i ponovno se udala, ostavila je porodicu bez teksta kad je svima zabranila da viđaju i posećuju glumca, uključujući i njegovu majku Petsi.

liza niemi sa novim muzem
SPW / Splash / Profimedia 

U tom periodu Svejzi je potpisao testament kojim je celo svoje bogatstvo od 40 miliona dolara ostavio Niemi.

Inače, glumčeva borba s rakom gušterače je započela krajem 2007, a primetio je da nešto nije u redu tokom proslave Nove godine.

"Pio sam šampanjac i osećao sam se kao da sipam kiselinu u sebe, kao da imam otvorenu ranu u sebi", objasnio je.

patrik svejzi sa suprugom
Shutterstock 

Hteo je što duže da krije svoju tešku dijagnozu dok on i supruga ne odluče kako da nastave dalje, ali onda su američki mediji plasirali vest da ima samo pet nedelja života. Ipak, Svejzi je svima poručivao da ga samo gledaju kako se bori i pobeđuje bolest. Nažalost nije uspeo da pobedi tešku bolest, a kada je umro imao je nešto više od 40 kilograma.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!