Novi petodelni dokumentarac "The Real Crown" otkrio je neke nove detalje o kraljevskoj porodici koji su šokirali javnost. Jedna od prvih tema koja je obrađena bila je upravo odluka da prinčevi Vilijam i Hari odu u Afganistan i bore se protiv talibana, o čemu je kraljica svojevremeno razgovarala sa ser Majkom Džeksonom, bivšim šefom britanske vojske.

Kraljica je želela da se i Vilijam i Hari bore u ratu u Afganistanu 2001. godine, pre nego što je odlučila da je suviše rizično poslati budućeg prestolonaslednika, otkrio je bivši načelnik vojske kršeći protokol.

Kraljica Elizabeta nije htela da pošalje Vilijama u rat.
Aaron Chown / AFP / Profimedia 

U predstojećem ITVX dokumentarcu ser Majk je prekršio protokol otkrivajući detalje svoje privatne audijencije kod kraljice. Rekao je: "Šta se dešavalo u "publici" i ko je kome šta rekao ostaje za dvojicu umešanih, a ja ću prekršiti pravilo da se ovom prilikom ne otkriva šta se dešavalo".

Potom je dodao: "Bila je vrlo jasna. Rekla je: "Moji unuci su uzeli moj šiling, stoga moraju da obave svoju dužnost." I to je bilo to. Ali odlučeno je da Vilijam kao naslednik naslednika rizik bude prevelik. Ali za njegovog mlađeg brata, rizik je bio prihvatljiv."

Vilijam i Hari trebalo je da idu u rat.
Yui Mok/PA Wire / Shutterstock Editorial / Profimedia 

The Real Crown otkriva da je kraljica dosta razmišljala o odluci jer je imala detaljne informacije o rizicima sa kojima se suočava britansko naoružano osoblje u Afganistanu.

Ser Džon Skarlet, tadašnji šef MI6, rekao je: "Naravno da ona ima potpuno odobrenje za sve. Ona ima potpuni pristup izuzetnoj količini informacija i uvida duže od bilo koga drugog. Vilijam je veoma želeo da ide."

Dodao je: "Ona je veoma, veoma diskretna, potpuno pouzdana i potpuno precizna."

"Sećam se da sam tada pomislio: "Vau, Njeno Veličanstvo zna više o ovome od nas.""

Podsetimo, Vilijam je završio kurs obuke na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst u trajanju od 44 nedelje nakon diplomiranja na univerzitetu. Zvanje oficira vojske dobio je u decembru 2006.

Pridružio se kućnoj konjici (plavi i kraljevski) do 2008. godine, a kasnije je pripojen Kraljevskom vazduhoplovstvu i mornarici.Dokumentarac pokazuje da je Vilijam bio sprečen da se pridruži ratu, uprkos tome što je želeo, zbog svoje pozicije budućeg kralja.

Sa druge strane, Hari je služio u vojsci deset godina, uzdigavši se do čina kapetana i preduzevši dve operativne službe u Afganistanu, 2007-8 i 2012-13. On je i sam u svojim memoarima Spare otkrio da je ubio 25 talibanskih boraca tokom svoje druge službe u Avganistanu.

Princ Hari služio je u Afganistanu.
John Stillwell / PA Images / Profimedia 

Vojvoda od Saseksa, koji je u vojsci bio poznat kao "kapetan Vels", napisao je da o ubijenima ne razmišlja "kao o ljudima", već da je par "šahovskih figurica" skinuo sa table.

To je bio prvi put da je precizirao broj pobunjenika koje je lično ubio tokom svog boravka u Afganistanu, gde je proveo četiri meseca kao pilot helikoptera Apači tokom svoje druge turneje.

Princ Hari je rekao da ga je vojna karijera "spasila" nakon tragične smrti njegove majke, princeze Dajane, tako što mu je pomogla da "svoj bol pretvori u svrhu".

Tokom eksplozivnog intervjua za 60 minuta, koji je premijerno prikazan 8. januara, rekao je voditelju Andersonu Kuperu: "Moja vojna karijera me je spasila u mnogim aspektima. To me je izbacilo iz pažnje britanske štampe."

"Mogao sam da se fokusiram na svrhu veću od mene – da nosim istu uniformu kao i svi ostali, da se prvi put u životu osećam normalno i da ostvarim neke od najvećih izazova koje sam ikada imao", reko je tada Hari.

Iako je ovo jasno pokazalo da su postojale razlike između Vilijama i Harija, sa druge strane, ljude je nagnalo da posumnjaju dodatno u Harijeve reči da je "rođen samo da bi bio zamena za organe bratu". "Zar bi poslali zamenu za organe u rat?", "Sumnjam da bi kraljica toliko rizikovala da je Hari u pravu i da je rođen samo ukoliko Vilijamu nešto fali", "Svaka čast Hariju što je otišao u rat tako mlad, ali opet, po ovome se vidi da neke njegove priče ne piju vodu", pisali su ljudi komentare, a šta je prava istina, zna samo kraljevska porodica. 

Bonus video:

Megan Hari zagrljaj tiktok/@izzychar97

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!