Prošlo je 26 godina od tragične smrti princeze Dajane, a pojedine tajne iz njenog braka sa Čarlsom tek sada su ugledale "svetlo dana". Nije tajna da je njihov brak od samog starta bio na staklenim nogama, i to zbog njegove, tada zabranjene ljubavi prema ljubavnici Kamili. 

Dajanin brak bio je na staklenim nogama.
Agence / Bestimage / Profimedia 

Dajana je sve to gledala svojim očima i venula pokušavajući da spase brak. Poniženje je doživela i na dan venčanja kada se u masi ljudi, u prvim redovima pojavila upravo ozloglašena ljubavnica noseći belo. Dajana je, kako je kasnije i sama priznala, pogledom tražila Kamilu i našla je nakon što je Čarlsu izgovorila sudbonosno "da".

Princeza Dajana tražila je Kamilu na svom venčanju.
- / Mary Evans Picture Librar / Profimedia 

Čak ni rođenje dece nije uspelo da privoli tada budućeg kralja da bude veran Dajani. Nažalost, na kraju je i sama uplovila u brojne afere, nesrećna zbog svega što je svakodnevno doživljavala od strane supruga.

Bi rođenje dece nije pomoglo Dajani i Čarlsu da imaju srećan brak.
LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia 

No, poslednjih dana mrežama kruži video u kojem je Čarls optužen da je upravo on krivac što je Dajana dobila bolest opasnu po život, sa kojom se, kako je poznato, borila do kraja života. 

Naime, tajni snimci Dajane iz 1991. iza kojih stoji autor Endru Morton, otkrili su da je upravo Čarls odgovoran za to što je princeza razvila bulimiju. Kako je Dajana sama otkrila, prvi put kada su je merili, bilo je to za probu venčanice, i tada je njen struk bio 29 inča, što je oko 73 cm. Međutim, na dan venčanja, nedugo potom, njen struk bio je svega 58 cm, a za sve je krivila bulimiju. No, Dajana nije imala problem sa ovim opasnim oboljenjem pre nego što je uplovila u vezu sa Čarlsom.

Dajana nije imala problem sa bulimijom pre Čarlsa.
Royalty / Rainbird / Profimedia 

Kako je kasnije priznala, ona je počela da povraća nedelju dana nakon veridbe sa Čarlsom. Tada su plesali, a on je stavio ruku na njen struk i prokomentarisao: "Oh, malo smo debeli ovde, zar ne?". Ovaj komentar bio je okidač da razvije bulimiju, a dalji pritisci, ignorisanje Čarlsa i sve što je trpela samo su pogoršavali problem. Da zlo bude još gore, Čarls je smatrao da Dajana umišlja sve.

Na njihovom medenom mesecu, Čarls je nosio dugmad za manžetne koje mu je dala Kamila, na kojima se videlo jasno "K", i redovno je razgovarao sa njom telefonom. Dok je Dajanina bulimija bila tajna za javnost, princeza je rekla da su svi u palati svesni njenih borbi.

"Svi u porodici su znali za bulimiju i svi su krivili bulimiju za neuspeh braka", rekla je ona.

Od objavljivanja knjige Endrua Mortona, Dajana je nastavila da govori otvoreno o svom mentalnom zdravlju. U intervjuu za BBC 1995, nakon što su se ona i Čarls rastali, princeza je opisala bulimiju kao "simptom onoga što se dešavalo u njenom braku".

"Nisam se dopadala samoj sebi, bilo me je sramota jer nisam mogla da se nosim sa pritiscima. Imala sam bulimiju dugi niz godina, a to je kao tajna bolest... To je obrazac koji se ponavlja, a koji je vrlo destruktivan po osobu", rekla je.

"Radite to sebi zato što je vaše samopoštovanje na niskoj granici i ne mislite da ste vredni. Napunite stomak četiri ili pet puta dnevno – neki to rade više – i to vam daje osećaj sigurnosti. To je kao da imate par ruku oko sebe, ali to je privremeno. Onda ti se gadi nadutost stomaka, pa opet sve to izbaciš", opisala je svojevremeno Dajana.

Na pitanje da li je o tome rekla nekome u kraljevskoj porodici, Dajana je rekla da nije.

"Morate znati da se kada imate bulimiju veoma stidite sebe i mrzite sebe – a ljudi misle da bacate hranu – tako da o tome ne razgovarate sa ljudima", objasnila je.

"Stvar kod bulimije je da vaša težina uvek ostaje ista, dok se kod anoreksije vidno smanjujete. Tako da se možete pretvarati do kraja. Nema dokaza", dodala je na kraju. A najgore u svemu je bilo to što je u jednom trenutku kilaža omiljene princeze bila ozbiljno narušena, i kako su tada pisali mediji, bila je na granici anoreksije. 

Dajana se oporavila posle decenijske borbe sa bolešću. Njena lična trenerka Dženi Rivet rekla je za Yahoo's Royal Box da su redovni treninzi pomogli, ali da se stanje posebno poboljšalo nakon njenog razvoda od Čarlsa.

Dajanino stanje se popravilo nakon razvoda od Čarlsa.
Adam Butler / PA Images / Profimedia 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Bonus video:

Dajana Čarls  tiktok/@royal.tc