Pomisao na brak između rođaka kod mnogih će danas izazvati u najmanju ruku zgražavanje, ali ovako nešto, zapravo je i dan-danas često u kraljevskim porodicama. Tako se, primera radi, jako dugo šuškalo da su kralj Čarls i njegova prva supruga princeza Dajana zapravo bili u rodu. No, da li u tim pričama ima istine?

Dajana i Čarls bili su rođaci.
Royalty / Rainbird / Profimedia 

Nažalost, da. Nekadašnji supružnici povezani su kroz dva porodična stabla. Po jednom su 16. rođaci, a po drugom su sedmi.

princeza dajana nije jedini član kraljevske porodice koji se udao za daljeg rođaka.
Profimedia 

Međutim, Čarls je u rodu i sa sadašnjom suprugom Kamilom Bouls. Njihovo zajedničko poreklo navodno datira iz 17. veka preko Henrija Kevendiša, 2. vojvode od Njukasla, što ih čini devetim rođacima po jednom uklonjenom.

čarls je u rodu i sa kamilom spenser.
Royal family / Alamy / Alamy / Profimedia 

Inače, zanimljivo je da se Čarls, pre nego što se oženio 12 godina mlađom Dajanom,  zabavljao sa njenom rođenom sestrom. Porodica Spenser je bila deo britanske aristokratije stotinama godina, a Dajanine i Sarine bake — Sintija Spenser, grofica Spenser i Rut Roš, baronica Fermoj, čak su služile i kao dame kraljice Elizabete, odnosno kraljice majke.

Zato ne čudi što su se putevi današnjeg kralja i Dajanine 6 godina starije sestre u nekom trenutku ukrstili. Njih dvoje su kratko izlazili nakon čega ga je Sara "šutnula kao psa", kako su tada pisale britanske novine.

Navodno je 1978. rekla magazinu Time: "Nema šanse da se udam za njega. Nisam zaljubljena u njega. I ne bih se udala za nekoga koga ne volim, nevezano da li je "prašinar" ili kralj Engleske".

Dajana se udala za ČArlsa iako su u rodu.
- / Mary Evans Picture Librar / Profimedia 

Međutim, nekoliko godina kasnije, upravo je Sara ta koja je upoznala tada 32-godišnjeg Čarlsa i 19-godišnju Dajanu. Ledi Di je, kao i mnoge tinejdžerke tog vremena bila opčinjena Čarlsom, a s obzirom da venčavanje između rođaka nije nešto čudno, čak i kada razmak između kolena nije toliko velik.

Princeza Dajana bila je zaljubljena u Čarlsa.
PA Archive/Press Association Images / PA Images / Profimedia 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!