Turbulentan brak princeze Dajane i kralja Čarlsa ponovo je postao predmet interesovanja javnosti zahvaljujući seriji "Kruna", a zbog svega su na površinu isplivali i detalji koje ne zna mnogo ljudi.

Tako, primera radi, retko ko zna da je Dajanu sa Čarlsom upoznala niko drugi do rođena sestra Sara koja se i sama sa njim zabavljala jedno vreme. Sara je bila najstarija u porodici, a pored nje, Dajana je imala i stariju sestru Džejn, kaoimlađeg brata Čarlsa Erla Spensera.

Porodica Spenser je bila deo britanske aristokratije stotinama godina, a Dajanine i Sarine bake — Sintija Spenser, grofica Spenser i Rut Roš, baronica Fermoj, čak su služile i kao dame kraljice Elizabete, odnosno kraljice majke.

Zato ne čudi što su se putevi današnjeg kralja i Dajanine 6 godina starije sestre u nekom trenutku ukrstili. Njih dvoje su kratko izlazili nakon čega ga je Sara "šutnula kao psa", kako su tada pisale britanske novine. 

Navodno je 1978. rekla magazinu Time: "Nema šanse da se udam za njega. Nisam zaljubljena u njega. I ne bih se udala za nekoga koga ne volim, nevezano da li je "prašinar" ili kralj Engleske". 

Međutim, nekoliko godina kasnije, upravo je Sara ta koja je upoznala tada 32-godišnjeg Čarlsa i 19-godišnju Dajanu. Ledi Di je, kao i mnoge tinejdžerke tog vremena bila opčinjena Čarlsom, te ne čudi što su mnogi mišljenja da joj je ovim postupkom Sara potpisala "smrtnu presudu", s obzirom da je dobro znala kakav je budući kralj. 

Nažalost, Dajana se udala za Čarlsa koji je i dalje bio zaljubljen u Kamilu sa kojom ju je varao tokom čitavog braka. Čarls je odmah znao da Dajana nije "ta", međutim, njegov otac, pokojni princ Filip ga je naterao da oženi njome.

Čarls je navodno ispričao nekolicini prijatelja kako je princ Filip izvršio pritisak na njega dok je još bio s Dajanom. Rekao mu je: 'Ne možeš da vučeš mladu devojku za sobom kao na povocu. Tek joj je 19 godina. Novine pišu kako će ona biti nova kraljica. Moraš da se odlučiš i postaviš! Ili ćeš s njom raskinuti vezu ili ćete se venčati', stoji u knjizi "Prince Philip Revealed: A Man of His Century".

Princ Čarls je nateran da oženi Dajanu.
Profimedia 

Očev ultimatum navodno je urodio plodom. "Čarls se bojao svog oca i verovatno je pomislio: 'U redu, oženiću se njom ako je to ono što želiš'", objašnjeno je u knjizi koja je otkrila još jedan nepoznati detalj o Dajani koji je šokirao njene fanove. Navodno su Dajanini prijatelji smatrali da bi Dajani bilo bolje da je u vezi s princom Endruom, 11 godina mlađim bratom princa Čarlsa, koji je zbog pedofilskog skandala ostao bez svih titula i povlastica.

"Mislili su da bi joj s Endru bilo zabavnije. On je njenih godina i nije toliko ozbiljan kao Čarls. Međutim, Dajanu nije zanimao Endru već Čarls".

Epilog priče je poznat - Dajana je bila veoma nesrećna sa Čarlsom, a njihov život pratile su kontroverze od samog početka. Navodno se princeza bacila niz stepenice dok je bila trudna sa Vilijamom kako bi je suprug saslušao, ali njemu je jedino u glavi bila Kamila.

Čarlsu je bila u glavi samo kamila.
Royal family / Alamy / Alamy / Profimedia 

Dajana je kopnila, i na kraju se njihov brak završio razvodom, a malo nakon toga, najvoljenija princeza poginula je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći. 

Upravo je njena sestra Sara ona koja je krenula sa Čarlsom da preuzmu telo, a kasnije je današnjem kralju pomagala i sa sinovima Vilijamom i Harijem. 

Zanimljivo je i i to da je ledi Sara bila i koizvršiteljka Dajaninog testamenta, a kasnije je postala predsednica Memorijalnog fonda Dajana, koji je prikupio preko 112 miliona funti za razne dobrotvorne organizacije u 15 godina nakon njene smrti, pre nego što je zatvoren 2012.

Sara je bila koizvršilac Dajaninog testamenta.
FIONA HANSON / AFP / Profimedia 

Ona je takođe svedočila u istrazi o smrti princeze Dajane 2007. godine, koja je rezultirala presudom porote da su princezu i njenog pratioca Dodija Al Fajeda ubili vozač Henri Pol (koji je bio pod dejstvom alkohola) i nasrtljivost paparaca koji su ih pratili u pariskom tunelu.

Sara je ostala bitna figura u životu Vilijama i Harija, za razliku od druge sestre Džejn koja se malo nakon Dajane udala za barona Roberta Felouza, koji je godinama bio kraljičin privatni sekretar. Dajana je imala veliko nepoverenje prema "ljudima u sivom" u palati za koje je smatrala da su je špijunirali i zagorčali joj život.

Dakle, iako je bila bliska sa Džejn, uvek bi se držala na udaljenosti do ruke zbog Robertove odanosti Njenom Veličanstvu, što nije bila situacija sa Sarom, koja joj je bila poput idola.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!