Nakon višegodišnje drame i javnog prepucavanja između penzionisanog košarkaša Dvejna Vejda i njegove bivše supruge Savon Funčes Vejd oko transrodne ćerke Zaje, sud u Los Anđelesu doneo je i zvaničnu presudu - devojčici je sada i odobren novi identitet, čime se završila njena tranzicija, javljaju američki novinari.

Sin Dvejna Vejda zvanično je postao žena.
Instagram 

Zaja (15), koja se nekad zvala Zajen, sada ima novo ime i pol, a sud je odlučivao po zahtevu njenog oca koji datira od avgusta prošle godine, koji sada izjavljuje da ne može da bude ponosniji.

Zajino puno ime sada je Zaja Malači Ejramis Vejd, a da želi da promeni pol prvi je put javno objavila u februaru 2020. godine. Zanimljivo, Vejd je oduvek podržavao sina u odluci da promeni pol dok mu je bivša supruga, s kojom je brak okončao 2010. nakon osam godina braka, košarkaša optuživala da vrši pritisak na Zajena jer želi da zaradi od njegove, odnosno, njene priče.

Instagram Zaja Vejd je transrodna ćerka slavne NBA zvezde Dvejna Vejda

Vejn se branio i tvrdio da samo želi da Zaja živi normalnije i iskrenije u svim aspektima svog postojanja.

- Iako bih više voleo da Zaju bezuslovno podržava njena majka, mislim da ne bi trebalo da stavi svoj život na čekanje dok se njena majka ne pomiri sa njenim izborom, rekao je Vejd. U svom zahtevu za zvaničnu promenu pola, Vejd je, između ostalog, napisao da je to u Zajinom najboljem interesu, od svakodnevnih aktivnosti poput upoznavanja ljudi i naručivanja hrane, do polaganja vozačkog ispita i prijave na fakultet.

Bivša Dvejna Vejda protivi se promeni pola sina.
Byron Purvis / ADMedia / Profimedia 

Sa druge strane, Zajina majka je apleovala na nju da sačeka sa tranzicijom dok ne napuni 18 i ne postane samostalnija i zrelija. 

- Jako sam razočaran što majka stalno pažnju usmerava na sebe, i što više misli na svoje potrebe, a ne na potrebe svog deteta, napisao je Vejd u objavi na društvenim mrežama. Podržala ga je i njegova druga supruga Gabrijel Junion.

Zaju je podržala i nova supruga Dvejna Vejda.
John Salangsang / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Inače NBA zvezda sa Savon ima još jedno dete, 21- godišnjeg Zaira, a bivšu suprugu naziva "majkom koja nikad nije bila dovoljno prisutna", te ju je optužio da nikad nije razgovarala sa Zajinim profesorima, doktorima i terapeutima.

Vejd sa novom suprugom ima ćekku Kaviju (4), a zanimljivo, on je Zajin jedini staratelj, te se samo on i pitao na sudu, a pored njih, ima i sina Ksavijera (9), nad kojim deli starateljstvo sa bivšom Ajom Mitojer.

A kako danas Zaja izgleda, pogledajte na fotografijama u nastavku teskta:

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!