Čuveni glumac Brus Vilis pre godinu dana se povukao iz glume, na žalost mnogobrojnih fanova, a sada se konačno saznalo od čega boluje. Iako se borio sa afazijom, zbog čega je došlo do pogoršanja njegovih jezičkih sposobnosti, sada mu je dijagnostikovana frontotemporalna demencija (FTD).

Brus Vilis ima novu dijagnozu.
BENS / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Porodica je istupila u javnost i potvrdila da je Vilisovo stanje uznapredovalo, odnosno da se situacija pogoršala. Prenosimo izjavu njegove dece, supruge Eme Heming i bivše supruge Demi Mur, koja je objavljena na veb stranici Udruženja za frontotemporalnu degeneraciju:

"Naša porodica je želela da počne izražavanjem naše najdublje zahvalnosti za neverovatan izliv ljubavi, podrške i divnih priča koje smo svi su dobili otkako su podelili Brusovu originalnu dijagnozu.

U tom duhu, želeli smo da vam damo najnovije informacije o našem voljenom mužu, ocu i prijatelju, jer sada imamo dublje razumevanje onoga što on doživljava.

Otkako smo u proleće 2022. objavili Bruceovu dijagnozu afazije, Bruceovo stanje je napredovalo i sada imamo konkretniju dijagnozu: frontotemporalna demencija (poznata kao FTD).

Nažalost, izazovi u komunikaciji su samo jedan od simptoma bolesti sa kojom se Brus suočava. Iako je ovo bolno, olakšanje je konačno imati jasnu dijagnozu.

TD je okrutna bolest za koju mnogi od nas nikada nisu čuli i može pogoditi bilo koga. Za osobe mlađe od 60 godina, FTD je najčešći oblik demencije, a pošto postavljanje dijagnoze može potrajati godinama, FTD je verovatno mnogo rasprostranjeniji nego što znamo.

Danas ne postoje tretmani za bolest, što je realnost za koju se nadamo da će se promeniti u godinama koje su pred nama. Kako Brusovo stanje napreduje, nadamo se da se pažnja medija može usmeriti na rasvetljavanje ove bolesti za koju je potrebno mnogo više svesti i istraživanja.

Brus je oduvek verovao u korišćenje svog glasa u svetu da bi pomogao drugima i da bi javno i privatno podigao svest o važnim pitanjima.

U našim srcima znamo da bi – kada bi mogao danas – želeo da odgovori tako što će skrenuti globalnu pažnju i povezati se sa onima koji se takođe suočavaju sa ovom iscrpljujućom bolešću i kako ona utiče na tolike pojedince i njihove porodice.

Brus Vilis nema samo afaziju već i demenciju.
printscreen/instagram 

Naša je samo jedna porodica sa voljenom osobom koja pati od FTD-a, i ohrabrujemo druge koji se suočavaju s tim da potraže obilje informacija i podrške dostupnih preko AFTD-a (@theaftd, theaftd.org).

A za one od vas koji su imali dovoljno sreće da nemaju nikakvog ličnog iskustva sa FTD-om, nadamo se da ćete odvojiti vreme da saznate više o tome i podržati misiju AFTD-a na bilo koji način.

Brus je uvek pronalazio radost u životu – i pomagao je svima koje poznaje da učine isto. To je značilo da svet vidi kako taj osećaj brige odjekuje njemu i svima nama.

Tako smo dirnuti ljubavlju koju ste svi delili prema našem dragom mužu, ocu i prijatelju tokom ovog teškog vremena. Vaše kontinuirano saosećanje, razumevanje i poštovanje će nam omogućiti da pomognemo Brusu da živi što je moguće punije".

Izjavu su potpisale Ema, Demi i njihove ćerke Rumer, Skaut, Talula, Mejbl i Evelin. 

Šta je FTD?

Podsetimo, FTD se javlja kada nervne ćelije u moždanim režnjevima odumiru i putevi koji ih povezuju se menjaju. Frontotemporalna demencija (FTD) čini do 10% demencija. Karakteristična dob nastanka je tipično mlađa - od 55 do 65 godina, nego što je to slučaj kod Alchajmerove bolesti. 

Bolest dovodi do odumiranja nervnih ćelija u prednjim delovima mozga. U čeonom režnju ili u slepoočnom moždanom režnju iza slepoočnica. Simptomi se obično jave neprimetno, na isti način kao kod Alchajmera. 

Brusa Vilisa podržala je porodica u borbi protiv demencije.
BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Ličnost osobe koja oboli počinje polako da se menja i osoba sve češće gubi moć rasuđivanja. Povećane su poteškoće u preuzimanju inicijative i može doći do neobjašnjivih izliva besa, što je jedan od ranih znakova.

Uobičajeno je da osoba može biti uznemirena, emocionalno otupela i ponekad apatična. Sposobnost osećanja empatije se postepeno smanjuje. Može doći čak i do preteranog konzumiranja hrane, duvana ili alkohola.

Može se manifestovati kroz umanjenu sposobnost razumevanja reči i kroz probleme sa pronalaženjem pravog naziva za stvari, kao što su auto ili ključ. Takođe se može manifestovati i formi sporog i “iseckanog” govora sa mnogo gramatičkih grešaka.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!