Slavni dizajner i modna legenda Pako Raban preminio je u 88. godini života, što su potvrdili ispred španske grupacije Puig, pod čijim je okriljem Paco Rabanne brend već dve decenije, kao i njegov posao sa mirisima. Slavni dizajner bio je prepoznatljiv po metalnim komadima i aksesoarima i space age eri koja je doživela vrhunac šezdesetih, ali i po najpoznatijem i najprodavanijem parfemu svih vremena. 

- Pako Raban je učinio transgresiju magnetnom. Ko bi još mogao da navede modne Parižanke da traže haljine od plastike i metala? Ko bi osim Paka Rabana mogao da zamisli miris pod nazivom Calandre – ta reč znači "automobilski roštilj", znate – i da ga pretvori u ikonu moderne ženstvenosti? - rekao je Žoze Manuel Albesa, predsednik Puigovog odeljenja za modu i lepotu.

Pako Raban je preminuo u 88. godini.
JEAN-PIERRE MULLER / AFP / Profimedia 

- Taj radikalni, buntovnički duh ga je izdvojio: postoji samo jedan Raban, nastavio je.

- Njegovom smrću ponovo se podsećamo na njegov ogroman uticaj na savremenu modu, duh koji živi u kući koja nosi njegovo ime. Duboko sam tužan zbog smrti gospodina Pako Rabana, rekao je Mark Puig, predsednik i glavni izvršni direktor Puiga.

No, ko je zapravo bio Pako Raban?

Slavni dizajner kojem je pravo ime Francisko Rabaneda Kuervo godinama je skrivao svoj privatni život čime je postao jedan od najmisterioznijih osoba u svetu mode. Rođen je u Španiji 1934. godine, i više nego snažno je uticao na modu 1960-ih. Bio je sin oficira koji je poginuo tokom građanskog rata, a njegova porodica se preselila u Francusku nakon perioda internacije u logorima.

Od ranog detinjstva, mladi Pako Raban bio je opčinjen modom. Do 1936, njegova majka je bila prva ruka u Cristóbal Balenciaga Eizaguirre-u, odnosno modnom dizajneru sa nadimkom Majstor. Po završetku srednje škole, Pako Raban upisuje studije arhitekture na prestižnom École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu.

Svoje postdiplomske studije finansirao je svojim modnim skicama, uključujući dizajn torbi za Roger Model i cipele za Charles Jourdana. Godine 1959, pod pseudonimom Frank Raban, dizajnirao je sedam haljina koje su objavljene u časopisu Women’s Wear Daily (WWD).

Godine 1963. njegova baštenska skulptura pobedila je na Bijenalu u Parizu i bila je izložena u Muzeju moderne umetnosti. Iste godine je završio studije i okrenuo se pravljenju ćudljivih dodataka za kuće visoke mode kao što su Nina Ricci i Balenciaga. U partnerstvu sa renomiranim dizajnerima, kreirao je "Pacotilles", dodatke od rodoida, materijala koje je veoma često koristio u svojim kolekcijama, kada se proslavio pod pseudonimom Paco Rabanne.

Njegova prva kolekcija je predstavljena u hotelu George-V u februaru 1966. godine i nosila je naziv "Manifest". Kolekcija inspirisana futurizmom uključivala je 12 haljina sa šljokicama i rodoidom kao glavnim materijalom, a u aprilu iste godine u predstavio je i nastavak kolekcije u sličnom maniru.

U isto vreme, parfemi su bili nešto što ga je takođe privlačilo. Tako je tek 1973. izašao njegov prvi parfem "Paco Rabanne" za muškarce. Međunarodni uspeh njegove linije parfema podstakao ga je da kreira parfeme „Metal“, „Night“, „Sport“ i „Tenere“ između 1979. i 1988. godine, a ostalo je istorija.

Iz Haute Couture se povukao između 1999. i 2009. godine, ali je ostao u industriji konfekcije, koja je dobila novi zamah sa promenama u umetničkom pravcu.

Osim svog dizajnerskog rada i njegovih parfema, Paco Rabanne je najpoznatiji po tome što je bio zagonetan lik, sa mnogo otkačenih i kontroverznih izjava na televiziji. Na primer, izjavio je da je video Boga tri puta i da su ga posetili vanzemaljci. On takođe tvrdi da je imao vizije nekoliko prethodnih života, uključujući onaj u kojem je ubio Tutankamona ili je bio prostitutka tokom vladavine Luja XV, i da je u stvari bio star 75.000 godina.

pako raban tvrdio da je bio prostitutka.
Jaime REINA / AFP / Profimedia 

Ljubavni život

Takođe, o njegovom ljubavnom životu se nije ništa znalo, a nedavno su procurile informacije da se u tajnosti oženio i to ženom sa kojom je bio dug vremenski period. Priče o venčanju došle su malo pred njegovu smrt. Dizajner je viđen sa burmom na ruci, a intimna ceremonija obavila se samo pred najužim članovima porodice i prijatelja.Ipak, ni do dan-danas se ne zna ko je žena sa kojom je sklopio navodni brak i kako izgleda.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!