Kejt Mosmožda ima 48 godina, ali još uvek je i te kako zastupljena u svetu modelinga. Jedna od prvih supermodela i manekenka koja je još sa 15 postala najplaćenija u svetu pojavila se u novoj Marc Jacobs kampanji sa pink kosom kakvu je nosila u danima najveće slave na Versace reviji, a na fotografiji na kojoj je u vešu i vrtoglavim potepticama kao da gledamo onu staru Kejt iz 1999.

Kejt Mos je pozirala za kampanju Marc Jacobs.
Courtesy of Marc Jacobs/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Slavna manekenka i dan-danas može se pohvaliti mladolikim izgledom i fantastičnom figurom, te ne čudi što se i dalje brendovi otimaju oko nje, iako jedno vreme nije bilo tako, dok se borila sa bolestima zavisnosti i medijske stupce punila problematičnim ljubavnim životom.

Srećom, danas je sve to daleko iza nje, ponajviše i zbog naslednice Lile, koja je krenula njenim stopama, a kojoj želi da je najbolji uzor, i ne samo to - koju želi da sačuva od nekih užasa koje je morala da prođe da bi danas bila veliko ime. 

kejt mos na sve načine pokušava da zaštiti svoju ćerku.
Laurent Salmon / KCS Presse / Profimedia 

Naime, nije tajna da su brojni predatori pokušavali da namame i iskoriste lepe devojke koje su želele da izgrade ime u svetu mode, a ovakvo iskustvo imala je i Mosova i to kada je bila u tinejdžerskim godinama.

Kejt Mos imala je užasna iskustva kada je bila mlada.
Messika via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Sa samo 15 godina, bila je primorana da beži sa jednog snimanja na kom je insistirano da skine brushalter, a detalje traumatičnog iskustva otkrila je u intervjuu za Desert Island Discs today. Kako je sama istakla, nju su doveli do suza fotografi na jednom fotografisanju.

"Imala sam užasno iskustvo kada sam snimala katalog za brushalter. Imala sam samo 15 godina i on je rekao: "Skini gornji deo", i ja sam skinula gornji deo. I tada sam bila zaista stidljiva zbog svog tela. Zatim je rekao: "Skini grudnjak", i osetila sam da nešto nije u redu, pa sam uzela svoje stvari i pobegla. Mislim da je to izoštrilo moje instinkte. Mogu da uočim da je nešto pogrešno na milju daleko", ispričala je Kejt jednom prilikom.

Slavna manekenka je još 1988. sa samo 14 godina potpisala ugovor sa "Storm modeling" agencijom, a na snimanja je uglavnom putovala bez pratnje. Ipak, u to vreme imala je čak i po 8 snimanja dnevno.

Tokom emisije, ona je govorila i o snimanju iz 1990. koje ju je proslavilo – ali priznaje da je vraćanje sećanja "bolno". Pokojna fotografkinja Korin Dej, sa kojom je Mosova često radila, snimila je seriju fotografija za časopis "The Face" na plaži u Kamber Sendsu u Istočnom Saseksu, kada je imala 16 godina.

Mos je ispričala da joj ju je Dej često negativno komentarisala: "Da bi dobila taj zgrčeni nos koji je na naslovnoj strani, ona bi mi rekla da grokćem kao svinja da bi dobila tu sliku. Bukvalno bi vikala: "Grokći. Samo si tako lepa". A ja bih rekla: "Ne želim da grokćem kao svinja", na šta bi ona samo dodala da samo tako mogu da izgledam dobro".

Manekenka se priseća kako je "mnogo plakala tokom snimanja jer joj je bilo neprijatno što je gola", dodajući: "Nisam htela da skinem gornji deo".

"Bila sam stvarno, zaista samosvesna u vezi sa svojim telom, a ona bi mi rekla: "Ako ne skineš gornji deo, neću te rezervisati za Elle", a ja bih plakala. To je bolno jer mi je bila najbolja prijateljica i stvarno sam je volela – ali bila je vrlo nezgodna osoba za rad. Ali... slike su neverovatne, tako da je dobila ono što je želela i ja sam patila zbog njih, ali na kraju su mi učinile mnogo toga dobrog, zaista. Promenili su mi karijeru", rekla je Kejt, prenosi Dejli Mejl.

Ona se, takođe, prisetila da je 1992. godine snimala kampanju donjeg veša za Kelvina Klajna sa holivudskim glumcem Markom Volbergom, u to vreme poznatim kao Marki Mark.

To je bila njena prva velika reklamna kampanja, ali je tada 17-godišnjakinja morala da uzme valijum da bi ublažila svoju anksioznost uzrokovanu time što mora da bude u toplesu.

Na pitanje voditeljke Loren Laverne da li se osećala kao objekat tokom kampanje, Mos je rekla: "Da, potpuno, i ranjivo i uplašeno. Mislim da su igrali na mojoj ranjivosti, a bila sam prilično mlada i nevina, pa se Kelvinu to svidelo."

Kejt je odavno prevazišla sve te neprijatne situacije, i postala jedna od najmoćnijih žena u modnoj industriji, a baš iz razloga što je mnogo toga osetila na sopstvenoj koži, danas je menadžer sopstvenoj ćerki koja je krenula njenim stopama, upravo kako nikada ne bi morala da iskusi slična iskustva.

kejt je danas menadžerka svojoj ćerki.
JOHN NACION / INSTAR Images / Profimedia 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!