Kraljica Elizabeta preminula je 8. septembra 2022. godine u 96. godini života, a iako su zvanični podaci ukazali da je uzrok smrti starost, sada se saznalo kakvi su bili njeni poslednji dani i sa kojom bolešću se borila.

Naime, jedan od najboljih prijatelja njenog pokojnog muža princa Filipa, Glis Brandreht u novoj knjizi "Elizabeta: Intimni portret" otkrio je da je njen uzrok smrti zapravo redak oblik raka kostiju.

krlajica je imala redak oblik raka kostiju.
Ben Stanstall-AFP/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

"Čuo sam da kraljica ima oblik melanoma– karcinom koštane srži– što bi moglo da objasni zašto je bila stalno umorna i imala problema da se kreće u poslednjoj godini života. Najčešći simptom ove bolest je upravo bol u kostima, posebno u karlici i leđima. Ova bolest najčešće pogađa starije osobe", napisao je.

Biograf kraljice tvrdi i da je Elizabeta imala periode kada se osećala slabo, ali je i nakon smrti svog supruga odlučila da po svaku cenu nastavi sa kraljevskim dužnostima. 

elizabeta nije želela da odmara nakon smrti kralja filipa.
Profimedia 

"Moj muž to ne bi odobrio", navnodno je rekla Elizabeta, ne želeći sažaljenje i aludirajući na to da bi trebalo da odmara i pravi pauzu. Ona je, prema rečima biografa znala da joj se bliži kraj i bila je spremna na to. Imala je problem da stoji, ili da se spusti niz stepenice, te su je nosili kralj Čarls i još šestoro ljudi koji su dobili orden za posebne zasluge.

Bila je u bolovima, ali ju je smirivao program o vremenu, te je to najčešće puštano na televiziji, Podsetimo, Elizabeta je preminula u zamku Balmoral u Škotskoj, a sahranjena je u kapeli svetog Đorđa u Vindzoru, gde počiva pored svog muža princa Filipa i roditelja.

čarls je bio taj koji je nosio elizabetu.
Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!