Iako nije prošlo ni 24 sata od smrti kraljice Elizabete II, britanske vlasti su uvek pripremljene unapred za ovakve događaje. Poseduju spreman plan za sve što će uslediti u narednim danima, počev od načina na koji će vest biti saopštena do same sahrane. Ovu proceduru, koja donosi smernice o tome šta činiti u slučaju kraljičine smrti, nazivaju kodnim imenom "Operacija Londonski most".

Interno, taj dan se naziva "Dan D", a svaki naredni dan dobija + i broj, pa se tako naziva D+1, D+2 i tako dalje.

Kraljevska palata je izdala "zvanično saopštenje" kojim je vest dostavljena javnosti. Ministri i visoki službenici dobili su mejl od sekretara kabineta koji glasi:

"Poštovane kolege, s tugom pišem kako bih vas obavestio o smrti Njenog Veličanstva Kraljice".

Internet stranica kraljevske porodice dobila je crnu stranicu s kratkom izjavom koja potvrđuje njenu smrt. Sve stranice društvenih medija vladinih resora pokazuju crni baner. Sadržaj koji nije hitan, neće biti objavljivan. 

Procedura za narednih 10 dana od smrti kraljice Elizabete II.
Steve Parsons/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Već je poznato da je premijer biti prvi član vlade koji će dati izjavu. Svi ostali članovi vlade ne smeju ništa da komentarišu dok se premijer ne oglasi. Ministarstvo odbrane će organizovati počasni pozdrav oružjem na svim pozdravnim stranicama. Biće proglašen nacionalni minut ćutanja. Premijer će potom imati audijenciju kod novog kralja. Istovremeno, biće održana služba u katedrali Svetog Pavla u srcu Londona kom će prisustvovati premijer i manji broj ministara.

DAN D+1

U 10 ujutro, dan nakon kraljičine smrti, Savet za pristupanje – koji uključuje visoke vladine ličnosti – sastaje se u palati St James’s kako bi proglasio Čarlsa za novog suverena. Stotine tajnih savetnika, uključujući premijera i ministre, biće zamoljeni da prisustvuju. Niko ne sme nositi bilo kakve ukrase. Proglas će zatim biti pročitan u palati St James’s i u Kraljevskoj razmeni u Londonu, čime će Čarls biti potvrđen za kralja.

Princ Čarls će biti novi kralj.
Raymond Tang / Alamy / Alamy / Profimedia 

Parlament će se sastati kako bi dogovorili poruku saučešća. Svi ostali poslovi parlamenta biće obustavljeni na 10 dana. Zastupnici će odati počast kraljici u Donjem domu. U 15.30 sati premijer i Kabinet imaće audijenciju kod novog kralja. Ministrima će biti rečeno da ne dovode svoje supružnike.

DAN D+2

Kraljičin kovčeg će biti prenesen u Bakingemsku palatu. Pošto je kraljica umrla u Sandringhamu, njenoj rezidenciji u Norfolku, u istočnoj Engleskoj, telo će kraljevskim vozom biti preneseno do stanice St Pancras u Londonu, gde će njen kovčeg dočekati premijer i ministri iz kabineta.

Proglasi će se čitati u decentraliziranim upravama. Odavanje počasti će se verovatno nastaviti u parlamentu.

DAN D+3

Ujutro će kralj Čarls primati saučešća u Vestminsterskoj dvorani. Popodne će krenuti na turneju po Ujedinjenom Kraljevstvu, počevši od posete škotskom parlamentu i službe u katedrali St Giles u Edinburghu.

DAN D+4

Čarls će doputovati u Severnu Irsku, gde će primati saučešća u kuli Hillsborough i prisustvovati službi u katedrali Svete Ane u Belfastu. Održaće se proba za operaciju "Lav", povorku kovčega od Bakingemske palate do Vestminsterske palate.

Povorka od Bakingemske palate do palate Westminster odvijaće se svečanom rutom kroz London. U Vestminsterskoj palati biće održana služba nakon dolaska kovčega.

Dan D+5

Kraljičino telo će ležati u palati Vestminster tri dana, u operaciji kodnog imena "Pero". Njen kovčeg će biti izložen na podignutoj kutiji poznatoj kao katafalk u sredini palate koji će biti otvoren za javnost 23 sata dnevno. Ulaznice će biti izdavane za VIP osobe kako bi one mogle da imaju svoje termine.

Dan D+6

Biće održana proba za državnu pogrebnu povorku.

Sahrana kraljice Elizabete biće održana za 10 dana.
Shutterstock 

Dan D+7

Kralj Čarls otputovaće u Vels kako bi primio saučešća i tamo u velškom parlamentu i kako bi prisustvovao službi u katedrali Llandaff u Cardiffu.

Dan D+8

U ovom periodu vladini kabineti biće zaokupljeni ogromnom količinom priprema za sahranu. Dokumenti pokazuju da iako vlada ima kapacitet da uspešno izvrši sve poslove oko sahrane, postoji bojazan da bi to moglo biti izazovno.

DAN D+9

Ministarstvo spoljnih poslova ima zadatak da organizuje dolaske šefova država i VIP osoba iz inostranstva. Ministarstvo unutrašnjih poslova je odgovorno za sigurnosne aranžmane, a službe vlade za nacionalnu sigurnost i obaveštajne službe biće u stanju pripravnosti za svaku povećanu pretnju od terorizma. Ministarstvo za saobraćaj ranije je izrazilo zabrinutost da bi broj ljudi koji bi možda došao u London mogao izazvati velike probleme u transportnoj mreži. Premijer i kraljica su se dogovorili da dan državne sahrane bude "Dan nacionalne žalosti".

DAN D+10

Sama sahrana će biti održana u Vestminsterskoj opatiji. U podne će širom nacije biti održana dva minuta ćutanja. Ceremonije će biti održane u Londonu i Vindsoru. Služba će biti održana u Vindsoru u kapeli St George's, a kraljica će biti sahranjena u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI.