Kritike i debate zbog održavanja Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru ne jenjavaju ni kako od kako je otvoren jedan od najvećih svetskih sportskih događaja. Pored fudbala, mnogi se trenutno interesuju i za imućne porodice, a prva na toj listi je šeika Hamada bint Kalifa Ala Tanija.

Jedna je od sedmoro dece bivšeg katarskog emira Hamada bint Kalifa Ala Tanija i Šejhe Moze bint Naser je njihova najistaknutija ćerka Šejka Hajnd ibn Hamad el Tani koju možemo videti i na tribinama Svetskog prvenstva u Kataru.

Dok svetska javnost ne zna mnogo o njoj, ona je inspiracija mnogim devojkama u zemljama Bliskog istoka.

Šejka Hajnd je diplomirala na Univerzitetu Duke u Americi, dok je magistarske studije iz oblasti ljudskih prava završila na Koledžu u Londonu. Obrazovala se i u rodnom Kataru.

Njena biografija ispunjena je brojnim funkcijama. Bila je kopresedavajuća savetodavnog odbora "Northwestern" univerziteta u Kataru, članica i potpredsednik Upravnog odbora Katarske fondacije.

Obavljala je funkciju potpredsednice i predsednice izvršnog odbora Vrhovnog obrazovnog veća koje je preraslo u Ministarstvo obrazovanja i visokog obrazovanja. Bila je na visokoj funkciji u administraciji svog oca koji je presto predao njenom bratu šeiku Tamimu.

Potpredsednica je i izvršna direktorka Katarske fondacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice (QF), koju su osnovali njeni roditelji.

Od 2010. je u braku sa šeikom Fajzalom bin Tanijem. Venčanje je organizovano u palati u Dohi, a u braku su dobili petoricu sinova i ćerku.

Poznata naslednica koja ima 38 godina, veoma je aktivna na Instagramu gde je prati 140.000 ljudi. Veliki deo njenih objava odnosi se na decu i na metode vaspitanja i obrazovanja. A njen stil odevanja kreće se od tradicionalnog do modernijeg stila.

Veliki je zaljubljenik u sportu, prošle godine u Hamburgu istrčala je triatlon. Bila je učesnica događaja kojima se najavljivalo ovogodišnje SP u fudbalu u Kataru, a ispratila je i svečanu ceremoniju otvaranja Svetskog kupa, uz roditelje i brata koji je na čelu zemlje.

Šejka Hajnd bint Hamad Al Tani ima besprekoran imidž i mnogo uspeha iza sebe, ali je i dalje, kada je javnost u pitanju, u senci slavne majke.

Majka Moza.
Bravo Press SA / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Iako na prvi pomen arapskog sveta, prva asocijacija nažalost nisu moćne i uspešne žene, samo se nadamo da bi šampionat mogao da promeni stavove u Kataru i svetu približi više uspešnih žena iz ovog dela sveta.