Na prvi pomen arapskog sveta, prva asocijacija nažalost nisu moćne i uspešne žene. Iako se situacija drastično menja poslednjih godina, svedoci smo da u pojedinim zemljama žene i dalje nemaju osnovna prava, kao što je izbor da same biraju za koga će se udati, da se školuju, i slično.

Ipak, postoje i one koje ruše stereotipe, a jedna od njih je i lepa Moza bint Naser koja ne samo da ima sedmoro dece, već i isto toliko doktorata, a proglašena je nedavno i najbolje obučenom ženom arapskog sveta.

Moza je supruga katarskog emira i žena koja je ozbiljan primer elegancije i stila. Pored nje, katarski emir ima još dve žene, ali Monzah se ističe kao najobrazovanija, ne samo u njihovoj kući, već i u čitavom arapskom svetu.

Moza bint Naser je jedna od naobrazovanijih žena u araspkom svetu.
Javier SORIANO / AFP / Profimedia 

Inače, ona je postala prva žena jednog emira koja je bila uključena u političke, društvene i međunarodne aspekte katarske vlade. I pred svega toga nekoliko puta je istakla kako su za nju od svih titula najvažnija titula majke njenoj deci, a ima petoricu sinova i dve ćerke.

Kada je imala samo 18 godina, udala se za katarskog emira i to 1977. godine. U to vreme je bila student Univerziteta u Kataru, a zvanje diplomiranog sociologa dobila je devet godina nakon udaje.

Magistrirala je javnu politiku u islamu, a zanimljivo je da je dobila još šest počasnih doktorata sa nekih od najprestižnijih svetskih univerziteta. Među brojnim priznanjima koje je dobila tokom dugogodišnjeg javnog rada izdvaja Karnegijevu medalju za filantropiju i prestižnu nagradu za doprinos unapređenju međunarodnih odnosa.

Mozah znanje sjajno primenjuje u praksi, aktivna je u mnogim organizacijama, poput Arapske demokratske organizacije, Organizacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice i raznih programa za pomoć deci, zbog čega se predstavlja i kao političarka i aktivistkinja.

Moza bint Naser je aktivna u mnogim organizacijama, poput Arapske demokratske organizacije, Organizacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice i raznih programa za pomoć deci, zbog čega se predstavlja i kao političarka i aktivistkinja.
Bravo Press SA / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Značajan je njen rad u "Katar fondaciji, kojom upravlja njen suprug, a koji je izgradio "Grad obrazovanja" u Dohi i doveo u Katar američke fakultete. U Gazi je Moza pokrenula izgradnju niza obrazovnih institucija, a njen rad je doveo do toga da ova žena poseduje sedam počasnih doktorata. Mozah supruga često prati na njegovim službenim putovanjima.

Svetsku javnost je privukla besprekornim stilom, ali i stavom, koji je uvek jasno iznosila držeći govore u vodećim političkim i društvenim instutucijama.

Za nju kažu da je najveća ljubav šeika Hamada bina Kalifa Ala Tanija, a njihov sin Tamim, iako nije prvorođeno dete katarskog vladala, proglašen je za prestolonaslednika i nosi titulu sadašnjeg emira.

O stilu prve dame Katara svoje su rekli i "Vog" koji je uvrstio u pet najbolje odevenih žena sveta. "Veniti fer" ju je progasio najlepše obućenom damom plave krvi, a za Džulijena Mekdonalda ona je druga Džeki Kenedi.

Moza je jedna od retkih dama koja 365 dana u godini oblači komade visoke mode, a "Šanel", "Živanši", "Dior" njene su omiljene modne kuće.

Njeno veličanstvo kupuje komade koji koštaju između 20 i 30 hiljada dolara, a specijalno dizajnirana odeća za nju dostiže cenu i do 100. 000 dolara.

Moza bint Naser je jedna od najbolje obučenih u arapskom svetu.
PHILIPPE DESMAZES / AFP / Profimedia 

Pojedini izvori tvrde da se u njenoj rezidendciji krije pravo modno bogatstvo.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!