Jedan od najboljih i najmoćnijih vokala svih vremena, Fredi Merkjuri, preminuo je pre 31 godinu - 23. novembra 1991. od posledica HIV-a. Imao je samo 45 godina, a ni dan-danas se ne zna gde je tačno sahranjen omiljeni Britanac. Ovu tajnu poverio je voljenoj bivšoj supruzi Meri Ostin, koju, i kada je uveliko spavao sa drugim muškarcima, nikada nije prestao da voli. 

Inače, Merkjuri je samo dan pred svoju smrt saopštio svetu da je bolestan, stavljajući tako sve pred "svršen čin", a njegove poslednje reči prijateljima i dalje se pamte. Naime, on je čak šest meseci pripremao svoju smrt u kući u Zapadnom Londonu. 

Fredi Merkjuri preminuo je u 45. godini od posledica HIV-a.
LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia 

- Kada više ne mogu da pevam, dragi, onda ću umreti. Pašću mrtav - bila je jedna od njegovih poslednjih rečenica koje je uputio dragim ljudima. O poslednjem poglavlju njegovog života progovorio je i u dokumentarcu "Freddie Mercury: Final Act" i njegov odani lični asistent Piter Friston koji se prisetio  kako se brinuo o njemu.

Fredi je planirao svoju smrt

Prema njegovim rečima, Fredi je tokom poslednje dve nedelje odbijao lekove koji su ga održavali u životu.

- Jedino što bi uzeo bile su tablete protiv bolova, ali polako je sve puštao. Prijatelj me je nazvao oko 5.30 ujutro i Fredi je tada zapravo pao u komu.

Fredi Merkjuri je planirao svoju smrt 6 meseci.
Retna/Photoshot / Avalon / Profimedia 

Videli smo da se malo pomaknuo, a onda dok smo mu menjali majicu, samo smo pogledali i videli da je prestao da se pomera - rekao je Piter. On je objasnio kako je smrt glumca Roka Hadsona 1985. godine jako uticala na Fredija.

- To ga je nateralo da se suoči s činjenicama i umesto toga da se smatra besmrtnimi mišljenja da se to događa nekom drugom, da prihvati stvarnost. Nekoliko Fredijevih prijatelja je zapravo umrlo, najbliži je bio iz Njujorka, Džon Marfi - izjavio je Piter.

Queen je 1986. godine uživao u rasprodatim nastupima na stadionima "Wembley" i "Knebworthu", ali nakon toga Fredi je rekao da više ne želi na turneje, a godinu dana kasnije dijagnostikovan mu je HIV.

- Fredi je samo seo i rekao: "OK momci, verovatno znate šta se događa sa mnom. Znate s čime imam posla i ne želim da razgovaram o tome. Ne želim ništa da preduzimam osim da nastavimo da budemo onakvi kakvi jesmo. Želim da nastavim da stvaram muziku dokle god mogu. Nećemo se zadržavati na tome i idemo dalje".

Fredi Merkjuri rekao je bendu da je bolestan ali nije želeo da se o tome priča.
LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia 

- Svi smo rekli: "OK" i to je bilo to. Došlo je do rasprave o tome šta ćemo reći ako nas drugi pitaju o toj temi i svi smo se složili da ćemo to poreći kako bismo zaštitili Fredija - otkrio je Brajan.

- Kad smo bili u studiju i kada su vrata studija bila zatvorena, zabavljali smo se. Za Queen kao porodicu, to je bilo fantastično. Nikad nismo bili bliži, ali tada je Fredi patio - dodao je.

Fredijeva sestra Kašmira Bulsara priseća se kako joj je Fredi rekao da ima neizlečivu krvnu bolest.

- Znala sam da je AIDS, ali on nije želeo da priča o tome. Iako ga je telo izneverilo, glas mu je i dalje bio jak. Kada bi Fredi gledao svoje snimke, komentarisao bi: "Tada sam bio zgodan" i to je bilo jako teško jer je znao kroz šta prolazi. Ja sam mislila da je moj brat zgodan još uvek - izjavila je Kašmira.

- Mama ga je posećivala više puta nego tata. Mislim da to nije mogao da podnese jer je pred kraj izgledao kao kostur. Sećam se da je čitao jedan od članaka i suze su mu krenule same od sebe, rekao je: "Ovo je trebalo da budem ja umesto Fredija" - prisetila se Kašmira.

Fredi je svetu rekao da ima sidu tek dan pre smrti.

- To je bilo najavljeno pre nego što je umro, jer nije želeo da bude predmet sažaljenja ili ispitivanja i u roku od 24 sata je nestao. Verovatno je to bio savršen trenutak. Prokleto dobar potez, pomislila sam.

Ko je Meri?

Kada je reč o Meri, ona je bila njegova prva ljubav i žena kojoj je bezrezervno verovao. Ostala je uz njega i čuvala njegove tajne, a punih 31 godinu nije rekla gde je Fredi uopšte sahranjen. Pevač se plašio da bi njegov grob mogao biti oskrnavljen, te sem Meri niko ne zna gde je urna sa pepelom.

Testamentom je obavezao svoju bivšu verenicu Meri Ostin da se pobrine za pepeo i nikada javno ne saopšti šta je uradila s njim. Njoj je na starateljstvo dao i svoju voljenu mačku. Meri i dan danas živi u stanu koji je nasledila od njega.

Ona je uspela da opravda Fredijevo poverenje pa je tajnu o njegovoj urni sačuvala čak i od Fredijevih roditelja i njegovog kasnijeg emotivnog partnera Džimija Hatona.

Inače, Fredi i Meri započeli su vezu početkom sedamdesetih godina prošlog veka i bili su zajedno pet godina. Rastali su se kada je Fredi upoznao američkog producenta iz "Elektra rekordsa" s kojim je započeo romansu. Uprkos rastanku ostali su jako bliski i do kraja života ju je Fredi smatrao pravim prijateljem.

Posvetio joj je brojne pesme, među kojima je najpoznatija "Love of my life". Bend, ali i sam Fredi iz dana u dan su imali sve više fanova, a pevač se sve više prepuštao raskalašnom životu.

Žurka sa malim ljudima koji su nosili tacne sa kokainom na glavama

Elton Džon, Fredijev dobar prijatelj, govorio je svima da je Fredi oduvek nadjačavao sa partijanjem. I dan danas prepričava svima šta se dešavalo na žurci povodom izdavanja albuma Jazz u hotelu Femont u Nju Orleansu 1978. godine.

Fredi Merkjuri navodno je organizovao raskalašne žurke.
LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia 

Pored gomile selebritija, žurka je uključivala i gole konobare i konobarice, momke koji su grizli glave živim kokoškama, gole manekenke koje su se rvale u želeu i momke koji su imali dvorfizam koji su nosali poslužavnike sa kokainom privezane za njihove glave.

Jahao je Darta Vejdera

Fredi je mrzeo Star Wars. To je čak opevao u pesmi Bicycle Race. Tim stihom namerio se na najpopularniji film trenutka, i navukao gnev fanova. Međutim, Fredi nije želeo ni na koji način da popusti, pa je pokušavao da pokaže da je veći i jači od celog serijala ali i od najvećeg negativca, tako da je često ulazio na binu na ramenima Darta Vejdera. Naravno, dok je Vejder nosao Fredija, pesma koja je išla bila je We Will Rock You.

Duvanje kokaina u analni otvor i vađenje rebara

Sve ono što ste čuli ili pročitali o nekoj rok zvezdi i skandalizovali se, znajte da je ta urbana legenda je prvo važila za Fredija. Naravno, to su sve tračevi koji nemaju veze sa pameću, ali ljudima je tada kao i sada bilo zabavno to da pričaju.

Pa tako na primer priča o grupi devojkama koje su uduvavale kokain muzičarima u anus, to je prvo pokrenuto od Merkjurija, kao i famozna priča o vađenju rebra da bi sam sebi izvršio felacio. Danas je vezujemo za Merlina Mensona, ali priča o rebru je prvo bila Fredijeva.

Priznanje da je gej

Inače, kako je Fredijeva slava rasla, tako je sve manje pričao sa Meri o braku, i ona je zaključila da nešto ne valja. Merkjuri je čitavo vreme tvrdio da samo umišlja i da je sve u redu. Prvo je mislila da ima aferu s drugom ženom, ali 1976. godine on je odlučio da joj sve prizna."Nikada neću zaboraviti taj trenutak", rekla je Meri. Rekao joj je da je biseksualac, ipak ona je znala da je gej.

Godine 1985. započeo je drugu dugu vezu, ovog puta sa svojim frizerom Džimom Hatonom, sa kojim je živeo do smrti. Fredi je Meri ostavio svoje bogatstvo - imanje vredno 20 miliona funti u Zapadnom Londonu i devet miliona funti u novcu.

Kada je Fredi umro, ona je zapala u krizu. Obolela je od nekoliko bolesti i trudila se da se emotivno izbori sa nasleđem.

"Mislila sam: "O, Fredi, ostavio si mi toliko mnogo, i tako mnogo tereta". Mislila sam da ne mogu s time da se nosim. Upozorio me je da će kuća biti veći izazov nego što sam svesna. Zahvalna sam mu na tome što me je upozorio, jer sam se brzo sudarila s velikom ljubomorom", kaže Meri Ostin.

Fredi Merkjuri
Philip Dunn / Mary Evans Pictur / Mary Evans Picture Library / Profimedia 

"Bila je uz njega pre svega i nakon svega", rekao je biograf grupe Queen jednom prilikom. Podržavala ga je u odluci za lečenjem, a sve do samo nekoliko dana pre smrti njegova bolest bila je tajna. Obećala mu je na samome početku da niko neće saznati kako ima sidu dok on to ne bude želeo.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!