Da je živ, jedan od najboljih muških vokala svih vremena, legendarni Fredi Merkjuri (Farok Balsara), inače pevač grupe Queen, danas bi proslavio svoj 76. rođendan. Nažalost, nikad prežaljeni Britanac prerano je otišao sa ovog sveta u svojoj 45. godini usled komplikacija sa HIV-om.

Interesantno je da je Fredi zapravo rođen u Zanzibaru, a nakon što je pohađao škole u Indiji vratio se u rodnu državu, da bi se s roditeljima kasnije preselio u Veliku Britaniju. Već s 12 godina imao je prvi bend, a ljubav prema muzici nikada nije skrivao. U Engleskoj je završio studije umetnosti i dizajna, a upravo on je kasnije delimično dizajnirao i logo grupe Queen.

Fredi Merkjuri je jedan od najboljih vokala svih vremena.
LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia 

Nakon završetka studija, Fredi je mesecima prelazio iz benda u bend, a u to vreme se sprijateljio s bubnjarem Rodžerom Tejlorom.

Godine 1970. s gitaristom Brajanom Mejom i bubnjarem Rodžerom Tejlorom oformio je Queen, preuzeo je umetničko ime Fredi Merkjuri i tada je njegova karijera odjednom počela da ide uzlaznom putanjom.

"Bohemian Rhapsody", "We Will Rock You", "Another One Bites The Dust" i "Crazy Little Thing Called Love"... samo su neke od bezvremenskih pesama kojima je grupa Queen pokorila svet.

Iako niko nije verovao da će uspeti zbog posebnosti svoje muzike, Queen su za života Fredija Merkjurija objavili 14 studijskih albuma, koji su još danas među najprodavanijima na svetu.

Fredi Merkjuri osnovao je Queen sa gitaristom Brajanom Mejom i bubnjarem Rodžerom Tejlorom
LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia 

Do 1980. godine postali su najveći stadionski bend na svetu, a Fredi je bio najpopularniji pevač na svetu. U avgustu 1986. godine Fredi je odradio poslednji koncertni nastup s grupom Queen.

Nakon što je napustio Queen pokrenuo je samostalnu karijeru, a što se pojave na pozornici i vokalnih sposobnosti tiče, niko mu nije bio ravan. Redovno je izazivao pažnju javnosti i svojim privatnim životom, o kojem se priča i godinama nakon njegove smrti.

Govorio je kako je Meri Ostin ljubav njegovog života, a par se upoznao kada je on imao 24, a ona tek 19 godina. Verili su se četiri godine kasnije, u vreme kada je njegova popularnost vrtoglavo rasla.

Posvetio joj je brojne pesme, među kojima je najpoznatija "Love of my life". Bend, ali i sam Fredi iz dana u dan su imali sve više fanova, a pevač se sve više prepuštao raskalašnom životu.

Nakon šest godina veze više nisu razgovarali o braku i Meri je zaključila da nešto ne valja. Merkjuri je čitavo vreme tvrdio da samo umišlja i da je sve u redu. Prvo je mislila da ima aferu s drugom ženom, ali 1976. godine on je odlučio da joj sve prizna.

"Nikada neću zaboraviti taj trenutak", rekla je Meri. Rekao joj je da je biseksualac, ipak ona je znala da je gej.

Razišli su se, ali zauvek su ostali prijatelji. Upravo njoj ostavio je najveći deo svog bogatstva, a s Džimom Hatonom vezu je započeo 1985. godine.

S njim je ostao do kraja života, a često je govorio kako su oni srodne duše i da njihova ljubav počiva na razumevanju i dobroti. Haton je takođe, kao i Fredi bio HIV pozitivan, a to je saznao 1990. godine. Preminuo je 2010. godine.

Upravo njegova bolest bila je glavna tema svetskih tabloida, a to je skrivao godinama. Prvo je negirao da ima virus, ali on se godinu kasnije razvio u sidu.

Fredi Merkjuri dugo je punio tabloide pričama o HIV-u.
LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia 

Do 1990. godine glasine o njegovom zdravstvenom stanju postale su sve jače, a u februaru iste godine legendarni muzičar odradio je svoj poslednji javni nastup. Naslovnica tabloida The Sun iz novembra 1990. godine tvrdila je kako je službeno da je Merkjuri ozbiljno bolestan. On i njemu bliski ljudi negirali su tu priču.

Spot za pesmu "These Are the Days of Our Lives", poslednju koju je snimio s Queenom pokazao je da Fredi zaista nije dobro. Izgledao je potpuno drugačije, a kasnije su članovi benda pričali kako je u to vreme jedva dolazio do studija zbog bolesti. Velika uteha u poslednjim mesecima života bili su mu Meri Ostin i Džim Haton, a 23. novembra 1991. objavio je medijima da ima sidu.

Samo dan kasnije svet su obišle tragične vesti o njegovoj smrti. Fredi Merkjuri do danas je ostao jedna od najvažnijih ličnosti u istoriji muzike, a njegove pesme još su u vrhovima top lista.

Fredi Merkjuri preminuo je od side.
Ilpo Musto / Shutterstock Editorial / Profimedia 

U svom testamentu je obavezao Meri Ostin da se pobrine za pepeo i nikada javno ne saopšti šta je uradila sa urnom. Ipak, početkom ove godine na groblju u zapadnom Londonu otkrivena je ploča sa natpisom:

"U spomen na Faroka Balsara. Uvek ću biti uz tebe svojom ljubavlju. M", mada nije zvanično potvrđeno da se urna sa pepelom legandarnog muzičara nalazi ispod ploče, a u nastavku pročitajte još neke zanimljivosti vezane za život legendarnog muzičara.

Žurka sa malim ljudima koji su nosili tacne sa kokainom na glavama

Elton Džon, Fredijev dobar prijatelj, govorio je svima da je Fredi oduvek nadjačavao sa partijanjem. I dan danas prepričava svima šta se dešavalo na žurci povodom izdavanja albuma Jazz u hotelu Femont u Nju Orleansu 1978. godine.

Pored gomile selebritija, žurka je uključivala i gole konobare i konobarice, momke koji su grizli glave živim kokoškama, gole manekenke koje su se rvale u želeu i momke koji su imali dvorfizam koji su nosali poslužavnike sa kokainom privezane za njihove glave. 

Jahao je Darta Vejdera

Fredi je mrzeo Star Wars. To je čak opevao u pesmi Bicycle Race. Tim stihom namerio se na najpopularniji film trenutka, i navukao gnev fanova. Međutim, Fredi nije želeo ni na koji način da popusti, pa je pokušavao da pokaže da je veći i jači od celog serijala ali i od najvećeg negativca, tako da je često ulazio na binu na ramenima Darta Vejdera.

Naravno, dok je Vejder nosao Fredija, pesma koja je išla bila je We Will Rock You.

Zabranjen u Jugoslaviji?

U vremenu pre interneta, mnogi su u stihu I don't wanna be the President of America, čuli I don't wanna Tito President of America, zbog čega su izmišljali da je ceo taj album grupe Queen bio zabranjen u SFRJ, što naravno nije bila istina.

Fredi Merkjuri navodno je bio zabrnajen u Jugoslaviji.
Retna/Photoshot / Avalon / Profimedia 

Duvanje kokaina u analni otvor i vađenje rebara

Sve ono što ste čuli ili pročitali o nekoj rok zvezdi i skandalizovali se, znajte da je ta urbana legenda je prvo važila za Fredija. Naravno, to su sve tračevi koji nemaju veze sa pameću, ali ljudima je tada kao i sada bilo zabavno to da pričaju. Pa tako na primer priča o grupi devojkama koje su uduvavale kokain muzičarima u anus, to je prvo pokrenuto od Merkjurija, kao i famozna priča o vađenju rebra da bi sam sebi izvršio felacio. Danas je vezujemo za Merlina Mensona, ali priča o rebru je prvo bila Fredijeva.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!