Novi skandal trese svetsku scenu. Naime, iako nedeljama razvod Žizel Bundšen i Toma Brejdija puni medijske stupce, te se danima unazad polemiše o tome koliko je kome novca pripalo, sada je u javnost procurila informacija koja im je zauvek "uprljala obraz" a tiče se njihove zajedničke dobrotvorne organizacije i njenih finansija. 

Kako piše New York Post Otkiveno je da je od 770 miliona dolara koliko vredi, donirano manje od jedan odsto u periodu od 2007. do 2019, i mnogi su se zapitali gde je ostatak para. Fondacija Luz, neprofitna organizacija sa sedištem u okrugu Nasau isplatila je relativno male iznose ugroženim grupama prema javnim evidencijama.

Žizel i Tom osnovali su dobrotvornu organizaciju.
Instagram 

Godine 2018. dala je 300 dolara za podršku Waterkeeper Nicoya Peninsula, ekološkoj grupi u Kostariki gde je par posedovao kuću na plaži. Iste godine dala je 900 dolara Svetskom fondu za divlje životinje i 1.000 dolara Fondaciji za izazovne sportiste, dobrotvornoj organizaciji koja pomaže osobama sa fizičkim invaliditetom, pokazuju poreske prijave.

Žizel Bundšen je donirala manje od 1 posto ukupne zarade fondacije.
Instagram 

Većina donacija Luz fondacije otišla je za grupe za jogu i meditaciju. U 2019, poslednjoj godini za koju su dokumenti bili dostupni, Luz fondacija je donirala 80.000 dolara od svog budžeta od 350.000 dolara Fondaciji Pointing Out the Great Vai, dobrotvornoj organizaciji sa sedištem u Masačusetsu koja promoviše indo-tibetansku meditaciju.

Grupa je 2017. godine dodelila 25.000 dolara Fondaciji Dejvid Linč, grupi sa sedištem u Njujorku koja promoviše meditaciju i jogu u školama. You Go Girl Yoga, grupa sa sedištem u Voltamu, takođe je dobila 25.000 dolara te godine.

Između 2007. i 2019. godine, Luz fondacija je različitim grupama dala ukupno 640.402 dolara, što je iznos koji iznosi 0,00008 procenata kombinovane neto vrednosti para.

Žizel je većinu novca donirala organizacijama koje se bave jogom.
Instagram / 

Bundšen (42) je rekla da je osnovala Luz fondaciju 2007. godine kako bi pružila grantove i podršku mladim devojkama. Grupa, sa sedištem u Grejt Neku, dobila je status oslobođenja od poreza tri godine kasnije.

- Moj život je posvećen ovome, rekla je ona u intervjuu za Sydney Morning Herald 2015.

- Znam da ljudi misle: 'Ova devojka samo pozira za slike.' Ali u svojoj glavi, sve vreme razmišljam: 'U redu, ako prihvatim ovaj posao, onda ću imati više novca da uložim u ovo.' 'Dakle, to je ono što radim, zato što mi je Bog dao da uradim ono što mogu, zar ne?'

Inače, Ffndacija Luz u svom upravnom odboru ima Bundšenovu i njenog sada bivšeg muža Brejdija i Pitera Matuna. Matun, finansijer, jedan je od nekolicine poslovnih menadžera koji pomažu Tomu u njegovim investicijama i preduzetničkim poduhvatima. Godine 2021. Matun je kupio stan nekadašnjeg para u Bostonu za 9,2 miliona dolara.

Žizel i njen bivši suprug navodno su prevarili ljude.
Shutterstock 

Bundšen, koja je doprinela ekološkim ciljevima u svom rodnom Brazilu, bila je u upravnom odboru Rainforest Alliance dve godine između 2014. i 2015. Tih godina, Luz fondacija je donirala 48.000 dolara 2014. i 25.000 dolara sledeće godine humanitarnoj organizaciji za zaštitu životne sredine.

Žizel Budnšen je navodno odgovorna za proneveru novca.
Shutterstock 

Manekenka i fubdaler su takođe dospeli na naslovne strane u jeku pandemije kada su obezbedili 750.000 obroka za Feeding Tampa Bay 2020. Žizel je nedavno imenovana za direktora ekoloških i društvenih inicijativa za FTKS, bankrotiranu imperiju kriptovaluta koju je osnovao Sem Bankman-Fred, kojoj navodno nedostaje oko milijardu dolara u sredstvima klijenata. Bundšen i Brejdi su investitori i promovisali su FTKS u oglasima i intervjuima. Manekenka je u aprilu najavio Bankmen-Fredovo obećanje da će donirati milijardu dolara u dobrotvorne svrhe tokom naredne godine.

I manekenka i njen bivši, kao i druge poznate ličnosti koje podržavaju FTKS sada tuže investitori koji su izgubili novac u bankrotu kripto imperije koja je navodno vredela više od 32 milijarde dolara.

Pored Luz fondacije, Brejdi, sedmostruki šampion Super Boula, predvodi svoju dobrotvornu organizaciju, Fondaciju TB12, koja radi na "inspiraciji" i pomoći sportistima obezbeđivanjem pristupa "inovativnim zdravstvenim i velnes resursima", navodi se u saopštenju. javne evidencije.

Bundšen do sada nije komentarisala donacije, niti novonastalu situaciju, a mnogi je optužuju da je novac zadržala za sebe. Ostaje da vidimo da li će se pojaviti ikakvo logično objašnjenje svega, ili će se ispostaviti da je u pitanju prevara veka.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!