Nije čudno da ljudi koji ne žive u Britaniji ne poznaju običaje kraljevske porodice. Zapravo, nije neuobičajeno ni za one koji žive u Ujedinjenom kraljevstvu, iako je ovo česta tema tamnošnjih medija. Ipak, logično je da se očekuje da ćete se, ukoliko se susrećete sa kraljicom, odnosno kraljem, ipak pripremiti i naučiti osnove.

No, čini se da rođena Britanka Stela Markatni, ćerka čuvenog muzičara Bitlsa Pola Markatnija, nije jedna od njih. Zapravo, ona je u prošlosti i srela Elizabetu i i te kako znala kako se treba ponašati, dok je sa Čarlsom koji je sada kralj, očigledno sve volšebno zaboravila.

Da bi se susreli sa kraljem Čarlsom moraj use ispoštovati odeđeni običaji.
ROTA / Camerapress / Profimedia 

Naime, mrežama kruži snimak njihovog susreta koji je i te kako razbesneo ljude zbog dizajnerkinog grubog kršenja kraljevskih protokola. Ona je se u Bakingemskoj palati našla u društvu premijera Velike Britanije Rišija Sunaka i kralja Čarlsa kojem je prišla na krajnje čudan način.

stela makartni je poljubila kralja čarlsa.
Instagram 

Najpre je pružila ruku, uz reči: "Više ne znam šta da radim* Sada bi trebalo da uradim ovo (poklonila se). Vežbala sam tokom celog puta", da bi potom strastveno poljubila kralja u obraz.

Čarlsu je bilo neprijatno, ali se nasmejao i stegao je za ruke, a i kralj i premijer su se usiljeno nasmejali. Naravno, istog trenutka na Stelu se sručila lavina kritika. 

Iako su neki smatrali da smo ušli u modernu eru, te da nije zgoreg napraviti promene i u ophođenju prema kraljevskoj porodici, mnogo su bili glasniji oni koji smatraju da tradicija postoji s razlogom, te da neka učtivost mora da postoji. 

Steli su posebno zamerali jer je u susretu sa kraljicom potpuno ispoštovala protokol, dok to nije uradila sa Čarlsom. "Poljubac. Niko nije smeo ni da usudi da dodirne kraljicu. Jedna era je definitivno gotova. Nedostajete nam, kraljice", "Nedostaje mi kraljica kada vidim ovo", "Apsolutno patetično", "Kraljica se okreće u grobu na ovo", "Snishodljivo, tačno zna šta je trebalo da uradi, učinila je to kada je srela kraljicu, zašto ne bi i na susretu sa kraljem", "Da joj nije slavnog oca, ne bi ni poznavala kralja" samo je delić komentara.

Iako je postoje jasna pravila ponašanja pri susretu sa kraljevskom porodicom, običaj je da se muškarci rukuju, a žene poklone. 

Ko je Stela Makartni?

Uticajna biznismenka je inače modna dizajnerka koja vodi sopstveni brend pod imenom "Stella McCartney". S obzirom koliko ima radnji od Rima do Majamija, za nju se može reći da je jedna od uspešnijih dizajnerki.

Stela makartni je poznata po sopstvenom brendu.
TOT / Goff Photos / Profimedia 

Stela je neko ko je rođen bogat. Njen otac je Pol Makartni je bivši basista benda "Bitls", a majka je bila poznata fotografkinja. Iako joj je porodica bila imućna, odrasla je u skromnom okruženju engleskog sela. Dizajnirala je odeću još od malih nogu, a prvu pravu odeću dizajnirala je kad joj je bilo samo 13 godina.

Stela je ćerka Pola makartnija, basiste Bitlsa.
pritnscreen/instagram 

Stela je stekla zamah u svojoj modnoj karijeri kada ju je 'Chole' odabrao za kreativnog direktora. Nakon toga, ona je stekla komercijalni i kritički uspeh i pokrenula vlastiti brend u ranim 2000-ima.

Ona je vrsta dizajnera koji ne želi biti samo poznat među imućnijima, već želi dopreti do šire javnosti, zbog čega je sarađivala s povoljnijim brendovima poput "H&M", "Adidas". Za Stelu se kaže da je osoba s principima i protiv je upotrebe životinjske kože u modi i snažna je zagovornica PETA-e.

Početak karijere

Njena karijera krenula je uzlaznom putanjom davne 1995. kada je oblačila neke od najvećih supemodela svih vremena - Naomi Kembel i Kejt Mos.

Njene revije bile su veoma popularne i medijski propraćene, a interesantno je da je samo dve godine nakon što je diplomirala na londonskom koledžu Central St. Martins College of Art & Design, Makartni je pozvana da postane glavni dizajner u modnoj kući 'Chloe' u Parizu, Francuska.

Stela makartni je vodeći dizajner današnjice.
Shutterstock 

Karl Lagerfeld, poznati dizajner, isprva je bio skeptičan prema Stelinom talentu u modi i kritikovao je "Chloeinu" odluku da je odabere za svoju kreativnu direktorku, ali s vremenom je u modnoj kući stekla sve više komercijalnog i kritičkog uspeha.

karl lagerfeld skeptičan je prema stelinom talentu.
youtube printscreen 

2001. godine došlo je vreme za Makartni za pokretanje sopstvene modne kuće i ona je osnovala svoju prvu kolekciju u Parizu. Sada je vlasnica 17 prodavnica svog branda koje se nalaze širom sveta. Takođe, 2004. oblačila je nikog drugog do kraljicu popa Madonu, a kreirala je i odeću za Eni Lenoks, kostime Džud Lou i Gvinet Paltrou. Takođe, dizajnirala je Madoninu venčanicu za njeno venčanje sa Gajem Ričijem 2003. godine.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!