Velika Britanija konačno je dobila novog premijera, a izbor je pao na 42-godišnjeg Indijca Rišija Sunaka, koji je pažnju javnosti privukao još 2020. godine, i koji je bio na mestu ministra finansija. Tada je lukavo iskoristio i svoje znanje i umeće i nakon što je Boris Džonson priznao da je kršio epidemiološke propise koje je sam doneo, Riši se polako udaljio od njega i ponudio drugačija ekonomska rešenja, što mu je donelo veliki plus kod naroda.

Samim tim, ne čudi što je izglasan za premijera, a sa ovom odlukom u centru pozornosti našla se i njegova supruga, lepa Akšata Murti, inače ćerka indijskog milijardera Narajane Murtija, osnivača Infosis-a. Par se venčao u Bangaloru, davne 2006. godine, nakon što su se upoznali tokom studija na Univerzitetu Stanford i imaju dve ćerke.

Riši sunak i Akšata Murti su u centru pažnje zbog njegovih izjava.
PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia 

Sunakova supruga poseduje ogromno bogatstvo koje se procenjuje na oko 515 miliona evra, i jedna je od najbogatijih žena u Britaniji, imućnija čak i kod kralja Čarlsa. Njih dvoje sa porodicom žive na ranču u selu Kirbi Sigston, blizu Northalertona.

Sada će se preseliti, po službenoj dužnosti u Dauning strit, i oni će zvanično biti najbogatiji par koji je živeo u ovoj rezidenciji. Takođe, Riši i Akšata, sa ćerkama Anuškom i Krišnom biće ujedno i prva hinduistička porodica koja će zauzeti premijersku kuću. 

Inače Rišijeva karijera doživela je vrtoglavi procvat poslednjih godina, a mnogi misle da u tome ima udela i porodica njegove supruge, te njihove finansije. Zapravo, šuškalo se i da je Riši oženio lepu Akšatu ponajviše zbog para, s obzirom da je bio ambiciozan i znao je da će na taj način imati siguran put ka političkom vrhu.

Ove tvrdnje ponovo su podgrejane nakon njegovih poslednjih izjava u javnosti, kada je govorio o supruzi na način koji se mnogima nije dopao. Naime, iako je rekao da su dijametralno drugačiji, te da i pored svega sjajno funkcionišu, nakon toga je "opleo" po Akšati, što su mnogi protumačili kao ogovaranje. 

"Svi u mojoj porodici piju, moja žena definitivno pije. Jako je iritira što ja ne pijem". Kako je dodao, probao je da promeni tu naviku pred venčanje u Indiji 2009. godine, ali mu se ukus pića nije dopao.

"Neverovatno sam uredan, ona je veoma neuredna. Ja sam mnogo organizovaniji, ona je spontanija... neće joj se svideti što sam ovo rekao, ali biću iskren, ona nije baš vešta u pospremanju. Ona je totalna noćna mora, svuda odeća... i cipele... o Bože, cipele", rekao je u šaljivom tonu britanski premijer.

Bivšu modnu kreatorku Akšatu Murti i njenog brata Rohana uglavnom su odgajali baka i deda po ocu, dok su se njihovi ambiciozni majka i otac bavili karijerom u inženjerstvu i nauci.

Dok je njen otac Narajana osnivao Infosys i stekao svoje bogatstvo, Akšatina majka Sudha postala je prva žena inženjer koja je radila za najvećeg indijskog proizvođača automobila TELCO.

Od ranog detinjstva Akšata je imala strast za modom i priseća se kako ju je majka grdila što više pažnje posvećuje glamuru nego studiranju. Ali obrazovanje nije zapostavila.

Nakon završetka srednje škole, Akšata se preselila u SAD, gde je diplomirala ekonomiju i francuski jezik na koledžu French at Claremont McKenna u Kaliforniji a zatim studirala na Fashion Institute of Design and Merchandising u Los Anđelesu.

Akšata Murti je jedna od najbogatijih žena u Britaniji.
Belinda Jiao / Alamy / Alamy / Profimedia 

Kada je otišla na master studije na Univerzitetu Stanford, upoznala je svog budućeg muža Rišija, koji je studirao na vrhunskom koledžu nakon što je dobio Fulbrajtovu stipendiju.

Riši je nedavno priznao da je tu "očigledno bilo nečega" kada su se on i Akšata prvi put sreli. Četiri godine kasnije, 2009. venčali su se na raskošnoj ceremoniji u Bengaluruu u Indiji, i tamo živeli naredne četiri godine.

Akšata je nastavila karijeru u modi i pokrenula sopstveni biznis 2007. godine, Akšata dizajn, zasnovan na proslavljanju indijske kulture, otkrivanju umetnika u udaljenim selima i radu sa njima i njihovim dizajnom kako bi oni sami kreirao sopstveni posao.

"Stalo mi je da uradim nešto u Indiji, za Indiju jer je tou DNK moje porodice", rekla je jednom prilikom za "Vog".

Međutim, njen poslovni poduhvat je propao posle samo tri godine. Bez obzira na to, zadržala je udeo u više kompanija, uključujući onaj u porodičnom carstvu, Infosys i projekat koji su ona i Riši zajedno osnovali, Catamaran Ventures UK. Sarađivala je sa povezana sa "Picerijom" Džejmija Olivera i firmom "New & Lingvood".

Poreska afera prve dame Britanije

Akšata je i sama u više navrata postala predmet javnih rasprava, pogotovo kada je reč o njenom bogatstvu i modnim izborima. Ranije ove godine dospela je na naslovne strane zbog svog poreskog statusa koji je domicilan (nije domaći) što je legalan način da se izbegne plaćanje poreza u Britaniji na prihode u inostranstvu. Ovaj status često koriste veoma bogati ljudi da uštede hiljade ili čak milione funti poreza.

Smatra se da najveći deo Akšatinog bogatstva potiče od Infosys kompanije. A nakon što je otkriven njen poreski status, par se suočio sa intenzivnom reakcijom javnosti što je dovelo do toga da je Akšata na kraju odustala od tog statusa i obećala da će platiti porez u Velikoj Britaniji na bogatstvo koje je donela iz celog sveta.

"Postalo je jasno da mnogi smatraju da to nije kompatibilno s ulogom mog supruga kao kancelara. Razumem i cenim britanski osećaj za pravičnost i ne želim da moj poreski status ometa mog muža ili da utiče na moju porodicu", izjavila je.

Od papreno skupe do skromne odeće u kampanji

Akšata Murti je pažnju privlačila i zbog veoma skupog stila, u koji spadaju Guči patike od 445 funti, Valentino kaput koji košta 1.630 funti i kožna suknja od 1.000 funti, koju je nosila na večeri sa suprugom u luksuznom Mejferu.

Međutim, tokom Rišijeve prve liderske kampanje u leto 2022. u kojoj je izgubio od Liz Tras, Akšata se pojavila u skromnoj odeći.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!