Krunisanje kralja Čarlsa III trebalo bi da traje malo više od sat vremena, otkrivaju britanski mediji, odnosno znatno kraće od ceremonije 1953. godine kada je krunisana kraljica Elizabeta II, zbog koje su se na ulicama Londona okupili milioni ljudi iz cele Britanije.

Krunisanje princa Čarlsa biće održano sledeće godine.
i-Images / Eyevine / Profimedia 

Za razliku od kraljevskih venčanja, krunisanje je državna svečanost, finansira je vlada i, naposletku, vlada odlučuje o popisu gostiju. Popis zvanica za ceremoniju verojatno će biti smanjen s 8.000 na 2.000, pri čemu će izostati stotine plemića i parlamentaraca.

Princ Čarls će biti krunisan sledeće godine 3. juna.
Raymond Tang / Alamy / Alamy / Profimedia 

Očekuje se da će britanski kralj Čarls III biti krunisan 3. juna sledeće godine na ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji, saopštili su britanski zvaničnici. Jasno je i da če služba će sadžati tajanstvene rituale.

Svi se slažu sa time da kralj Čarls želi da ovim krunisanjem postavi temelje moderne monarhije, zadržavajući samo jedan mali deo pompe iz prvobitne ceremonije.

Ceremonija krunisanja trebalo da bude skraćena s više od tri sata na nešto više od sat vremena, da bude jeftinija i “više reprezentativna za različite zajednice i vere”, a zbog novih pravila kralj je već dobio i novi nadimak -"štedljivi".

Svi tajanstveni rituali krunisanja kralja Čarlsa III
ROTA / Camerapress / Profimedia 

Operacija krunisanja nosi naziv "Zlatna kugla", a ovo su svi detalji trenutno poznati javnost:

1. Ceremonija će biti znatno kraća. Umesto 3 sata, trajaće samo sat vremena.

2. Lista zvanica biće znatno smanjena. Sa 8.000 zvanica lista je svedena na 2.000 gostiju.

3. Čak se razmatra i o kodeksu oblačenja i predlaže se opuštenija varijanta gde će biti dozvoljeno da se nose salonska odela umesto ceremonijalnih

4. Princ Vilijam će imati važnu ulogu u planiranju i sprovođenju cele ceremonije.

Kamila će biti krunisana kao kraljica supruga zajedno sa svojim mužem.
Shutterstock 

Vojvoda od Norfolka, koji je zadužen za rukovođenje krunisanjem dobio je zadatak da osmisli kraću, raznovrsniju ceremoniju koja bi trebalo da predstavi moderniju monarhiju Britaniji i svetu.

"Kralj je smanjio veliki deo rituala vezanih za krunisanje, a to samo znači da on priznaje kako se svet promenio, modernizovao za ovih 70 godina", rekao je dobro obavešten izvor.

Kamila će biti krunisana kao kraljica supruga zajedno sa svojim mužem, piše Dejli Mejl.

MEGA / The Mega Agency / Profimedia, Shutterstock Kraljevska porodica je nakon smrti kraljice Elizabete II dobila novog kralja Čarlsa III.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!