Sahrana britanske kraljice Elizabete II održana je danas u prisustvu više od 500 zvaničnika, a događaj, koji mediji nazivaju “sahranom veka” broji i nekoliko skrivenih poruka, a jedna od njih je i princ Čarslova. Naime, Britanski kralj Čarls ostavio je skrivenu poruku kraljici Elizabeti na kovčegu. 

Karta sa porukom u cveću nalazi se na vrhu kraljičinog kovčega jednostavno je glasila: „S ljubavlju za večno sećanje, Čarls R“. Poruka je stavljena na vrh venca cveća.

R je oznaka kojom se potpisuju svi monarsi širom sveta, a označava upravo to – onoga koji vlada. Posebno cveće je ubrano iz vrtova Bakingemske palate, Klarens Hausa i Hajgrouv Hausa, cveće i lišće su odabrani zbog svoje simbolike. Oni uključuju ruzmarin, za uspomenu, i mirtu isečenu iz biljke koja je uzgajana iz grančice mirte u kraljičinom svadbenom buketu, drevnom simbolu srećnog braka.

Skrivena poruka Čarlsa III na kovčegu kraljice Elizabete.
James Whatling / The Mega Agency / Profimedia 

Ceremonija državne sahrane kraljice Eizabete okončana je u Vestminsterskoj opatiji, odakle je kovčeg sa njenim telom koji prati povorka krenuo ka Velingtonskom luku.

Šta se nalazi na vrhu kraljičinog kovčega?

Brojni predmeti počivaju na vrhu kovčega kraljice Elizabete Druge. Prvo je Kraljevski standard, zastava koja predstavlja kraljevsku porodicu. Ima četiri panela i predstavljaju Englesku, Škotsku i Irsku. Na vrhu je Carska državna kruna.

Napravljena je od zlata i ukrašena sa 2.868 dijamanata, 17 safira, 11 smaragda, 269 bisera i četiri rubina. Sadrži dragulje, uključujući rubin crnog princa, safir Stjuarta i dijamant Kulinan Drugi.

Kada će kraljica Elizabeta II biti sahranjena?

Predviđeno je da kraljičin kovčeg u 17 sati stigne u Vindzor.

U 20.30 kraljica će, na privatnoj porodičnoj sahrani u kapeli, biti sahranjena zajedno sa svojim mužem, vojvodom od Edinburga, roditeljima i sestrom Margaret.

Shutterstock Kraljica Elizabeta II vladala je 70 godina.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!