Hoakin Finiks je možda danas najprepoznatljiviji po kultoj ulozi Džokera, ali mnogi ne znaju da je u glumi još od davne 1982, kada je dobio svoju prvu zapaženiju ulogu i to sa svega 12 godina, u ostvarenju "Space Camp". Finiks je nakon toga ređao uspeh za uspehom, a svetsku slavu najpre mu je doneo “Gladiator”, a potom i filmsko remek-delo "Džoker".

Međutim, daleko od toga da su to jedini filmovi za koje je dobio nagrade i priznanja. Ipak, čini se da ga sve to i ne zanima previše, pogotovo ako se uzme u obzir da je pola života proveo u senci priča o tragično nastradalom bratu sa kojim je i ušao u svet glume.

Danas slavi 48. rođendan, a jednom prilikom prokomentarisao je titulu "neprilagođenog filmskog antiheroja zbog kog sedma umetnost, osim zabave i novca, ima i dušu":

"Napravio sam mnogo gluposti verujući u tom trenutku da radim pravu stvar. Kad sam 2008. rekao da zauvek napuštam glumu, bio sam uveren da je tako. Tri godine kasnije uvideo sam grešku. Važno je priznati kad pogrešiš, jer ne postoje bezgrešni", izjavio je Hoakin gostujući u šouu Jimmy Kimmel Live 2015.

hoakin finiks danas je jedan od najcenjenijih glumaca
Bill Lyons / ADMedia / Profimedia 

I dok se i dalje šuška o "Džokeru 2" u kojem bi ponovo trebalo da igra Artura Fleka, zanimljivo je da je prvi put očarao publiku u ostvarenju "I’m still Here" kada je odigrao sebe: autodestruktivnog glumca koji pokušava da izgradi hip-hop karijeru, što je Hoakin zapravo i radio u privatnom životu od 2008. do 2011.

Inače, glumac je rođen je kao Hoakin Rafael Botom 26. oktobra 1974. u Rio Pijedrasu, predgrađu San Huana u Portoriku. Bio je treće od petoro dece Džona Lija i Arlin Botom. Početak njegovog života nije obećavao svetlu budućnost.

Džon Li i Arlin su sa decom, kćerkama Rejn, Liberti i Samer i sinovima Riverom i Hoakinom, sedamdesete godine prošlog veka proveli u Folksvagenovom kombiju krstareći Srednjom Amerikom.

Odrastao u kultu

Iako Finiks nikada nije voleo da priča o svojoj prošlosti, neke informacije o teškom odrastanju su ipak procurile u javnost zahvaljujući njegovom pokojnom bratu Riveru koji je izgubio nevinost sa samo 10 godina upravo od strane jednog o “sveštenika”. Naime, njihovi roditelji bili su članovi kulta "Deca Boga" Dejvida Berga, harizmatičnog propovednika raščinjenog od strane protestantske crkve zbog "slobodnih tumačenja hrišćanstva".

hoakin finiks otkrio je da je izgubio nevinost sa samo 10 godina kao deo kulta deca bogova
Priscilla Grant / Everett / Profimedia 

Berg je terao decu na incest, silovao maloletnice i maloletnike, a neretko su i roditelji prisiljavani da imaju odnose sa naslednicima. Silovanje dece bilo je način da, kako je Berg propovedao “povećaju pleme”, a “seksualnim odnosima pokazvali bi svoju ljubav prema Isusu”.

Finiksov otac je u jednom trenutku shvatio da mora da izvuče porodicu iz ralja sekte, te su se ukrcali su se na brod u Venecueli i krenuli put Floride.

"Tada sam prvi put dobio tortu za rođendan. Napravili su je članovi posade koji su prevozili tovar igračaka u Ameriku. Nikada pre toga nisam imao novu igračku. Moji roditelji su bili brižni, jedino sam im zamerao kad sam bio mlađi što su od nas napravili vegane", otkrio je glumac u intervjuu za Veniti Fer.

Nedugo zatim porodica se preselila u Los Anđeles i tada su kao simbol novog početka svoje ime promenili u Finiks. Još kao dete počeo je da zarađuje pevajući i igrajući na ulici.

Nakon nekoliko gostovanja na televiziji, filmski debi imao je 1986. u ostvarenju "Space Camp", u kojem je igrao 12-godišnjeg klinca koji odlazi u svemirski centar Kenedi na trening za astronaute amatere.

Kasne tinejdžerske dane provodio je u opijanju na žurkama. U tome je sledio brata Rivera koji je početkom devedesetih bio nadolazeća zvezda Holivuda i koji je posle uloge u debitantskom filmu Gasa van Santa "My Own Private Idaho", gde je igrao sa Kijanuom Rivsom, promovisan u najperspektivnijeg američkog glumca.

Brat mu je umro pred očima

Nedugo nakon toga usledila je tragedija koja im je svim promenila živote. Kobnog 30. oktobra 1993. godine River je otišao je u izlazak s devojkom Samantom, Fleom, Hoakinom i sestrom Rejn. Otišli su u klub The Viper Room, čiji je vlasnik onda bio glumac Džoni Dep, a River je u jednom trenutku samo kolabirao.

Koncert koji se u tom trenutku održavao odmah je prekinut, a Flea koji je inače s Depom bio na pozornici, otišao je s Feniksom u bolnicu. Uprkos naporima lekara da ga ožive, proglašen je mrtvim u 1:51h iza ponoći. Ono što posredi je da je River uveliko bio korisnik teških droga i opijata, a te noći je popio čašicu smrtonosnog miksa kokaina i heroina. Hoakin je prvi pritrčao, a potom unezveren pozvao pomoć.

Slomljen jer je izgubio idola, brata i vođu, Hoakin je posle sahrane objavio da okončava glumačku karijeru. Godinu dana niko nije znao gde je i šta radi, jednostavno je nestao iz javnog života.

U filmu "Her" Spajka Džounza, tokom čijeg snimanja je upoznao sadašnju verenicu, glumicu Runi Maru, bio je depresijama sklon usamljenik koji ljubav pronalazi u operativnom sistemu svog računara.

Zbog uloge Džokera umalo izgubio razum

Slavni glumac je zbog uloge "Džokera" smršao ogroman broj kilograma. Priča filma fokusira se na čoveka koji se suočio sa izolacijom, maltretiranim i generalno odbačenim od strane društva, što ga je u najmanju ruku dovelo do neobičnog života.

S obzirom da je Finiks veoma brzo izgubio kilažu, imao je probleme sa poremećajem u ishrani, pogotovo sa bulimijom, zbog čega mu je trebalo dugo da se vrati zdravom načinu života. Takođe, ova uloga bacila ga je u ralje teške depresije iz čega ga je izvukla verenica Runi.

hoakin finiks doživeo mentalne lomove zbog uloge džokera
Niko Tavernise / Everett / Profimedia 

Sa njom je 2020. dobio i prvo dete, sina kojem su dali ime River, po njegovom pokojnom bratu. Inače, Finiks je pre nekoliko meseci viđen na setu novog filma, a zbog nove transformacije gotovo ga niko nije prepoznao.

Podsetimo se da je Hoakin Finiks pre par godina upravo zbog uloge Džokera 23 kilograma zbog naslovne uloge u hvaljenom filmu "Džoker", a kada su objavljene fotografije na kojima je proćelav i sed, ali i sa viškom kilograma, mnogima je bilo teško da poveruju da je u ptanju ista osoba, a u galeriji u nastavku pogledajte sve transformacije glumca:

Profimedia, Bill Lyons / ADMedia / Profimedia Hoakin Finiks transformacije

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!