Gilejn Maksvel konačno je "odzvonilo". Iako je svim silama pokušavala da dokaže da je "žrtveno jagnje" nekadašnjeg ljubavnika Džefrija Epstajna, inače poznatog holivudskog pedofila, pravda je ipak pobedila, a ona je osuđena na 20 godina zatvora.

Suđenje koje je započeto još u decembru prošle godine, sada je konačno dobilo svoj happy end, na radost žrtava. Naime, Gilejn je tada optužena da je četiri tinejdžerke podvodila Epstajnu sa kojim je tada bila u vezi, te da se nad njima iživljavala, ali ih i sama seksualno zlostavljala.

Gilejn Maksvel osuđena je na 20 godina zatvora.
Lev Radin/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Jedan od tužilaca rekao je da bi osobe poput Gilejn trebalo da ostanu iza rešetaka do kraja života. Tada se spominjala i kazna od čak 65 godina zatvora, međutim, sud je ipak odredio 20 godina kao kaznu, verovatno imajući u vidu i godine, ali i zdravstveno stanje "ljubavnice monstruma".

Gilejn Maksvel je do kraja tvrdila da ona nije kriva za zločine za koje je optužuju.
ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Ona se žalila na nehumane uslove u kojima je živela, te govorila da je hrane pokvarenom hranom i crvima, a da je ćelija prepuna pacova. Tvrdila je da nije kriva za to za šta je optužuju, te da pokušavaju da nju okrive za stvari koje je činio Epstajn. Holivudski pedofil nikada nije doživeo suđenje jer se ubio u ćeliji, ali žrtve nisu odustale od gonjenja Maksvelove.

Zločini Gilejn Maksvel dogodili su se između 1994. i 2004. Izričući kaznu, sudinica Alison Džej Nejtan rekla je da je ponašanje nekadašnje ljubavnice bilo "gnusno i pokvareno", piše BBC.

Gilejn Maksvel bila je ljubavnica, a potom i saučesnica Džefrija Epstajna.
- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

"Gospođa Maksvel radila je sa Epsatjnom na odabiru mladih žrtava koje su bile ranjive, te su zbog toga bile njena glavna meta seksualnog zlostavljanja", dodala je. Rekla je da slučaj zahteva "veoma značajnu kaznu" i da želi da pošalje "nepogrešivu poruku" da će takvi zločini biti kažnjeni. Osim zatvorske kazne, sudinica je izrekla kaznu i od 750.000 dolara.

Gilejn Maksvel pokušala je da igra na kartu sažaljenja sa žrtvama.
John Lamparski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Za sve to vreme Gilejn nije pokazivala nijednu emociju, već je samo gledala pravo. Ona se prilikom prošlog saslušanja izvinila žrtvama i rekla da saoseća sa njima, te da joj je "susret sa Epstajnom bio najgori u životu".

"Moja povezanost sa Epstajnom trajno će me zaprljati", rekla je, dodajući da se nada da će njena zatvorska kazna žrtvama omogućiti "mir". Bilo je jasno da je igrala na kartu sažaljenja, što su očigledno advokati i porota ipak prozreli.

"Gilejn mora da umre u zatvoru"

Slučaj protiv Epstajna i Maksvelove bio je jedan od najznačajnih od kako je započet pokret #MeToo. Sudinica je dozvolila četiri devojke da svedoče u užasima koje su trpele od strane jednog od najporemećenijih parova u Holivudu. 

Ani Farmer je jedina svedočila pod punim imenom i prezimenom, a Maksvelova nije želela da je pogleda u oči tokom suđenja već je sve vreme gledala pravo i pila vodu. Farmerova je nekoliko puta morala da zaustavi izlaganje kako bi obuzdala emocije i dala izjavu u celosti.

Sara Ransom nije svedočila na suđenju, ali je dala izjavu van suda zajedno sa koleginicom Elizabet Stajn.

"Gilejn mora da umre u zatvoru jer sam bila u paklu poslednjih 17 godina", rekla je. "Imala sam 10 godina kada je Liz Stajn bila u tom paklu. Imala sam 10 godina samo! Toliko dugo traje ovaj lanac trgovine seksom. I trebalo je samo jedan preživeli da se javi da bi nas shvatili ozbiljno, nije trebalo da bude ovako teško", dodala je.

Epstajn koristio specijalne "masaže"

2005. jedan čovek došao je u Policijsku stanicu Palm Biča na Floridi i prijavio da je jedna devojka odvela njegovu 14-godišnju ćerku na Epstajnovo imanje, gde su dobile 300 dolara da se skinu i masiraju ga. Istražujući slučaj, policajci su razgovarali sa ukupno pet žrtava i 17 svedoka, koji su jednoglasno ukazali na to da je Epstajn ne samo tražio seksualne usluge od maloletnica, nego ih i plaćao za to.

Njegova bivša kućna pomoćnica ispričala je da je njen nekadašnji poslodavac dobijao i po tri "masaže" dnevno. Epstajn je kasnije osuđen na samo 18 meseci zatvora, od čega je odslužio svega 13 i to u povlašćenim uslovima.

Nakon odsluženja kazne, registrovan je kao seksualni prestupnik trećeg stepena, što je značilo da postoji velika verovatnoća da će ponoviti krivično delo, ali je delovalo da ga to ne potresa.

Džefri Epstajn je bio pedofil povratnik.
pritnscreen/youtube 

Nastavio je da živi lagodnim životom, a jedan članak u novinama pokrenuo je federalce da otvore slučaj ponovo nakon čega su ga ponovo uhapsili 2019. godine.

Više od deset federalnih agenata pretreslo je njegovu kuću na Menhetnu, gde je pronađeno na stotine seksualno sugestivnih fotografija devojaka, od kojih je za mnoge potvrđeno da su maloletne. U zaključanom sefu, pronađeni su diskovi sa fotografijama, kao i 70.000 dolara u kešu, 48 dijamanata, falsifikovani austrijski pasoš koji je istekao 1987. ali je imao Epstajnovu sliku i drugo ime. Epstajnove žrtve nikada nisu dočekale pravdu: on se ubio vešanjem u zatvoru 10. avgusta 2019. godine, posle čega je sudija odbacio sve optužbe protiv njega.

Inače, žene su tokom svedočenja opisale sve što su morale da rade sa Epstajnom i kako je Gilejn učestvovala u svemu. Ani Farmer rekla je da su je Epstajn i Maksvelova pre zlostavljanja obasipali poklonima, kao i da ju je on više puta dodirivao. Potom je otkrila je i da ju je jednom prilikom zlostavljala sama Gilejn.

"Nisam imala ništa na sebi. Rekla mi je da se skinem i legnem pod čaršav, i ja sam to uradio. Masirala mi je leđa, a u jednom trenutku mi je rekla da se okrenem, a onda je počela da mi masira grudi i grudi. Kada mi je skinula čaršav sa grudi, ukočila sam se jer mi to nije imalo smisla. Bila sam iznenađena i samo sam želela da se ta masaža završi i da siđem sa stola", opisala je. Dodala je da su njih dvoje bili sami u prostoriji, ali da su vrata bila otvorena i da je osećala da Epstajn može da je vidi. 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!