Ove godine četvoro poznatih japanskih glumaca izvršilo je samoubistvo. Poslednje od njih dogodilo se prekjuče. Život je sebi oduzela najpopularnija i najvoljenija od svih njih, Juko Takeuči. Imala je 40 godina. Njeno beživotno telo pronašao je u stanu drugi suprug Taiki Nakabajaši, s kojim je nedavno dobila dete.

Njeno ime bilo je simbol svih onih ideala koji su ženu na dalekom istoku činili uzvišenim bićem. Bila je prelepa, mudra, smirena i plemenita. Osim široke publike, obožavale su je i filmske i televizijske ekipe koje su radile s njom jer je brinula o svima. Neki su je u šali čak zvali "Kraljica užine" pošto je na set često donosila čitave gozbe od zdrave hrane i po čitav dan nutkala sve prisutne.

Jedan televizijski voditelj koji je često sarađivao s njom rekao je: "Obožavao sam njenu predivnu pojavu i opčinjavajuće izvedbe; ona je bila slika i prilika Jamato Nadešiko (ovo ime predstavlja ženu koja otelovljuje tradicionalne vrline japanske ženstvenosti)."

I to nije bila fasada. Ko god je poznavao, hvalio je s jedne strane njenu profesionalnu besprekornost - uvek je dolazila prva, spremna, s naučenim tekstom i nije grešila - ali i privatnu brižnost i pažljivost koju je pokazivala prema ljudima oko sebe. OVDE možete pogledati listu svih nagrada koje je dobila za svoja izvanredna glumačka dostignuća.

Na dalekom istoku ona je, profesionalno i privatno, predstavljala ideal ženstvenosti
Profimedia Na dalekom istoku ona je, profesionalno i privatno, predstavljala ideal ženstvenosti

Takođe, Juko je bila srećna u drugom braku, sa tridesetpetogodišnjim kolegom Taikijem. S njim je, nakon sina iz prvog braka koji je sada tinejdžer, dobila drugo dete u januaru ove godine.

Nejasno je zašto bi toliko voljena, ostvarena, uspešna, talentovana i dobra osoba oduzela sebi život."Ne mogu da razumem," rekao je utučeni Nakabajaši novinarima. "Sve je izgledalo normalno."

U januaru ove godine dobila je dete, pa neki tragičan kraj povezuju sa postporođajnom depresijom
Profimedia U januaru ove godine dobila je dete, pa neki tragičan kraj povezuju sa postporođajnom depresijom

Uz moguću postporođajnu depresiju, mnogi komentatori kao potencijalni razlog navode popriličnu okrutnost japanskog sveta šoubiznisa u pogledu mentalnog zdravlja pojedinca. "Japan na jedan vrlo hladan način gleda na ljude koji imaju psihičke probleme. Iako se smatra naprednim, on je u tom domenu mnogo ispod nekih drugih zemalja u svetu," rekao je jedan od komentatora ove vesti.

U maju ove godine život je sebi oduzela japanska rijaliti zvezda Hana Kimura, potom u julu glumac Haruma Mijura, a sada, u septembru, pre Juko, ubila se i glumica Sei Ašina.