Jučerašnja vest o početku rata Rusije i Ukrajine pogodio je ceo svet. Mnoge poznate ličnosti izjasnile su se šta misle o agresiji, a mnogi od njih ističu da je u pitanju nepotrebeno nasilje zbog kojeg će ispaštati nedužni građani.

S ovim mišljenjem se slažu i poznati Ukrajinci koji su slavu stekli u zapadnom svetu, a rođeni su ili su poreklom s istoka, a uprkos odrastanju u obećanoj zemlji, na svoje ukrajinsko poreklo brojni slavni glumici i glumce, reditelji, muzičari i sportisti nisu zaboravili.

Ne skrivaju ga, štaviše, on je deo njihovog javnog identiteta. Mnogi su i danas pokazali solidarnost sa svojim narodom i na društvenim mrežama napisali posvetu Ukrajincima koji su se, ni krivi ni dužni, našli u ratu s Rusijom.

Mila Kunis

Holivudska glumica Mila Kunis, pravim imenom Milena Markovna Kunis, poreklom je iz Ukrajine, a budući da nije aktivna na društvenim mrežama, i njena reakcija je tamo izostala.

Mila Kunis, pravim imenom Milena Markovna Kunis, poreklom je iz Ukrajine.
Shutterstock 

"Bože, spasi Ukrajinu", napisali su na njenoj fan stranici. Inače, Mila je s roditeljima do svoje sedme godine živela u ukrajinskom gradiću Černivci, a u obećanu zemlju Ameriku emigrirali su godinu dana pre pada Sovjetskog saveza. Budući da dolazi iz jevrejske porodice, na odlazak u drugu zemlju podstaklo ih je jačanje antisemitizma zbog čega u Ukrajini nisu videli budućnost za svoju decu.

Vera Farmiga

Američka glumica Vera Farmiga je u nekoliko navrata američkim medijima rekla kako je izrazito ponosna na svoje ukrajinske korene iako nikada nije živela tamo. Rođena u Nju Džerziju, baš kao i njeni roditelji su poreklom iz Ukrajine. Njihovi preci su emigrirali u SAD još tokom Drugog svetskog rata. Ponosna je što su je majka i otac naučili ukrajinski jezik, kao i što je upoznata s njihovom kulturom i istorijom.

Vera Farmiga je izrazito ponosna na svoje ukrajinske korene, a sada je pružila podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije.
Instagram 

„Moji roditelji, kao i baka i deke, odgajali su nas tako da nikada ne zaboravimo na svoje korene“, rekla je svojevremeno. Do šeste godine je govorila isključivo ukrajinski, da bi potom odlaskom u školu naučila i engleski jezik. Na društvenim mrežama objavila je boje ukrajinske zastave i poslala poruku.

"Ukrajinska slava i sloboda još nisu mrtve, sudbina će nam se nasmešiti, braćo mlada. Naši neprijatelji će propasti kao rosa na suncu. Carujmo, braćo, na svojoj strani. Položićemo svoje duše i tela za našu slobodu, i pokazaćemo da smo mi, braćo, iz kozačke porodice“, napisala je na društvenim mrežama.

Vitalij i Vladimir Kličko

Volodomir Kličko, odnosno Vladimir Kličko, je proslavljeni ukrajinski bivši bokser koji je prvu medalju na Olimpijskim igrama zaradio davne 1996. godine u Atalanti. Iako je sanjao kako će postati lekar, u svet profesionalnog sporta ušao je sa 14 godina i to sasvim slučajno.

Vitalij i Vladimir Kličko poslali su poruku podrške Ukrajinskom narodu koji se bori u ratu s Rusijom.
youtube printscreen 

Njegovim stopama krenuo je i Vitalij Kličko, današnji gradonačelnik Kijeva i bivši prvak u teškoj kategoriji. Oba brata otvoreno su kritikovala rusku agresiju prema Ukrajini te su rekla kako će se i kao vojnici uključiti u rat.

"Počne li vojna agresija, ja ću kao bivši vojnik uzeti mitraljez i krenuti u rat", rekao je Vitalij Kličko, a prenose ruske RIA Novosti.

Mila Jovovič

Ukrajinska glumica i model Mila Jovovič po mnogima je jedna od najlepših žena sveta, a u holivudskom svetu proslavila se ulogom u filmu „Resident Evil“. Rođena je 1975. godine u Kijevu, majka joj je bila ruska glumica, a otac srpski lekar.

Mila Jovovič je dala podršku Ukrajini na protestima u Kijevu tokom aneksije Krima.
Shutterstock 

Prvih nekoliko godina detinjstva provela je odrastajući u Ukrajini, a pre odlaska u SAD, godinu dana je s roditeljima provela u Moskvi. Glumica i pevačica podršku Ukrajini dala je na protestima u Kijevu tokom aneksije Krima.

„Nemam nikakav politički interes, ali uradiću sve što je u mojoj moći da pomognem onima koji su bespomoćni, ne onima s municijom“, rekla je Mila.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!