Verovali ili ne, ali jedan od najpoznatijih glumaca Holivuda Bred Pit verovatno danas ne bi bio to što jeste da nije bilo našeg proslavnjenog snimatelja i reditelja Božidara Nikolića.

Čuveni lepotan je karijeru počeo filmom "Tamna strana sunca" i igrao rame uz rame za velikanima srpske kinematografije kao što su Milena Dravić, Sonja Savić i drugi...

Film je snimljen 1988, kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, a scenario su po priči Nikole Jovanovića napisali Endru Horton i Željko Mijanović.

Inače, snimatelj i reditelj Božidar Bota Nikolić jedan je od dobitnika jednog od najprestižnijih priznanja – Nagrade za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji, koju dodeljuje Udruženje filmskih umetnika Srbije.

Bred Pit karijeru je započeo srpskim filmom "Tamna strana sunca".
Shutterstock 

Kao snimatelj i direktor fotografije potpisao je kultna ostvarenja kao što su „Pad Italije“ Lordana Zafranovića, „Pakleni otok“ Vladimira Tadeja, „Poslednji podvig diverzanta Oblaka“, „Živeti kao sav normalan svet“ i „Dečko koji obećava“ i mnoge druge… A posebno mesto u njegovoj karijeri posebno zauzima saradnja sa Dušanom Kovačevićem (“Ko to tamo peva”, „Maratonci trče počasni krug“, a zajedno sa Slobodanom Šijanom i „Profesionalac“, „Balkanski špijun“). Režirao je i „Tri karte za Holivud“, jedan od najgledanijih filmova na ovom prostoru.

Božidar Bota Nikolić otkrio je Breda Pita.
pritnscreen/youtube 

Upravo on je otkrio Breda Pita i otvorio mu vrata glumačkog sveta.

"Ja sam otkrio Breda Pita. Bio sam u „Metro Goldvin Majeru“, i od četiri stotine glumaca koji su bili na kastingu za ovaj film, izabrao sam njega. U najužem izboru bila su trojica glumaca, i tada nisam imao dilemu da li ću mu dati ulogu. Kada sam mu saopštio da je izabran, Pit je otrčao do travnjaka i počeo da skače od sreće i pravi kolutove. Početkom devedesetih, kada je Crvena zvezda harala Evropom, došao je u Beograd da me poseti. Odveo sam ga na utakmicu, ne sećam se tačno s kim je Zvezda igrala. Bio oduševljen kada je na “Marakani” video 100.000 ljudi i glasno je navijao za Zvezdu", prisećao se poznati reditelj u intervjuu za “Pres”.

Bred Pit je sa Božidarem Nikolićem išao na utakmice Zvezde.
Shutterstock 

"Zbog izbijanja rata u tadašnjoj Jugoslaviji, „Tamna strana Sunca“, nažalost, ovde nikada nije prikazana, a američku premijeru je doživela tek 1997. Meni su, zapravo, Amerikanci ukrali taj film, jer sam ja njegov suvlasnik, a nikada mi nisu dali ni dinara. Ali danas mogu da kažem da u karijeri ne žalim gotovo ni za čim", izjavio je on jednom prilikom. 

Božidar Bota Nikolić kaže da su mu Amerikanci ukrali film.
pritnscreen/youtube 

"Bred mi je rekao da mu je uloga u mom filmu promenila život, a da je red da se on meni sada oduži i pomogne mi. Imam ideju da snimim mjuzikl „Snežana i sedam patuljaka“. Objasnio sam mu da me za tu priču vežu posebne uspomene. Igrao sam kao dete patuljka u opereti „Snežana i sedam patuljaka“. Otpevao sam mu pesmu patuljaka. Međutim, kompanija „Dizni“ je snimila film i nije bilo smisla da se takmičimo s njima. Bred je tražio da radimo nešto drugo. Siguran sam da bismo snimili dobar film. Ubediću ga da to treba da snimimo. Za naše prilike to je ogroman novac, a njemu tri miliona nije veliki novac", istakao je proslavljeni režiser, a da li će do toga doći, ostaje da vidimo.

Božidar Nikolić ima želju da snimi još jedan film sa Bredom Pitom.
Shutterstock 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!