Nekadašnji kreativni direktor magazina "Vogue" Andre Leon Tali preminuo je u 73 godini života.

Poslednje dane proveo je u bolnici, a još uvek nije poznato od čega je bolovao.

Nekadašnja modna legenda poslednji put viđen je u javnosti 2020. godine kada su ga paparaci uslikali na ručku u Sohou, prestižnom delu Njujorka. Nakon toga, Andre se nije pojavljivao na javnim događajima.

Andre Leon Tali poslednji put viđen je u javnosti 2020. godine.
Rick Davis / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Njegova smrt došla je samo tri godine nakon što je prekinuto njegovo višedecenijsko prijateljstvo sa Anom Vintur. Problem je nastao kada ga je nazvala "previše starim, debelim i zastarelim".

Kasnije je Tali u brojnim intervjuima rekao da su mu ostali "brojni emocinalni i psihološki ožiljci" od prijateljstva sa ozloglašenom "ledenom" urednicom.

Andre Leon Tali preminuo je u 73. godini života.
PIXELFORMULA/SIPA / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Ipak i njoj je kao i Dajani Vrilend i Endiju Vorholu pripisao zasluge za oblikovanje njegove karijere.

"Mislim da je moj odnos sa njom santa leda. Nadam se da to neće biti zauvek", započeo je i dodao:

"Neću je kritikovati", rekao je u intervjuu za "Vulture" u maju 2020. "Moja knjiga je poslanica svima koje volim. To je ljubavno pismo Ani Vintur. Volim je duboko."

Ana Vintur zaslužna je za karijeru Andrea Leona Talija.
Shutterstock 

Inače, Tali se prvi put pridružio "Vogue" redakciji 1983. godine kao direktor modnih vesti u časopisu. Brzo je postao desna ruka glavne urednice Ane Vintur — pozicija koju je obavljao od 1987. do 1995.

Međutim, 1995. napušta "Vogue" i seli se u Pariz, gde se vratio u "W Magazine", publikaciju u kojoj je ranije radio. Nastavio je da doprinosi Vogue-u kao urednik, sve dok se ponovo nije pridružio časopisu 1998. sa punim radnim vremenom kao glavni urednik, pišući mesečnu kolumnu Style Fax. Na tom poslu je do svog konačnog odlaska iz magazina 2013. godine.

Andre Leon Tali pre tri godine prekinuo je prijateljstvo sa Anom Vintur.
Shutterstock 

Tokom svoje karijere, Tali je takođe pisao za "Women’s Wear Daily", "The New York Times" i "Interview Magazine". On je takođe tema dokumentarnog filma "Jevanđelje po Andreu", koji je objavljen 2018.

Pojavio se čak i u popularnom šou programu "America's Next Top Model"sa Tajrom Benks, a bio je i stilista nekadašnjeg predsednika Baraka Obame.

Kada je u pitanju njegov odnos sa Anom Vintur, u svojoj knjizi i te kako je opisao kako je izgledalo raditi sa "čelićnom lejdi".

"Postoji beskonačna lista pisaca, stilista i modela koje je ona bacila na pohabanu i otrcanu gomilu tokom svoje moćne vladavine", započeo je.

"Ona je imuna na bilo koga osim na moćne i slavne ljude koji se nalaze na stranicama "Voguea". Serena Vilijams, Rodžer Federer, gospodin i gospodin i gospođa Kluni su za nju prijatelji. Ja joj više nisam vredan", napisao je.

Otpuštanje od strane žene koja mu je stvorila karijeru teško je podneo baš iz razloga što su bili toliko bliski, a on je bio i jedan od svega desetak ljudi koji su pozvani na njeno venčanje. Ipak, da bi se pojavio bilo je uslovljeno da smrša jer se po rečima Vinturove "njegova težina izmakla kontroli".


Nakon vesti o njegovoj smrti, društvene mreže su preplavile počast modnom lideru. Ostao je upamćen kao "neverovatan i revolucionaran", a brojne zvezde poput Mile Jovović, Koko Roše, Endija Koena, Tajre Benks i mnogih drugih izrazili su koliko će im nedostajati.

Naravno, čekala se i objava Ane Vintur koja je podelila njegovu fotografiju i posvetila mu emotivne reči.

"Sa velikom tugom objavljujemo da je Andre Leon Tali preminuo 18. januara 2022. godine u Njujorku. Bio je kreativni direktor, veći od života, proveo je dugo vremena u Vogue-u, a u njegovom usponu do dominacije postao je biblija globalne mode i "imao sklonost ka otkrivanju, negovanju i slavljenju mladih dizajnera".

Zbogom dragi Andre… niko nije video svet na elegantniji i glamurozniji način od tebe… niko nije bio dirljiviji i grandiozniji od tebe… svet će sada biti manje radostan. Volim te i smejem se sa tobom godinama… Nedostajaće mi tvoj glasni plač i odano prijateljstvo, uprkos našim razlikama u poslednje vreme, bio si modni velikan, rado ćemo te se sećati… Počivaj u raju dragi", napisala je urednica magazina "Vogue" jasno stavivši do znanja svima koliko ju je pogodio odlazak nekadašnjeg velikog prijatelja.

Svet poznatih na dohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!