Biografska drama King Ričard postala je veliki hit među obožavateljima sporta, pogotovo tenisa.

Inspirisan istinitim događajima, "Kralj Ričard" prikazuje kroz šta je sve morao da prođe Ričard Vilijams kako bi od svojih ćerki napravio teniske legende.

Iako on nikada nije imao veze sa profesionalnim tenisom, uspeo je da prepozna sportski talenat u svojim ćerkama još od dok su bile izrazito male.

Ričard Vilijams bio je trener i mentor tenira Sereni i Venus Vilijams.
Bildbyran / Zuma Press / Profimedia 

Ričarda je u filmu glumi Vil Smit koji je za svoju glumu dobio odlične ocene, dosta se prašine podiglo oko samog scenarija filma, odnosno selektivnog prikaza događaja i odnosa u životu verovatno najpoznatijeg teniskog trenera svih vremena.

Izostavljeni kontroverzni detalji iz njegovog života

Ričard je u filmu zaista prikazan kao kralj. Vrlo malo nekih kontroverznih detalja izašlo je na videlo na platnu, a poznato je da ih je bilo podosta u njegovom životu. Propustili su tako, na primer, Ričardov prvi brak u kom je dobio petoro dece. Jedno od te njegove dece iz prvog braka je i Sabrina Vilijams, koja je ispričala vrlo intrigantnu priču o svom ocu, koji ju je zapravo napustio dok je još bila dete.

Ričard Vilijams je u ćerkama Sereni i Venus talenat za tenis prepoznao dok su još bile mala deca.
SMG / Zuma Press / Profimedia 

"On misli da je on kralj sveta, ali svako ko je bio u njegovoj blizini ne misli tako. Naslov filma je preteran i nakaradan, ali to odgovara njegovoj ličnosti," ispričala je Sabrina pa dodala:

"Živeo je samo kroz svoje dve ćerke, a ostale je jednostavno ostavio. Te dve devojke su došle do vrha, dok su njegova ostala deca patila. Izabrao je tenis za njih jer je znao da će ga to učiniti milionerom," ispričala je za The Sun.

Sereni i Venus je kontrolisao život

Ričard Vilijams prikazan je kao vrhunski pedagog i trener, ali već je sa 4 godine svoje ćerke uveo u sportski režim i praktično ih programirao za uspeh. I da, ako ste se pitali, onaj njegov plan za ćerke, notorni manifest na 80-ak stranica deo je priče koja je istinita.

Vil Smit glumica Ričarda Vilijamsa u filmu Kralj Ričard
Warner Bros / Everett / Profimedia 

Takođe, prema pisanju uglednih stranih medija poput New York Timesa, Ričard je bio zahtevan trener koji je kontrolisao svaki aspekt života svojih ćerki. Zabranjivao im je da se viđaju s momcima, a navodno je čak i lomio glave njihovim lutkama, što, naravno, nije prikazano u filmu.

Ali ima i fascinantnih činjenica koje su stvarne, a idu u prilog tom herojskom prikazu Ričarda Vilijamsa. Istina je da je on odrastao na američkom jugu, u vremenu kad tamnoputi građani nisu imali gotovo nikakva građanska prava. Takođe, scena u kojoj Ričard spašava svoju ćerku od gangstera isto je tako scena koja se dogodila u stvarnosti.

Film o RIčardu Vilijamsu nije prikazao sve kontroverzne detalje iz njegovog života.
Supplied by LMK / Landmark / Profimedia 

Inspirativna priča pre svega

Treba uzeti u obzir i da su se među producentima ovog filma našle i Ričardove ćerke Serena i Venus, tako da sve ovo malo podseća na onaj Džordanov "The Last Dance" serijal o životu, u kojem je Majkl Džordan sam delimično finansirao, a uveliko i kontrolisao kakvu će sliku o njemu u javnosti prikazati dokumentarna serija.

Kralj Ričard, prema svemu napisanom, može poslužiti kao inspirativan film. Ako ne znate celu pozadinu priče, možda još i bolje jer prikaz tamnoputih teniserki, koje su se izdigle iz geta sve do samog vrha "belog sporta" je vrlo moćan.