Osnaživanje žene je veoma važna stvar u ovom trenutku, i zbog toga je film "Mulan", koji je juče počeo da se prikazuje u bioskopima širom Srbije, praktično i pre prikazivanja već imao velike simpatije. Međutim, na Dalekom istoku stvari su počele da se odvijaju u drugom smeru: planirani hit naišao je na zid osude kod ogromnog dela publike i to se pretvorilo u ozbiljan bojkot. Međutim, ostaje otvoreno pitanje da li je bojkot posledica toga što je film kineska propaganda, ili sam bojkot antikineska propaganda.

Prvi navedeni razlog bojkota bila je glavna glumica Liu Jifej, koja je prošle godine na društvenim mrežama javno komentarisala demokratske demonstracije u Hong Kongu. "Ja podržavam policiju Hong Konga, a vi me napadajte koliko hoćete," napisala je na kineskoj društvenoj mreži Weibo. Ovime je momentalno navukla na sebe gnev prodemokratskih pokreta u Hong Kongu, Kini i svim okolnim zemljama.

Policijska brutalnost

Za vikend kad je film trebalo da bude premijerno prikazan, aktivisti su se okupili pod heštegom #BoycotMulan i #milkteaalliance, apelujući da se film bojkotuje zbog stavova glavne glumice. Jedan od vođa prodemokratskih pokreta, Džošua Vong, napisao je 3. septembra na tviteru: "Zbog toga što se Dizni klanja Pekingu i zbog toga što Liu Jifej otvoreno i ponosno podržava policijsku brutalnost u Hong Kongu, pozivam svakoga ko veruje u ljudska prava da bojkotuje 'Mulan'." Aktivisti su osudili i glumca Donija Jena, koji igra zapovednika Tunga zbog sličnih komentara, koji uključuju i post na društvenim mrežama povodom godišnjice vraćanja Hong Konga Kini nakon britanske vladavine. Prodemokratski pokreti se, jasno, protive tome da Hong Kong pripadne Kini, ali ni u jednom trenutku nisu rekli ni reč protiv dugogodišnje britanske eksploatacije ovog grada-države, što bi moglo da ukaže na to odakle vetar duva.

Glumica je iznela stav koji prodemokratske organizacije Hong Konga smatraju skandaloznim
Profimedia Glumica je iznela stav koji prodemokratske organizacije Hong Konga smatraju skandaloznim

Problem manjina

U završnoj špici filma, Dizni se specijalno zahvaljuje organizacijama koje su pomogle u nastajanju filma, a na toj listi se nalaze i četiri odeljenja za propagandu Kineske komunističke partije, među kojima je i ono u Šinjangu, gde je, tvrde pojedini izvori, više od milion muslimana zatvoreno i krše im se ljudska prava. Jedan vašingtonski radio izvestio je da progon muslimanske manjine u ovoj regiji dostiže nivo genocida, pa se pristalice bojkota pitaju zbog čega je Dizni rešio da snima baš u toj regiji i baš sa tim institucijama.

Glumac i majstor borilačkih veština Doni Jen navukao je gnev tvitom kojim slavi oslobađanje Hong Konga od britanske uprave i njegov povratak Kini
Profimedia Glumac i majstor borilačkih veština Doni Jen navukao je gnev tvitom kojim slavi oslobađanje Hong Konga od britanske uprave i njegov povratak Kini

Kultura i zabava

Iako je najavljeno da igrani film u mnogo većoj meri poštuje kinesko kulturno nasleđe nego što je to bio slučaj sa animiranom verzijom, kao i da je bliži autentičnom mitu o legendarnoj ratnici, praktično se odmah našao na meti kritika kineskih i drugih azijskih gledalaca. Oni, praktično jednoglasno, tvrde da je ovde samo nastavljeno jačanje zapadnjačkog stereotipa o istočnoj kulturi. Istina, zmaj Mušu i ostali komični "Šilja" likovi su nestali, ali uvedeni su novi, jednako loše protumačeni. Frustrirani gledaoci mahom su konstatovali kako od čak četiri scenariste koji su radili na filmu, zapravo, ni jedan jedini nije kineskog porekla. Oni naglašavaju da se, između ostalog, pojmovi kao što su "ći" i "veštica" potpuno pogrešno tumače.