Inspirisan „posmatranjem posmatrača“, češki reditelj Tomáš Bojar snimio je dokumentarac „Udarna vest“ o novinarima i njihovom načinu posmatranja vesti. Za potrebe ovog filma on je proveo godinu dana uporedo u dve redakcije i pratio način na koji novinari i urednici pristupaju obradi i analiziranju značaja događaja, pokušavajući da otkrije po kojem kriterijumu se određena vest smatra značajnijom u odnosu na ostale.

U okviru selekcije „Naslovna strana“, film će premijerno biti prikazan na 13. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs koji će se održati od 3. do 10. septembra na više lokacija u Beogradu i onlajn. Tim povodom, razgovarali smo sa rediteljem o ideji za nastanak ovog filma, njegovom iskustvu tokom boravka u redakcijama i tome šta treba da budu udarne vesti, po njegovom mišljenju.

"Bio sam zapanjen količinom informacija kojoj smo izloženi na dnevnom nivou. Toliko je mnogo stvari 'tamo negde', koje neko smatra dovoljno relevantnim za našu pažnju. A pre nego što to učini, trgovac vestima mora da uloži značajan mentalni napor kako bi ove isečke informacija transformisao u legitimne medijske vesti," priča Bojar svoje iskustvo s medijima.

"Bio sam veoma znatiželjan da vidim šta se tačno dešava u redakcijama kojima prosečan 'konzument' vesti nema pristup. Hteo sam da saznam po kojim kriterijumima se izdvajaju informacije vredne objavljivanja, kao i da se upoznam sa načinom na koji novinari međusobno diskutuju o ovim pitanjima. Bilo mi je potrebno tek nekoliko dana po redakcijama da bih shvatio kako posmatram izuzetno intrigantan organizam, vredan svakog trenutka naše pažnje. Sem toga, oduvek sam voleo da gledam posmatrače. Naročito ako ih je više od jednog, a pride svako od njih ima barem malo drugačiju tačku gledišta," otkriva reditelj.

Reditelj je godinu dana proveo u dve redakcije paralelno, trudeći se da otkrije kako je neka vest "udarna" a neka nije
Wanted Reditelj je godinu dana proveo u dve redakcije paralelno, trudeći se da otkrije kako je neka vest "udarna" a neka nije

Iako se tokom rada na ovom filmu Bojar čak i sprijateljio s nekim novinarima, kaže da su mu neke stvari ipak ostale nerazjašnjene.

"Nakon što sam preko godinu dana proveo po redakcijama, mislim da sam neke od novinara uspeo da upoznam iz prilične blizine. Neki od njih su mi čak i postali prijatelji. Ali ipak ne mogu reći da dobro razumem njihov posao. Iskreno se divim njihovoj strasti i posvećenosti, ma koliko se povremeno pitam u sebi: zašto dođavola ovo rade? Na primer – zašto im je toliko važno da neku informaciju predstave javnosti minut pre njihove konkurencije? Kakve veze ima? Mislim da to još uvek nisam adekvatno razumeo," kaže Bojar.