Nakon svečanih premijernih projekcija koje će se održati sutra u dva beogradska bioskopa, Diznijev igrani film "Mulan" biće na redovnom repertoaru bioskopa širom Srbije.

Animirana verzija ove priče 1998. godine postigla je ogroman uspeh i, praktično, oblikovala viđenje žene kod mlađih generacija. Za igranu verziju, pak, mnogi tvrde da "uopšte nije diznijevska", jer je mnogo tvrđa, realnija i mračnija.

Drevna priča koja je poslužila kao osnova za scenario za ovo ostvarenje zapravo je kineska legenda o devojčici koja je, kada je car izdao naređenje da svaka porodica da po jednog vojnika da bi se oformila armija koja će Kinu odbraniti od najezde neprijatelja sa severa, rešila da zameni svog bolesnog oca, maskira se u muškarca i ode da ispuni obavezu prema svojoj zemlji i narodu.

Prema legendi, ova devojčica, po imenu Mulan, zahvaljujući hrabrosti, mudrosti i razboritosti, postala je najveća ratnica svih vremena sa kojom ni jedan muškarac nije mogao da se meri.

Ovo ostvarenje režirala je Niki Karo, praktično nastavljajući ovaj ep o ženskoj snazi koji deca u kineskim školama uče već vekovima.